Munskydd i kollektivtrafiken – så ser det ut i Göteborg

På torsdag började Folkhälsomyndighetens nya rekommendationer om munskydd i kollektivtrafiken gälla. GP gav sig ut i morgonrusningen för att se hur väl de frivilliga riktlinjerna följdes.

ANNONS
|

Det var strax innan nyår som Folkhälsomyndigheten offentliggjorde de nya rekommendationerna om munskydd i kollektivtrafiken. På torsdagen började de gälla i hela Sverige.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att resenärer som är födda 2004 och tidigare har munskydd i kollektivtrafiken

  • där det inte går att boka plats
  • där det inte går att hålla avstånd (och trängsel uppstår)
  • mellan klockan 7 och 9 på morgonen samt 16 och 18 på eftermiddagen på vardagar

Samtidigt gäller fortfarande uppmaningen att undvika resor med kollektivtrafiken där man inte kan boka plats och i första hand promenera, cykla eller åka bil istället.

Drottningtorget 07.00

Klockan 07.00 på torsdagsmorgonen är det tätt mellan spårvagnarna på Drottningtorget – men inte mellan resenärerna. På de alla flesta vagnar och bussar finns det minst lika många sittplatser som folk ombord.

Långt ifrån alla har munskydd, men minst en tredjedel av de som reser har täckt näsa och mun med något skydd. En av resenärerna som väntar vid hållplatsen har inte något munskydd på sig, men hon förklarar att hon ”har det i väskan, ifall jag behöver det”.

ANNONS

Ombord har rösten i högtalarna ett nytt tillägg:

– Tack för att du håller avstånd och använder munskydd i rusningstrafik.

Munskydd rekommenderas alltså framför allt när man inte kan undvika trängsel.

Även om det är glest på vagnar och bussar uppstår mindre trängsel när folk ska gå av – när resenärerna väntar på att dörrarna ska öppnas kan fem, sex personer stå i en klunga bara några centimeter från varandra.

Centralstationen 07.15

På Centralstationen rullar tågen in vid perrongerna.

När tåget från Kungsbacka anländer 07.15 går ett femtiotal resenärer av. Ungefär var tredje person har munskydd. En halvtimme senare är det bara ett tjugotal resenärer som går av tåget, men av dem har hälften munskydd.

Ett fyrtiotal personer går av tåget från Alingsås. Även här har nära hälften munskydd.

Ingen rusning till munskydden

Vad folk har valt för munskydd varierar – Folkhälsomyndigheten rekommenderar CE-märkta munskydd. Det är många blå skydd i papper, likt de CE-märkta kirurgiska munskydden. Minst lika många är i tyg, några få är FFP-märkta.

Här kan du läsa mer om olika sorters munskydd: Så använder du ett munskydd på rätt sätt

De olika Pressbyrån-butikerna runt Centralstationen säljer engångsmunskydd – men någon stor rusning till dem har det inte varit, berättar personalen.

ANNONS

– Jag hade nästan förväntat mig mer folk. Men jag tror att det kan bli mer på måndag, att många fortfarande är lediga nu, säger en butiksanställd.

Västtrafik har tidigare gått ut med att man kommer att kunna hämta upp munskydd i deras butiker. Det var dock inte aktuellt i butiken på Drottningtorget under torsdagsmorgonen.

LÄS MER:Nya rekommendationer för munskydd: Det här gäller i kollektivtrafiken

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS