Trump-supportrar stormade Kapitolium.
Trump-supportrar stormade Kapitolium. Bild: Jose Luis Magana

Händelserna som ledde fram till kaoset i USA

Donald Trump har försökt underminera det demokratiska systemet sedan länge. Det började med ifrågasättandet av Barack Obama som amerikan. Och det kulminerade med hans vägran att erkänna att Joe Biden vunnit presidentvalet. GP:s Britt-Marie Mattsson listar händelserna som ledde fram till de kaosartade scenerna när demonstranter stormade Kapitolium.

ANNONS
|
Redan 2008 började Trump att misskreditera det amerikanska valsystemet.
Redan 2008 började Trump att misskreditera det amerikanska valsystemet. Bild: M. Spencer Green

• Barack Obama valdes som den förste svarte presidenten i USA:s historia 2008. Trump har hävdat att Obama är muslim eftersom han under en tid bodde i Indonesien med sin mamma och styvfar. Trump deltog i kampanjen att ogiltigförklara Trumps kandidatur som presidentkandidat genom att lögnaktigt påstå att Obama inte var född på Hawaii av sin amerikanska mor utan i Kenya som är hans fars hemland. När Obama valts ifrågasatte Trump hans legitimitet som president med hänvisning till att han fötts i Kenya men påstod också felaktigt att Obama haft dubbla medborgarskap och därför inte var amerikan. Allt tillbakavisades och 2011 presenterade Obama det långa födelsebeviset i original från Hawaii som visar att han är född där och amerikan.

ANNONS

• Inför presidentvalet 2016 sade Donald Trump att han utsattes för ”fake news” och kallade medierna för ”folkets fiende.” Han sade också att han inte tänkte acceptera valresultatet om han förlorade.

Utropade valfusk redan 2016

• När Trump valts till president 2016 påstod han att hans motståndare Hillary Clinton fått tre miljoner fler röster än han som ett resultat av avancerat valfusk. Trump vann i elektorsröster räknat vilket är det som avgör presidentval. Han hävdade att dessa tre miljoner röster var falska och krävde en utredning. Inga felaktigheter kunde upptäckas men Trump vidhöll att han fått fler röster än Clinton.

• Vid presidentinstallationen hävdade Trump att fler människor samlats till den än vid företrädaren Barack Obamas installation 2009. Då beräknas över en miljon ha varit på plats på The Mall framför Kapitolium – där USA:s kongress har sina lokaler – och uppemot ytterligare en miljon på områdena i närheten. Trots bildbevis med en gles uppslutning vidhåller Trump att hans installation drog mest folk.

• Efter valet 2016 avslöjades kontakter mellan Trumpkampanjen och ryska intressen som försökt påverka valet. Trump förnekade fastän det fanns bandupptagningar. Flera från kampanjen tvingades lämna Vita huset. Rysslandsutredningen under Robert Muellers ledning fastslog de olämpliga kontakterna och överlämnade materialet till kongressen som dock valde att inte låta det gå till riksrätt.

ANNONS

LÄS MER:Ledamoten: ”Trodde att vi var tvungna att slå oss ut”

Riksrätt inleddes

• 2019 ledde Donald Trumps försök att misskreditera demokraten Joe Biden genom en Ukrainakoppling till att demokraterna beslutade att inleda ett riksrättsförfarande i representanthuset. Majoriteten av de republikanska senatorerna avvisade denna begäran i februari 2020 men gjorde samtidigt en skriftlig markering om att Trumps kontakter i Ukraina varit olämpliga och avsedda att misskreditera hans främste politiske motståndare.

• 2020 påstod Trump att han var utsatt för en avancerad manipulation från demokratisk sida med avsikten av att han skulle berövas segern vid presidentvalet. Han upprepade samma sak som 2016 – han tänkte bara acceptera en seger men inte en förlust. Efter förlusten har Trump hävdat att han utsatts för ett systematiskt valfusk och att han fråntagits segern på valnatten eftersom falska röster då började distribuerades till de avgörande delstaterna. Trump och hans juridiska team har överklagat valresultaten i domstolar som avslagit, har fört frågan till Högsta Domstolen som avvisat och till justitiedepartementet där justitieministern har fastslagit att inga oegentligheter som ändrar valresultatet kunnat hittas.

• Donald Trump uppmanade vicepresident Mike Pence – som formellt är ordförande i senaten – att se till att elektorsrösterna från de avgörande delstaterna underkändes och uppmanade republikanska ledamöter av representanthuset och senatorer att vägra godkänna Joe Bidens seger. Pence vägrade och majoriteten av de republikanska politikerna gick inte heller på Trumps linje. Joe Biden godkändes den 7 januari som ny president.

ANNONS

LÄS MER:Här är Trumps tal som startade upploppet

Uppviglade till kaos

• Före omröstningen i kongressen, den 6 januari 2021, uppviglade Donald Trump sina sympatisörer i ett tal utanför Vita huset att ta sig till Kapitolium och protestera. Han sade att han själv tänkte sammanstråla med dem där. En del av demonstranterna stormade Kapitolium, senatorerna och medlemmarna av representanthuset fördes i säkerhet. Fyra av demonstranterna avled , poliser skadades och ett femtiotal personer greps för intrång och vandalisering. Under upploppet twittrade Trump att han älskade de som tagit sig in i Kapitolium och som demonstrerade utanför. Han bad dem senare att lugnt lämna platsen.

• Den 7 januari lovade Donald Trump att det kommer att bli ett lugnt maktskifte den 20 januari då Joe Biden svär eden som president. Men han vägrade samtidigt att godkänna valresultatet, hävdade valfusk, förklarade att kampen fortsätter och påstod att han är den president som uträttat mest under en första period i USA:s historia.

LÄS MER:Våld och kaos i USA – detta har hänt

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS