Hej Alexandra!
Jag är regelbundet bortrest i jobbet två veckor i stöten och har varit själv länge. Det är därför rörigt med måltider. Nu har jag träffat en man och vi funkar ihop och han är ofta hos mig. Problemet är att mitt kylskåp alltid är tomt. Min fråga, vilka råvaror bör man ha hemma för att klara maten? Och kan du tipsa om en enkel men kul pastarätt att laga på saker med längre hållbarhet?
Tack för allt du skriver, blir ofta inspirerad.
Hälsar Pelle
Hej Pelle!
Tack för en kul fråga och grattis till kärleken. Jag har alltid mat hemma med lång hållbarhet både i kyl, frys och skafferi. Det gör så att jag alltid kan trolla fram måltider oavsett om jag hunnit handla färskvaror eller inte. Här kommer en snabb lista som givetvis kan kompletteras i det oändliga beroende på ditt tycke och smak:
Kylskåp
◾ Smör
◾ Mjölk eller liknande produkter med lång hållbarhet
◾ Yoghurt och crème fraiche håller länge i kylskåp
◾ Ägg
◾ Tomatpuré
◾ Senap
◾ Hårdostar
◾ Lök
◾ Kål
◾ Citrusfrukter
◾ Äpplen
◾ Rotfrukter, morötter, rotselleri, potatis mm
Frys
◾ Frysta grönsaker av alla dess slag
◾ Färdiga egenlagade grytor, soppor och såser (välj en dag du är ledig och ta dig tid att laga flera stora omgångar)
◾ Styckfrysta portionsbitar av fisk, fågel, kött eller vegetarisk
◾ Riven parmesanost
◾ Hackade örter
Skafferi
◾ Bönor och linser i burk eller tetra
◾ Torkad svamp
◾ Gryn som cous cous, bulgur och ris
◾ Pasta av olika slag
◾ Konserver, med exempelvis tonfisk, makrill, tomat
◾ God olja och vinäger av bra kvalité
◾ Smaksättare: soja, kryddor
Med dessa produkter hemma kan du alltid laga till någon god mat.
Med till exempel broccolibuketter kan du göra en krispig sallad genom att snabbt ånga eller koka och sedan blanda ihop med en senapsvinägrette.
Desamma gäller bönor eller kikärter, skölj bönorna, finhacka rödlök blanda med olivolja, balsamvinäger och frysta eller torkade örter.
Pasta är ju alltid snabbmatens obestridda drottning. Koka pasta, blanda med smör, riven parmesan, ångade grönsaker, svartpeppar och örter. Önskar du kött till? Trolla fram ett paket bacon och knaperstek eller grilla av en kycklingfilé och skär i bitar (allra lättast om du har fryst, färdiggrillad kyckling i frysen).
Här kommer en favorit om man skall skämma bort någon, eller sig själv. Kanske inte det man brukar ha hemma, men råvarorna håller länge och man kan ju se till att ha dem hemma. Den finns i två varianter, den med färska musslor och den med råvaror på burk.
Linguine alle vongole (från skafferiet)
(4 personer)
• 3 vitlöksklyftor
• 2–3 msk olivolja
• 0,5–1 tsk chiliflakes
• 400 g linguine pasta
• 1–2 burkar vongolemusslor i lag
• 1–1,5 dl vitt vin, torrt
• 1–2 msk fryst persilja
• salt och svartpeppar
Om man vill, lägg i en klick smör för umami
Gör gärna så här:
1. Koka upp pastavattnet.
2. Skala vitlöken och skiva tunt. Låt svettas i olivoljan på låg värme minst 10 minuter utan att få färg i en kastrull där all pasta får plats.
3. Rör i chiliflakes och persilja, rör om någon minut och häll i spadet från vongolemusslor och vitt vin. Låt sjuda 4–5 minuter.
4. Koka pastan al dente i ordentligt saltat vatten. Häll av vattnet från pastan och häll pastan i vitlökskastrullen. Höj värmen och vänd i en klick smör samt vongolemusslor och smaka av med salt och peppar. Servera genast.
LÄS MER:Så lagar du billig, god och näringsriktig mat