Efter 70 år i stan – Barken Viking har lämnat Göteborg

Barken Viking har lämnat Göteborg. Strax efter midnatt natten till söndag påbörjades den närmare tolv timmar långa bogseringen till varvet i Falkenberg där det 115-åriga fartyget ska servas och gås igenom.
– Hittills har allt gått perfekt, säger projektledaren Karin Lottkärr.

ANNONS
|

När GP når Karin Lottkärr, Higabs projektledare för renoveringen av Barken Viking, vid 08-tiden på söndagsmorgonen befinner sig det gamla fartyget strax utanför Varberg. Då har bogseringen från Frihamnen i Göteborg pågått sedan midnatt.

– Allt har gått enligt plan. Vi ligger till och med lite före schemat och beräknas vara framme vid hamnen i Falkenberg vid tiotiden nu på förmiddagen.

Båtälskaren Henrik Wallgren reser med fartyget och intygar strax före lunchtid att allt har rullat på som förväntat.

– Ja, det har gått som planerat men det blev en kall natt.

Varför är du med på resan?

– Barken Viking är varje seglares största dröm. Otroligt mäktigt att få vara med ombord. Skeppet rör sig underbart i sjön.

ANNONS

Nya Hisingsbron för låg för Barken Viking

Det tilldrog sig viss uppmärksamhet när det strax före jul stod klart att det gamla hotell- och restaurangfartyget Barken Viking vid Lilla Bommen skulle läggas in på varv – i Falkenberg.

Många göteborgare reagerade på beskedet och uppfattade det som något av en förödmjukelse att den en gång så stolta varvsstaden Göteborg inte längre kan underhålla sina egna skepp, andra såg det som ännu ett tillfälle att kritisera kommunen för ”brofiaskot”.

LÄS MER:Nu börjar Barken Vikings resa mot Falkenberg

Den nya Hisingsbron har nämligen visat sig vara alltför låg för att Barken Viking skulle kunna bogseras uppströms till Gotenius varv, där mindre underhåll tidigare har genomförts, och Cityvarvet på andra sidan älven som tidigare brukade användas är nedlagt sedan länge.

Enligt det kommunala fastighetsbolaget Higab som äger den populära hotell- och restaurangbåten blev därför varvet i Falkenberg den bästa lösningen för Vikings ommålning och teknikbyte.

Barken Viking baxades ut vid midnatt

Vid midnatt påbörjades bogseringen, då fartyget inte längre kan segla av egen kraft, först med hjälp av lotsbåtar ut till öppet hav och därefter med hjälp av bogseringsbåtar söderut längs Hallandskusten.

Strax efter midnatt lämnade Barken Viking Göteborgs hamn för sin långsamma färd ner till Falkenberg.
Strax efter midnatt lämnade Barken Viking Göteborgs hamn för sin långsamma färd ner till Falkenberg. Bild: Johannes Jägrud

Då hade Johannes Jägrud redan fattat posto under Älvsborgsbron med sin kamera i högsta hugg.

– Vi åkte ner hit för att titta när fartyget lämnar Göteborg. Det är tydligen första gången på 70 år så det vill man ju inte missa! Nästa gång är vi nog lite för gamla, skämtar Johannes Jägrud, som tillsammans med hustrun Linnéa väntade i en halvtimme för att få se Barken Viking långsamt glida förbi.

ANNONS

– Det var häftigt. Barken Viking är en sådan bra symbol för Göteborg.

LÄS MER:Barken Viking renoveras i Falkenberg – i stället för en kilometer bort

Omfattande renovering

Det är en omfattande renovering av det gamla fartyget som egentligen har pågått i olika stadier sedan våren 2019. Vid Lilla Bommens kaj får Barken Viking ett helt nytt trädäck och samtliga trä- och ståldetaljer ska gås igenom och putsas. På varvet i Falkenberg ska fartygets botten och skrov målas om, rosten ska skrapas bort och delar av tekniken bytas ut.

– Vi får hoppas att inga fler saker dyker upp som måste fixas. Det vet man ju aldrig med gamla skepp, berättar Siman Jasim, chef för underhåll- och lokalanpassningsprojekt på Higab..

LÄS MER:Higabs vd efter bråken: Vi har varit för defensiva

Tidslinje för Barken Vikings renovering

24 januari – Fartyget lämnar sin tillfälliga plats i Frihamnen vid midnatt. Barken Viking passerar Älvsborgsbron cirka 45 minuter senare. Fartyget bogseras till Falkvarv i Falkenberg och beräknas vara framme tidigast vid 12-tiden.

25 januari – Fartyget torrläggs och arbetet påbörjas.

15 februari – Fartyget bogseras tillbaka till Frihamnen för att riggas upp igen med nymålade delar.

5 mars (troligen något senare) – Barken Viking beräknas vara tillbaka vid Lilla Bommen.

Till sommaren – Projektet ska vara klart och fartyget försett med nytt trädäck och nyreoverade trä- och ståldetaljer.

Källa: Higab.

Om ”inga fler saker dyker upp”, vad är den beräknade kostnaden för att renovera Barken Viking?

– Vår budget ligger på knappt 20 miljoner kronor. Men det kommer inte att ske några renoveringar av hotellrummen i detta skedet.

Hur skulle du beskriva statusen på Barken Vikings hotellrum?

– De har en egen stil och jag tycker att hotellet är charmigt på sitt sätt. Men det är en båt med hyfsat lågt tak, det ska gästerna vara medvetna om, och man kan inte förvänta sig att kliva in på ett vanligt, modernt hotell.

ANNONS

Higab är ju ett kommunalt fastighetsbolag. Varför pumpar ni in pengar i Barken Viking?

– Higab äger Barken Viking och har ett uppdrag att sköta om och förvalta fartyget, men det fungerar verkligen inte som våra andra kulturfastigheter. Fartyget tar mycket tid och det krävs specialkompetens för de olika bevarandekraven, men det är också en fin symbol för Göteborg och göteborgarna.

Önskar du att Higab ägde fler fartyg?

– (skratt) Nej, det räcker med Barken Viking.

Att ni baxar ut fartyget från Göteborg mitt i natten och i skydd av mörkret, är det för att ni fruktar göteborgarnas vrede?

– (skratt) Det är för att vi ska vara framme i Falkenberg innan mörkret faller. Det blir enklare så, förklarar Siman Jasim.

Fotnot: Barken Viking har faktiskt lämnat Göteborgs hamn även vid ett tidigare tillfälle, fartyget låg förtöjt i Marstrand vid jubileumsregattan 1960.

Följ Henrik Wallgrens färd med Barken Viking på Facebook:

FOTNOT: Barken Viking låg en kort tid förtöjd i Marsstrand vid regattan 1960.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS