Forskare oroliga över brasilianska virus-varianten

Muterade och potentiellt mer smittsamma versioner av coronaviruset har dykt upp på minst tre olika kontinenter. En av varianterna som forskare är speciellt oroade över sprids nu i Brasilien.

ANNONS
|

De trodde verkligen att det värsta var över här. Men mitt i Amazonas andra smittvåg av covid-19 har det redan tidigare ansatta sjukvårdssystemet pressats till nya nivåer. Det saknas personal och människor dör i brist på syrgas.

– Sjukhusen är överfulla, långt över sin kapacitet. När jag besökte det största offentliga sjukhuset i Manaus fanns inte en enda säng över. En del ligger i korridoren eller i stolar och många patienter andas med hjälp av respirator, säger Pierre van Heddegem, som är Läkare utan gränsers insatschef i Brasilien.

Han berättar att många kliniker som inte är utrustade för intensivvård eller ens för att ta hand om patienter i mer än ett dygn har förvandlats till långvariga vårdplatser, eftersom det inte finns plats för alla på sjukhusen. Det gäller i delstatens huvudstad Manaus, men också på orter längre in i Amazonas regnskog.

ANNONS

– Vi har haft patienter i inlandet som vi inte har haft möjlighet att skicka vidare trots att de behövde mer avancerad vård och minst ett par av dem har dött. En annan vårdinrättning som vi besökte har redan fått slut på syrgas flera gånger, vilket också lett till att patienter har avlidit, fortsätter van Heddegem.

Pierre van Heddegem är Läkare utan gränsers insatschef i Brasilien
Pierre van Heddegem är Läkare utan gränsers insatschef i Brasilien Bild: Läkare utan gränser

Brasilien är ett av de länder med flest smittade och döda i covid-19 i världen och Amazonas är den delstat som drabbats allra hårdast. I Manaus nådde första vågen av coronapandemin sin kulmen i maj, med hårt pressade sjukhus och överfulla kyrkogårdar där avlidna begravdes i massgravar.

LÄS MER:Mutation kan ha gjort coronaviruset dödligare

Trots beräknad flockimmunitet – nu ökar smittan

I oktober uppskattade forskare att 76 procent av befolkningen i staden med drygt två miljoner invånare hade smittats. Det är mer än vad de flesta anser ska räcka för flockimmunitet, men den senaste tiden har smittspridningen ökat kraftigt igen.

– Antalet nya intagna är nästan dubbelt så högt nu som under den första vågen. Då tog vi emot som mest runt 130 personer om dagen, men nu har vi haft toppar på över 250 nya patienter på en enda dag, berättar van Heddegem.

Dödstalen de senaste veckorna ligger 22 procent högre än i maj.

En av dem som insjuknade i slutet av december var en 29-årig kvinna utan några kroniska sjukdomar eller andra riskfaktorer. Däremot hade hon redan haft covid-19 nio månader tidigare. Hon visade sig ha en ny muterad variant av coronaviruset, kallad P.1. Samma variant upptäcktes vid en rutinkontroll i japanska Tokyo i början av januari, hos fyra personer som rest från Amazonas.

ANNONS

Eller så är det så att den här varianten orsakar återinfektioner.

LÄS MER:Resenärer från Brasilien uppmanas att testa sig

Flera möjliga förklaringar till ökad smittspridning

När man analyserade ett drygt 30-tal fall registrerade i Manaus under andra halvan av december visade sig 42 procent bära på den nya muterade varianten av viruset. Men exakt vad som ligger bakom den höga smittspridningen är fortfarande oklart. Enligt Julian Villabona-Arenas, expert i epidemiologi vid Centret för matematisk modellering av smittsamma sjukdomar vid London School of Hygiene and Tropical Medicine, kan det finnas flera möjliga förklaringar.

Julian Villabona-Arenas ärexpert i epidemiologi vid Centret för matematisk modellering av smittsamma sjukdomar vid London School of Hygiene and Tropical Medicine
Julian Villabona-Arenas ärexpert i epidemiologi vid Centret för matematisk modellering av smittsamma sjukdomar vid London School of Hygiene and Tropical Medicine Bild: Privat

Beräkningarna av hur många som smittades i första vågen kan vara felaktiga, vilket skulle innebära att det fortfarande finns många kvar att smitta. En annan möjlighet är att den nya varianten av viruset är mer smittsam och att det därför behövs fler drabbade för att uppnå flockimmunitet.

– Eller så är det så att den här varianten orsakar återinfektioner, säger Villabona-Arenas.

I fallet med den 29-åriga kvinnan är det fortfarande inte helt klarlagt om hon hade några antikroppar kvar sedan första gången hon smittades, eller om den nya varianten av viruset lyckades ta sig förbi dem. En tidig studie tyder på att hon sannolikt fortfarande hade antikroppar, men möjligen med låg motståndskraft.

Likheter med brittiska och sydafrikanska varianten

Virusvarianten i Brasilien har många likheter med dem som tidigare upptäckts i Storbritannien och Sydafrika. Viruset muterar hela tiden, oftast utan några större konsekvenser. Det som speciellt oroar experter nu är de tre varianternas unika kombination av så många olika mutationer, som skett ovanligt snabbt.

ANNONS

– Vanligtvis kan man vänta sig att ett coronavirus muterar en eller två gånger per månad, men det som de här tre varianterna har gemensamt är att de har ett mycket större antal mutationer. Var och en behöver inte vara så speciella, det är kombinationen som gör dem unika, säger Villabona-Arenas.

Det saknas fortfarande robusta studier på den brasilianska varianten, men några av mutationerna känns igen från Storbritannien och Sydafrika.

– Den som oroar mest är en mutation som också har observerats i varianten i Sydafrika, eftersom studier har visat att den i någon mån kan neutralisera antikroppar, vilket gör att det finns en större sannolikhet för återinfektioner.

Verkar vara mer smittsam

Preliminära studier visar att varianten i Storbritannien kan vara något dödligare än ursprungsviruset SARS-CoV-2 som startade pandemin och det är klarlagt att den är mer smittsam. Utvecklingen hittills tyder på att även varianterna i Sydafrika och Brasilien är mer smittsamma, vilket i sig riskerar att leda till fler dödsfall.

– Smittgraden är viktig eftersom ökad smittsamhet betyder många fall på kort tid och då ökar även antalet döda. Dessutom ökar trycket på sjukvården och människor dör när de inte får adekvat hjälp, säger Villabona-Arenas.

Brasilianska P.1 innehåller runt 20 mutationer, som liksom de i Storbritannien (B.1.1.7) och Sydafrika (501Y.V2) bland annat har förändrat virusets aminosyror och det viktiga taggproteinet, som kan påverka virusets möjligheter att ta sig förbi immunförsvaret och in i kroppens celler. Det skulle därmed även kunna påverka ett vaccins effektivitet.

ANNONS

Enligt läkemedelsbolagen bakom de större vaccinen fungerar de med största sannolikhet även mot nya varianterna av covid-19. Men oron hos många experter ligger längre fram. Virusets snabba utveckling ger en föraning om möjliga framtida mutationskombinationer som skulle kunna leda till resistens och ett virus som kan ta sig förbi såväl immunförsvarets egna antikroppar som dagens vaccin.

– Även om de här varianterna delar ett antal mutationer så kommer de från olika virala stammar, vilket tyder på att om vi inte kontrollerar spridningen av viruset så kan en ny mer smittsam eller på annat sätt allvarligare variant dyka upp var som helst, säger Villabona-Arenas.

Om det krävs är det relativt lätt att byta ut den komponent i vaccinet som utgörs av virusets genetiska kod, men den snabba utvecklingen kan då innebära såväl medicinska som logistiska utmaningar i fråga om vem som ska få vilket vaccin och hur de ska kontrolleras.

LÄS MER:Björn Olsen: ”Risk för svallvåg av muterat virus”

”Problemet är inte brist på respiratorer”

I Manaus finns ingen tid att spilla. Pierre van Heddegem pratar snabbt när han säger att situationen nu inte går att jämföra med livet i staden när han var där i november. Han är imponerad av hur man lyckats öka vårdkapaciteten och uppskattar att Manaus idag har tre till fyra gånger fler intensivvårdsplatser än innan pandemin.

ANNONS

– Problemet är inte brist på respiratorer. För om du inte har syrgas gör fler respiratorer ingen skillnad. Det går inte att öka kapaciteten mer och det beror på två flaskhalsar. Först och främst tillgången på syrgas och den andra flaskhalsen är tillgången på personal. Du kan lägga till säng efter säng efter säng, men du måste ha personal som tar hand om patienterna också.

Han berättar att Läkare utan gränsers sjukhus i regionen hela tiden befinner sig på en kritisk nivå av syrgastillgång och att de aldrig vet hur det kommer att se ut nästa dag.

Ett av organisationens fältsjukhus ligger i São Gabriel da Cachoeira, 85 mil in i regnskogen från Manaus. I början av januari såg de ett femfaldigande av antalet registrerade fall där på en vecka.

LÄS MER:Mutationer av corona mer spridda – FHM tar fram ny uppmaning vid resor

Militären flyger in syrgas

Vanligtvis skickas syrgas hit med båt längs Amazonasfloden, men det räcker inte längre. Vid ett antal tillfällen har militären flugit in extra syrgascylindrar till delstaten och van Heddegem noterar hur läget förvärras dag för dag.

– Det måste börja gå neråt snart, för den situation vi har nu kan inte fortsätta så länge till.

Kanske finns redan fler varianter av coronaviruset som liksom de tre som nu är i fokus innehåller ett större antal mutationer, men som inte har upptäckts. Att de här tre har registrerats beror enligt Julian Villabona-Arenas på att de tre länderna har avancerade system för att övervaka genförändringar.

ANNONS

Varje ny infektion ger viruset chans att mutera när det gör en kopia av sig själv, varför han påpekar att det är viktigt att begränsa smittspridningen innan nya potentiellt ännu allvarligare varianter utvecklas. Ju längre tid det tar att vaccinera människor runt om i världen, desto större chanser har viruset att bli resistent.

– Vi kan inte förutspå virusets utveckling, men vi vet att det kommer att fortsätta förändras. Ju större spridning det får i våra samhällen, desto större är sannolikheten att fler varianter med avgörande epidemiologiska förändringar kan dyka upp, säger han.

LÄS MER:Banbrytande tekniken som kan ge mer än ett coronavaccin

LÄS MER:De letar efter farliga mutationer av coronaviruset

FAKTA

I Braslien har knappt 9 miljoner fall av covid-19 registrerats. Över 218 000 människor har avlidit i sjukdomen. I hela världen har över 2 miljoner dödsfall registrerats.

Den nya brasilianska virusvarianten innehåller runt 20 mutationer, varav en del även har observerats i varianterna som upptäckts i Storbritannien och Sydafrika. Alla tre tycks vara mer smittsamma än det virus som startade coronapandemin.

Den 27 januari hade den brasilianska mutationen upptäckts i åtta länder utanför Brasilien.

Den första leveransen med två miljoner doser av Astra Zenecas vaccin anlände till Brasilien förra helgen. Bara i delstaten Amazonas bor över fyra miljoner människor och hela landet har över 210 miljoner invånare. Sjukvårdspersonal och äldre ska enligt tidigare direktiv vaccineras först.

Enligt BioNTech, som utvecklat ett av vaccinen som bygger på mRNA-teknik tillsammans med Pfizer, så skulle de kunna uppdatera det ”på ett par dagar” och leverera en ny version på sex veckor, om det visar sig inte fungera mot nya virusvarianter.

Folkhälsomyndigheten uppmanar de personer som vistats i Brasilien och som reser till Sverige att testa sig, samt att stanna hemma i minst sju dagar och undvika kontakt med andra.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS