Charlie Malmgren mäter isarna runt Göteborgsområdet regelbundet.
Charlie Malmgren mäter isarna runt Göteborgsområdet regelbundet. Bild: Stefan Berg

Kommunens uppmaning: Gå inte ut på Delsjöarnas is

Helg, sol och minusgrader lockar många att ge sig ut på isarna i och runt Göteborg. Kommunen vill nu varna allmänheten för att isen på Stora och Lilla Delsjön är väldigt opålitlig.
– Det finns en extra stor risk just på Delsjöarna då vattennivån kan ändra sig med flera decimeter, säger Helena Wall, kommunikationschef på Kretslopp och vatten i Göteborgs stad.

ANNONS
LocationSurte, Delsjön||

Kommunen varnar nu folk från att gå ut på Delsjöarnas isar. Både Stora och Lilla Delsjön är dricksvattentäkter vilket innebär att vattennivåerna kan ändras snabbt och göra isarna mycket instabila.

– Det är viktigt att veta att dessa sjöar inte fungerar som andra sjöar. Det kan snabbt bli farligt och vi vet att det har varit en del folk ute på isarna nu, säger Helena Wall.

Hon får medhåll från isvolontären Charlie Malmgren som mäter isarna runt Göteborgsområdet regelbundet.

– Just Delsjöarna är förrädiska och där vill ju folk ut eftersom det är många som är där och promenerar, säger han.

ANNONS

Uppmanar till försiktighet trots godkända isar

Han menar att många tänker att isen är tillräckligt tjock när det varit kallt ett tag men kanske inte är medvetna om att snön har en isolerande effekt som gör att isen inte fryser till ordentligt.

– Förutom Delsjöarna så är stora sjöar i Västsverige som till exempel Anten och Mjörn livsfarliga. Sjöarna fryser i etapper och de hade inte hunnit bli en godkänd is innan snön föll.

Charlie Malmgren menar att det är bra att ha kläder som syns. Om du skulle behöva hjälp så kommer folk att hitta dig lättare.
Charlie Malmgren menar att det är bra att ha kläder som syns. Om du skulle behöva hjälp så kommer folk att hitta dig lättare. Bild: Stig Andersson

Det finns dock flera mindre sjöar i Göteborgsområdet som Härlanda Tjärn, sjöarna runt Vättlefjäll och Surte som uppmätt över 10 cm under veckan. Men trots att flera mindre sjöar har godkänd is så menar Charlie att man alltid ska vara försiktig.

– Man ska alltid tänka på att bara för att man ser andra som är ute på isen betyder inte det att den är säker. Det finns till exempel långfärdsskridskoåkare som har stor iskunskap och bra säkerhetsutrustning med sig som kan vara ute och åka trots att isen inte är säker för ”vanligt folk”. Men isdubbar är alltid obligatoriskt om man ska ge sig ut på isen, säger han.

Läs mer: Larmet: Räddningstjänsten kommer inte fram till sjöarna

LÄS MER:Långfärdsskridsko i Göteborg – så funkar det

Tänk på det här innan du ger dig ut på isen

Ta med isdubbar, ispik, visselpipa och en säkerhetslina. Men även någon form av flythjälp som kan vara en ryggsäck med vattentätt packat ombyte, en flytväst eller en flytoverall.

Mobiltelefonen ska vara vattentätt packad så att du kan larma 112 om det skulle behövas.

Var alltid två när ni ger er ut på isen.

Prata med folk som bor i området om isen är säker, de ofta har kunskap om ifall man kan ge sig ut.

Prova alltid isen med en ispik om du är osäker.

Meddela alltid var någonstans du ska vara och när du tänker komma tillbaka.

Förrädiska platser är: sund, uddar, grund, strömmar och in- och utlopp.

Källa: Charlie Malmgren och Issäkerhetsrådet

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS