Strunta i kritiken – så här ska ett rövår sammanfattas

Med gott humör och ”Spinal Tap”-humor. Så ska skitåret 2020 sammanfattas, och Netflix sågade mockumentär gör det bättre än Rapport. Det menar GP:s tv-redaktör Jan Andersson.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Palmebråk, Estoniagräl, kunglig pandemikritik. Alla vet att 2020 var ett stökigt jäkla rövår. Så varför skulle någon enda människa vilja genomleva det igen? Allra minst nu, med nya coronarekord på sjukhusen och antalet IVA-patienter på samma nivå som i maj. Med 2020 äntligen bakom oss borde vi i stället blicka framåt. Bita ihop. Vända blad.

Det var ungefär så tankarna gick inför ”Rapports årskrönika” i SVT. Och mycket riktigt, det timslånga tv-programmet som brukar vara minnesvärt och märkligt underhållande kändes i år lika torrt och tröstlöst som ”Året med kungafamiljen” – där det mest spännande visade sig vara en kylslagen vårkonsert med Flens världsorkester. Det var tänkt som en glad överraskning på kungens födelsedag men Tjabo såg inte mer förundrad ut än vanligt.

ANNONS

LÄS MER:Med Ernst och mysiga tv-brasor räddar TV4 sin jul

Nå. Det vore såklart svårt för ”Rapport” att spegla nyhetsåret 2020 utan att ställa den vettlösa pandemin i centrum, faktiskt direkt omöjligt, det man hade kunnat önska är dock att SVT inte vore fullt så förtjust i sin egen drönare.

Visst är det kul med radiostyrda kameror men det finns ingen given poäng med att kunna följa programledaren Lisbeth Åkerman ur flera olika vinklar och från så hög höjd att hon framstår som en nyfiken vadarfågel snarare än ett efterklokt nyhetsankare.

Men när den plågade recensenten i huvudstadens stora morgontidning närmast förfasades över denna ”humorlösa kraschlandning” blir man såklart väldigt nyfiken.

Det sagt är detta såklart det perfekta tillfället att faktiskt vrida lite på perspektiven och lyfta fram annorlunda (inte alternativa) fakta för att sammanfatta året som gått. Vilket är precis vad Charlie Brooker, mannen bakom den brittiska dramaserien ”Black mirror”, har gjort i sin påhittade Netflixdokumentär ”Death to 2020”.

Först hade jag inte tänkt se den. Dels för att jag inte kände något behov av ytterligare årskrönikor, dels för att den blivit så himla sågad. Men när den plågade recensenten i huvudstadens stora morgontidning närmast förfasades över denna ”humorlösa kraschlandning” blir man såklart väldigt nyfiken. Och föga överraskande blev jag också rätt förtjust i den här timslånga dumpolitiska ”Spinal Tap”-satiren.

LÄS MER:SVT:s egen Mellokalender – hur tänkte ni nu då ..?

Med hjälp av Samuel L. Jackson i rollen om den cyniske nyhetsredaktören Dash Bracket, Hugh Grant som den mästrande historieprofessorn Tennyson Foss och Vita husets inofficiella pressekreterare Jeanetta Grace Susan (namnen!) i Lisa Kudrows styva gestalt blir den här mockumentären till en förlösande och stundtals rätt vass sammanfattning av 2000-talets hittills mest hopplösa år.

ANNONS

Det är en fullt relevant fråga. Men efter Rapports årskrönika och ”Året med kungafamiljen” känner jag dock att det är precis så här som 2020 måste sammanfattas för att vi ska orka ta oss an framtiden.

Visst slår Samuel L. Jacksons rollfigur huvudet på spiken redan från start när han får klart för sig att tv-teamets ambition är att göra en dokumentär för att sammanfatta 2020 och fräser det alla tänker: ”Vad fan ska det vara bra för?”. Det är en fullt relevant fråga.

LÄS MER:Jakob Hellman fortfarande en gåta – efter mer än 30 år

Men efter Rapports årskrönika och ”Året med kungafamiljen” känner jag att det är precis så här som 2020 måste sammanfattas för att vi överhuvudtaget ska orka lämna sängen och ta oss an 2021. Med att Laurence Fishburne kallar Donald Trump för ”en grismänniska” och att den amerikanska presidentens politiska eftermäle blir nedtecknat med kritor. Inte att det ristas i blod.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS