Minusgrader i hela landet – första isdygnet sedan 2018

Det är kallt i hela landet. Så kallt att temperaturen hållit sig under nollan under hela dygnet i hela Sverige. Det innebär att vi haft det första nationella isdygnet sedan 2018 – och kylan håller i sig, i vart fall en bit in i nästa vecka.

ANNONS
|

De senaste vintrarna har det varit glest mellan de nationella isdygnen – det vill säga dygn där temperaturen håller sig under noll grader på alla mätstationer i hela landet, under ett helt dygn.

Mätdygnet sträcker sig från 19 på kvällen till samma tid ett dygn senare och redan mellan torsdag och fredag var vi snubblande nära att hamna under gränsen. Sofia Söderberg, meteorolog på SMHI, fick titta noga i alla rapporter innan hon kunde konstatera att den mätperioden inte nådde riktigt ända fram.

– Skillinge hade 0,1 plusgrad så, nej, det har inte varit något isdygn än, sa hon på lördagseftermiddagen.

ANNONS

Vid ett tillfälle var det alltså en tiondels grad för varmt i den lilla orten på Österlen i Skåne för att vinterns första isdygn skulle ha varit ett faktum.

Isdygn mellan fredag och lördag

Några timmar senare summerade meteorologen Marcus Sjöstedt statistiken för fredags-lördagsdygnet.

– Vi har ett nationellt isdygn. Den högsta temperaturen som uppmätts under dygnet hamnade på minus 0,9 grader, säger han.

Precis som det föregående dygnet var det skånska Skillinge som hade den högsta temperaturen, men den här gången på rätt sida minusstrecket.

Innebär detta att vi kan vänta oss fler isdygn nu direkt?

– Det är klurigt att säga. Det är klart att kalluften är kvar över landet. Hela nästa vecka kommer vi att se minusgrader i större delen av landet, men i och med att de här kuststationerna i söder dansar nära nollan så är det tillfälligheter som avgör om vi hamnar över eller under, säger Marcus Sjöstedt.

Senast vi hade flera isdygn på en vinter var 2017/2018, då vi hade fyra nationella isdygn. Ännu fler inträffade den kalla vintern 2010/2011, då det blev så många som 19 isdygn.

Den månad då de flesta isdygn infaller är februari och det är inte otänkbart att det blir mer än ett isdygn under de kommande dagarna. De kyla som etablerat sig över landet kommer av allt att döma hålla i sig ett tag till, enligt Sofia Söderberg.

ANNONS

Nordlig vind och högtryck

Anledningen till att det varit så kallt den senaste tiden är att vi haft en nordlig strömning, med kall luft, som svept in över landet.

– Det har också varit högtrycksbetonat, i alla fall delvis och mest i den norra delen av landet. I Göteborgsområdet är det någonstans mitt emellan, men det har i alla fall varit så att det kunnat driva kall luft söderut, säger Sofia Söderberg.

En annan faktor som gjort att det varit kallt och att kylan hållit i sig är det klara vädret.

– Det är klart, särskilt nattetid, vilket gör att temperaturen kan sjunka ännu mer då. Dessutom är det vindsvagt.

Hur länge kommer kylan att hålla i sig?

– I början på nästa vecka har vi ett liknande läge. Senare i veckan är detaljerna mer osäkra, i alla fall när man tittar på ett mindre område. Det kommer att vara kallt även senare i nästa vecka, med minusgrader på många håll, men sedan blir det lite skillnader i prognosen inför nästa helg.

Mest snö på ostsidan

Under de gångna veckan har det periodvist snöat kraftigt på den östra sidan av landet. Till exempel fick Stockholm ganska stora snömängder under tisdagskvällen. Men här vid västkusten har det varit övervägande klart väder och uppehåll.

ANNONS

– Vi har haft mest snö på den östra sidan av landet i och med att vi haft den här ostnordostliga strömningen, så det når inte riktigt till Västsverige även om det varit lokala snöbyar sydväst om Vänern, säger Sofia Söderberg.

Och det finns inte mycket som talar för att det ska ändra sig radikalt på den punkten heller.

– Någon snöby skulle kunna passera i början av nästa vecka, men inte något omfattande just nu.

Fotnot: Rubriken till en tidigare version av den här artikeln uppgav att vårt senaste isdygn var 2013. Rätt ska vara att det inträffade 2018.

Fakta: Isdygn

Nationellt isdygn innebär att temperaturen är under noll på alla mätstationer i hela landet under ett helt dygn.

Senast vi hade flera isdygn under en vinter i Sverige var 2011/12 och 2013/14, då vi hade fem nationella isdygn.

Vintern 2010/11 var den kallaste på senare år, med 19 nationella isdygn.

Flest nationella isdygn under perioden 1945-2020 var det under vintern 1946/47 med 32 stycken följt av 1969/70 med 24.

Källa: SMHI

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS