Filodegsrullar
Matlagning med filodeg. Knapriga rullar fyllda med en härlig lammfärsblandning. Bild: Janerik Henriksson/TT

Ljuvliga grekiska filodegsrullar med lammfärs

Alexandra Zazzi svarar på frågor om mat och recept. I veckans spalt drömmer hon om medelhavet – och tar hjälp av grekiska filorullar med lammfärs.

ANNONS

Hej Alexandra!

I Grekland har jag ätit väldigt gott genom åren. Underbara människor, natur och mat. Jag åt pastitsio där för första gången och älskade det. Jag lagar det ofta själv här hemma. På en restaurang på Kreta åt jag någon form av rullar. De hade gratinerats och innehöll kött och ost men var inte pasta. Nu till min fråga, kan du ge något recept du tror passar in på den senare rätten? Behöver drömma mig bort till värmen.

Varma kramar

Kjelle

Hej Kjelle!

Tack för ditt brev och för att du väcker en behaglig längtan i mig till medelhavet, sommar och azurblå vatten. Jag har sagt det förr men det tål att upprepas: mat skapar minnen, rikedom och lugn – allt i ett. Och kan man återskapa smaker i en ny miljö tar man till sig en bit av lusten. Lustigt att du nämner pastitsio som en grekisk rätt. I Italien heter det nämligen pasticcio (di maccheroni) och är en rätt alla barn känner till väl. Man gör det på överbliven pasta med köttfärssås och lägger över en god beschamel innan det ugnsgratineras. Den rätten slår an en sträng hos alla barn (och vuxna). När det gäller den andra ugnsgratinerade lådan skulle jag tro att det är fylld filodeg. Här kommer mitt förslag. Hoppas jag har gissat någorlunda rätt.

ANNONS

Filodegsrullar med lammfärs

(4 personer)

Fyllning

• 1 zucchini

• 1/2 gullök

• 4–5 kvistar finhackad bladpersilja

• 2 msk olivolja

• 350–400 gram lammfärs (alternativ vego- nöt- eller annan färs)

• 1 vitlöksklyfta

• 1 tsk rosmarin

• 200 gram fetaost

• 12 filoark, 15 x 15 cm stora (köp gärna i asiatiska butiker, finns i frysen)

Sås

• 1 pkt passerade tomater

• 1–2 klyftor vitlök

• 1 msk olivolja

• 15 st urkärnade svarta oliver

• Oregano, färsk eller torkad, mängd efter behov

• 1 msk persilja, finhackad

• Smaka av med salt och peppar

Gör gärna så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader. Finhacka löken, persilja och zucchini.

2. Häll olivolja i en stekpanna, gärna med ”non stick”-beläggning och stek några minuter utan att löken får färg. Häll över i en bunke.

3. Finhacka vitlöken och rosmarinen och lägg tillsammans med lammfärsen i samma panna. Salta och peppra och fräs färsen på hög värme. Häll av fettet (gäller framför allt lite fetare färssorter) från färsen genom att hälla över i ett durkslag innan du blandar med zucchinin.

4. Smula osten och blanda med köttet, smaka av med salt och peppar

5. Låt svalna. Lägg ut filodegen, lägg i en klick färs och rulla samman. Gör 12 stycken. Lägg i smord ugnsfast form.

ANNONS

6. Börja nu med såsen. Finhacka vitlöken, oliverna och blanda med de passerade tomaterna. Smaka av med olivolja, örter, salt och peppar.

7. Häll över rullarna och gratinera i ugn i 30-35 minuter.

Tips: Strö över riven ost de sista 10 minuterna i ugnen. Servera gärna med en god sallad.

Och eftersom jag själv blev sugen på Pasticcio eller Pastitsio så slänger jag in mitt snabbrecept på beschamel. Ta bara en kort pastasort med köttfärssås, typ penne eller maccheroni, lägg över beschamelsås och gratinera. Toppa med riven parmesan. Här kommer recept på en så kallad toppredning.

Snabb beschamel

(4–6 portioner)

• 0,5 l mjölk

• 2 msk vetemjöl

• 25 g smör

• 2 msk riven parmesan

• Smaka av med salt och peppar

Gör gärna så här:

1. Smält smöret i en kastrull och blanda ihop med mjölet i en separat skål.

2. Sjud upp mjölken (använd den odiskade smörkastrullen) och vispa i mjölblandningen när mjölken sjuder.

3. Sänk värmen och vispa i parmesan, smaka av med salt och peppar. Lägg i mer vätska eller mer smör/mjölblandning vid behov för rätt konsistens.

Tillägg: Du kan även ha i exempelvis muskotnöt, buljong eller vin i din vita sås för att ge den mer djup och smak.

ANNONS

LÄS MER:Så gör du pulled pork från början

LÄS MER:Så lätt gör du egna indiska pannkakor

LÄS MER:Snabb köttfärssås á la Alexandra Zazzi

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS