Högstadieelever kan få plugga hemma för att undvika trängsel

Högstadieelever kan komma att få undervisning helt eller delvis på distans från och med måndag. Det beskedet kom från regeringen under torsdagseftermiddagen.
– Det rekommenderas om det behövs för att man ska kunna undvika trängsel. I grunden ligger att Folkhälsomyndigheten gått ut och sagt att man ska undvika trängsel. Det gäller i kollektivtrafiken och i skolor, säger Anna Ekström, utbildningsminister.

ANNONS
|

Högstadier runt om i landet kan få möjlighet att ha distansundervisning. Det beskedet lämnade utbildningsminister Anna Ekström under en presskonferens på torsdagen. Regeringen väntas fatta beslut på fredagen. Men även om regeringen går på den här linjen så är det sedan upp till varje huvudman, det vill säga kommuner och privata styrelser att fatta beslut om de ska gå över till distansundervisning.

– Det är där ansvaret ligger för resultat och kvalitet och det är också de som har resurser för att bedriva skola. För mig är det helt naturligt att det är där beslutet ska fattas. Men det är också väldigt naturligt eftersom förhållanden ser väldigt olika ut mellan olika skolor och det ser också olika ut över landet när det gäller smittspridningen, säger Anna Ekström.

ANNONS

Diskuteras samma verktyg för låg- och mellanstadier?

– VI har full beredskap att genomföra den typen av ändringar även för låg- och mellanstadiet. Men det är ingenting som vi planerar och jag hoppas verkligen att vi inte ska behöva göra det, säger Anna Ekström.

Det är flera saker som kan skilja de olika skolorna åt som kan bli avgörande när huvudmännen ska fatta beslut tillsammans med rektorer och fack med hjälp av råd från smittskyddet. Det kan bland annat handla om hur skolornas lokaler ser ut, hur eleverna kommer till skolan och vad det finns för tekniska hjälpmedel.

– Vi vet att det finns många skolor som har förutsättningar att bedriva distansundervisning, men det finns också skolor som inte har det. De har inte tillgång till digitala hjälpmedel eller kompetens till att bedriva distansundervisning, säger Peter Fredriksson, Skolverkets generaldirektör.

Lättare på gymnasiet

Han tillägger att gymnasiet, som redan har distansundervisning, har bättre förutsättningar tekniskt och även när det gäller elevernas ansvarstagande eftersom de eleverna är några viktiga år äldre.

– Det är svårt att hålla högstadieelevernas uppmärksamhet vid liv i klassrummet, det blir inte lättare att göra det sittande framför en skärm, säger Peter Fredriksson.

Det kan också bli aktuellt, om regeringen ger grönt ljus till distansundervisning på högstadiet, att eleverna är i skolan ibland och studerar hemma ibland eller att klasserna turas om.

ANNONS

– Man måste naturligtvis tänka på vad som är bra för eleverna, men också vad som är möjligt för lärarna. Lärarna slår ju knut på sig själva för att hitta lösningar, så det är viktigt att arbetsgivaren tittar på vad som är rimligt ur ett lärarperspektiv, säger Peter Fredriksson.

Skolorna kommer fortfarande ha skyldighet att erbjuda mat till sina elever dagligen, men hur det ska organiseras är också upp till huvudmännen.

– Jag har varit rektor och hade kollat hur många som vill ta del av skollunchen, det är långt från alla. Sen hade jag funderat på om man kan ta emot eleverna i skolan, sitta med distans, det är ett alternativ. Ett annat är att de hämtar matpaket, säger Peter Fredriksson.

Beslut på fredag

Under torsdagen har Västra Götalandsregionen gått ut med att de, tillsammans med Region Skåne, haft en dialog med Folkhälsomyndigheten om att få lov att rekommendera distansundervisning för högstadiet. Region Halland förespråkar samma sak och med bakgrund av det har redan Kungsbacka fattat beslut om att ha distansundervisning till och med 24 januari.

Från och med den 7 januari, rekommenderas också gymnasieskolor att fortsätta ha distansundervisning fram till den 24 januari. Anledningen är densamma, det vill säga den stora smittspridningen i landet.

ANNONS

Beslut fattas formellt av regeringen under fredagen. Förordningen kommer sannolikt läggas till den som redan gällande gymnasiet. Den gäller fram till 30 juni.

LÄS MER:Smittskydd Västra Götaland vill införa distansundervisning för högstadiet

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS