Lingon i plåtkanna.
Lingon + grädde = mums. Det anser både läsaren Göran och Alexandra Zazzi. Bild: Leif R Jansson / TT

En efterrätt som 60-talister kan minnas

Alexandra Zazzi svarar på frågor om mat och recept. I veckans spalt rekonstruerar hon en mycket älskad efterrätt från förr.

ANNONS
|

Hej Alexandra!

Jag undrar om skärbrädor i köket? Jag har fått höra att bambubrädor är väldigt bra. Rekommendera gärna, tack!

Lisa

Hej Lisa!

Skärbrädor är ett ganska diskuterat ämne i många kök och jag har för mig vi har pratat om det här i matspalten för många år sedan. Viktigt är att ha flera skärbrädor så att man undviker kontaminering när man lagar mat. Det är betydelsefullt av flera anledningar. Dels för smakens skull – man vill ju inte skära bröd eller frukt på samma bräda som man skurit exempelvis lök eller fisk på – och dels för att det finns en del otrevliga bakterier (salmonella, campylobakter med mera) som kan finnas i vissa råvaror innan upphettning.

ANNONS

När det gäller knivar så mår de bäst av att jobba mot en träskärbräda. Eggen håller bättre skärpa då. Personligen gillar jag att jobba med träskärbrädor och jag har flera sorter hemma, men jag har även några tunna i plast i olika färger. Jag har en röd för fågel, en vit för fisk och en svart för lite blandat. Fördelarna med plast är lätta och att de går att köra i diskmaskin, diska dem noggrant efter varje användning och börjar den bli sliten, släng den i plaståtervinning och köp en ny.

Träskärbrädor måste också hållas efter men kan givetvis inte köras i maskin. Tänk på att skölja av skärbrädan direkt efter användning och skrubba den med såpa eller diskmedel och vatten. Skölj sedan noggrant och torka ordentligt och olja in den regelbundet (vanlig matolja eller livsmedelsgodkänd lin/paraffin/bivax olja). Och till sist om den börjar bli sliten och gropig, kan man planslipa den.

Något att tänka på är storleken på den bräda du använder mest, ta inte större bräda än din diskho eftersom den skall diskas ofta.

Bambubrädor marknadsförs som miljövänliga och med antibakteriella egenskaper och är i viss mån det också, men problemet är att man måste använda mycket lim för att skapa dem och lim är inte bra för vare sig knivar eller natur/människor.

ANNONS

Ytterligare ett tips, om någon råkat skära lök på sin brödskärbräda eller liknande, skrubba då med grovsalt, bikarbonat och några droppar ättika. Diska sedan och skölj ordentligt så går lukt och smak bort.

Hoppas detta hjälper dig i ditt val!

Hej Alexandra Zazzi!

När jag var liten gjorde mamma rån med grädde och lingon ibland till efterrätt. Jag pratade med en jämnårig kompis och han fick också det, vi är båda snart 60. Något du hört talas om? Vet du hur man gör?

Undrar Göran

Hej Göran!

Men va kul! Det fick jag också! Så gott, min mamma kallade det för änglamat. När jag fått din fråga slängde jag mig in i efterforskningarnas värld, och se där. Det dyker upp som en variant av husmanskost, vispad grädde med lingonsylt eller rårörda lingon, serveras antingen i strutar eller blandat med brutna kaksmulor i serveringsglas.

Här kommer min variant, jag lyxade till den genom att skapa crunch på toppen och föra in det i 2000-talet.

Änglamat à la Zazzi

(4–6 personer)

• 2 dl vispgrädde

• 4–5 msk lingonsylt eller rårörda lingon (smaka av)

• 4–6 strutar, typ frasrån, glasstrutar gärna egengjorda

Topping

• 0,5 dl socker

• 1 dl skalade hasselnötter

ANNONS

• 1 udd flingsalt

Gör gärna så här:

1. Hetta upp en stekpanna med sockret i tills det smälter och karamelliseras. Vänd snabbt i nötterna och häll ut på ett ugnspapper. Strö över en udd flingsalt, låt svalna och krossa sedan med baksidan på en kastrull eller liknande.

2. Vispa upp grädden hårt, vänd ihop med lingonen, smaka av tills du är nöjd med smak och sötma.

3. Vid servering, skeda lingongrädden i strutarna, strö över krossade nötter och njut.

LÄS MER:Den här chokladpajen är livsfarligt god

LÄS MER:Desserten som är pricken över i:et till nyårsmiddagen

LÄS MER:Den smarriga kakan som också gömmer nyttiga grönsaker

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS