Två riksrätter på ett år – så var de andra riksrätterna

Två riksrätter mot Donald Trump på ett år. På måndag inleds den andra som kan vara avklarad på en vecka. Britt-Marie Mattsson berättar om riksrätterna som går till historien.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS
|

ANDREW JOHNSON OCH RICHARD NIXON

Jag var inte ensam om att försöka leta fram uppgifter om Andrew Johnson när president Richard Nixon hotades att avsättas i riksrätten. Johnson var då den ende president som ställts inför riksrätt. Men det var länge sedan, 1868, några år efter inbördeskrigets slut och mordet på företrädaren Abraham Lincoln. Johnson anklagades för att ha överträtt sina befogenheter, men lyckades bli frikänd. Det var svårt att se några likheter med Watergateskandalen som snabbt rullades upp.

Hösten 1973 var omtumlande. Nixons vicepresident Spiro Agnew tvingades avgå efter en mutskandal. Den ena medarbetaren efter den andra avskedades eller avgick i protest då Nixon försökte tysta och dölja de ”smutsiga tricks” som varit en del av hans valkampanj.

ANNONS

Själv var jag på kvällarna på utrikesredaktionen ansvarig för att sammanställa telegrammen som rasade in på teleprintern, alla med flash-signal som markerade att dramat var på väg mot en allvarlig utveckling. Den 30 oktober 1973 inleddes riksrättsprocessen.

Det mesta skedde inför öppen ridå. Washington Posts avslöjanden kom slag i slag. Till sist snärjde Nixon in sig i sina egna bandinspelningar. Även de nära republikanska allierade i kongressen vände sig mot honom. ”Det är över nu, Mr President” var budskapet innan riksrätten formellt inletts. Nixon avgick den 9 augusti 1974 och gjorde v-tecken när han för sista gången steg in i presidenthelikoptern. Riksrättsprocessen avbröts och Nixon benådades av sin efterträdare Gerald Ford.

BILL CLINTON

Det såg ut som en lugn andra presidentperiod för Bill Clinton. Men det fanns en tickande bomb sedan länge. Kvinnoaffärerna. Men med omvalet klart 1996 bedömdes de knappast riskera hans politiska karriär. Det låg visserligen en utredning om markaffärer i Whitewater i hemstaten Arkansas och tickade men det var när detta kunde utvidgas till en stämning mot Clinton av Paula Jones för sexuella trakasserier som det började röra på sig.

Jag läste skvallertidningarna om Paula Jones på hemväg från Washington men fick vända tillbaka några dygn senare i januari 1998. Nättidningen Drudge Report publicerade hela storyn och alla traditionella medier hängde på. Nu kunde den specialåklagaren från Whitewaterärendet, Ken Starr, inte bara plocka upp Paula Jones. Han hade även ett ess i rockärmen, Monica Lewinsky.

ANNONS

Ett iskallt underkylt regn som lagt en ishinna på mitt paraply.

Lewinsky var egentligen avsedd som ett karaktärsvittne i Paula Jones historien – men kom att bli huvudpersonen. Clinton nekade till att ha haft en affär med ”den där kvinnan, Ms Lewinsky”.

Allvaret kom när Clinton förnekade relationen i ett förhör under ed. Då slog fällan igen och beslutet om riksrätt fattades i december 1998.

Men när domen om lögnen under ed skulle falla var ämnet så söndertröskat att demonstranter och intresserade inte syntes till utanför Kapitolium i ett iskallt underkylt regn som lagt en ishinna på mitt paraply som krackelerade när det skulle genom säkerhetskontrollen. Vid min plats på åskådarläktaren i senaten hade jag bysten av den riksrättsåtalade Andrew Johnson snett bakom ryggen. Den 12 februari 1999 frikändes Bill Clinton.

LÄS MER:Svårt att fälla Trump i riksrätten – republikanerna som röstade mot Trump

DONALD TRUMP 2020

Han var knappast orolig för riksrätten. Snarare såg Donald Trump den som ytterligare ett tillfälle att få fokus på sitt favoritämne – Joe Biden och hans son Hunters påstådda oegentligheter i Ukraina.

Trump verkade inte heller att bekymra sig över att han var åtalad för att ha försökt att med hjälp av en främmande makt – Ukraina – sätta krokben för en demokratisk konkurrent om presidentposten. Trump anklagades för att ha hållit inne militärt amerikanskt bistånd till Ukraina i utbyte mot negativ information om Joe Biden. Sommaren 2019 inleddes riksrättsprocessen.

ANNONS

Vote to impeach fake president

Den var ingen enkel historia, men den benades pedagogiskt upp av en rad vittnen. Den 5 februari 2020 var det dags för senaten att döma.

En ensam demonstrant stod utanför Kapitolium och höll upp en skylt – ”Vote to impeach fake president”, rösta och ställ fejkpresidenten inför riksrätt. Inne i Kapitolium var det som en vanlig lugn turistdag med några få besökare som strosade omkring i skulpturhallen, tittade till på talmannen Nancy Pelosis skylt som hon satt fram så att ingen skulle missa var hon har sitt kontor, några i taget fick komma in på åhörarläktaren.

Domen föll i senaten den 5 februari 2020. Donald Trump frikändes. Och det var ingen ångerköpt president som tog emot beskedet. Istället arrangerade han dagen därpå en segerfest i Vita huset.

LÄS MER:De tre huvudspåren i riksrätten mot Donald Trump

DONALD TRUMP 2021

Klockan tickade mot att Donald Trump skulle lämna Vita huset efter att ha förlorat omvalet i november 2020. Men istället för att erkänna förlusten hävdade han att han berövats segern. Som kulmen på förnekelsen framträdde han den 6 januari 2021 inför den mobb som strax därefter skulle komma att storma Kapitolium i ett försök att hindra kongressens just då pågående arbete med att godkänna valresultatet med Joe Biden som ny president.

ANNONS

Allt skedde i direktsändning. Senatorerna och ledamöterna av representanthuset bevittnade från insidan. Den 13 januari röstade representanthuset för att ställa Donald Trump inför riksrätt en andra gång, med anklagelsen om uppvigling till stormningen.

Men innan senaten hunnit behandla ärendet hade installationen av den nye presidenten Joe Biden skett. Donald Trump hade avgått.

Denna gång är hela området kring Kapitolium avspärrat, inga besökare tillåts komma in. Demonstranter har ingen möjlighet att vara i närheten.

Trump följer processen från Mar-a-Lago i Florida. Det är inte många, av de som för ett år sedan firade den förra segern med honom, som nu finns kvar. En åtalad expresident tappar lätt förgyllningen.

LÄS MER:Trumps nya advokater: Han kan inte åtalas

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS