Dan Eliasson, generaldirektör för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, väljer att avgå efter den kritiserade Spanien-resan.
Dan Eliasson, generaldirektör för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, väljer att avgå efter den kritiserade Spanien-resan. Bild: Janerik Henriksson/TT

Dan Eliasson ber om att få avgå som generaldirektör för MSB

Dan Eliasson har lämnat in en begäran till regeringen om att få lämna uppdraget som generaldirektör för MSB efter resan till Kanarieöarna över jul.
– Jag delar den bedömningen, säger inrikesminister Mikael Damberg till GP.

ANNONS
|

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, meddelade under onsdagen att Dan Eliasson själv väljer att lämna posten som generaldirektör för myndigheten.

Beslutet kommer efter att Eliasson träffat inrikesminister Mikael Damberg. Ett möte som slutade med att Eliasson bad om en förflyttning från sitt jobb som myndighetschef och generaldirektör för MSB.

– Det viktiga är inte jag som person. Det viktiga är hur vi som samhälle hanterar pandemin och att allt fokus är på den otroligt viktiga uppgiften. Skälet för mitt ställningstagande är att MSB som myndighet ska få bästa möjliga förutsättningar att genomföra sitt viktiga uppdrag. Det är därför som jag i dag har begärt förflyttning om att lämna uppdraget, säger Dan Eliasson.

ANNONS

Egentligen skulle Dan Eliasson har träffat inrikesministern först under torsdagen, men begärde själv att få tidigarelägga mötet till trettondagen.

– Jag hade kallat till möte i morgon för att diskutera situationen, och hans bild av vägen framåt för myndigheten. Men då valde han att ta kontakt för ett samtal tidigare i dag, där han förklarade att hans bedömning är att han inte kan fullgöra sin uppgift och sin roll som generaldirektör. Och jag delar den bedömningen och därför kommer han att begära att få lämna som generaldirektör, säger Mikael Damberg till GP.

Dan Eliasson tillträdde som generaldirektör för MSB i mars 2018. Han har tidigare varit bland annat rikspolischef samt generaldirektör för Försäkringskassan och Migrationsverket.

Regeringen beviljar begäran

Dan Eliassons förordnande som generaldirektör sträcker sig fram till nyår 2022, vilket innebär att han nu kommer att omplaceras till andra arbetsuppgifter på regeringskansliet med bibehållen lön när han slutar på MSB, vilket kommer att ske i närtid, enligt inrikesministern.

Eliasson har inte begått något lagbrott. Om så hade varit, hade det varit Statens ansvarsnämnd att besluta om ett eventuellt avsked – inte regeringens.

Vem kommer att ta över som tillförordnad generaldirektör efter Dan Eliasson?

– Vi jobbar med den frågan och kommer att återkomma inom kort, säger Mikael Damberg.

ANNONS

Nu är det inte bara Dan Eliassons agerande under pandemin som irriterat allmänheten. Under julhelgen har flera ministrar setts shoppa ute på köpcenter.

Har det varit någon diskussion regeringsmedlemmarna i mellan, hur man ska hantera det i kommunikationen gentemot allmänheten?

– Min bild är att människor med makt alltid ska granskas, och det görs också i en pandemi, så det är väl rimligt att journalister och andra granskar att makthavare lever som man lär. Och där har det funnits exempel på ministrar, riksdagsledamöter och andra som gjort felaktiga bedömningar eller gjort saker och ting som kanske inte är helt optimalt, säger Mikael Damberg och fortsätter:

– Min förhoppning är att den stora diskussion som var kring generaldirektören för vår krisberedskapsmyndighet, MSB, när han nu väljer att träda åt sidan, kanske diskussionen åter igen kan handa om de åtgärder som vi måste vidta för att hantera den här pandemin, säger Mikael Damberg.

Och hans uppfattning är att de flesta av medborgarna följer råden och rekommendationerna, och gör sitt yttersta för att hindra smittspridningen.

”Inte en dag för tidigt”

Beskedet har lett till reaktioner bland flera av landets partiledare och politiker.

Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson twittrade ”Det här var inte en dag för tidigt.”.

Centerns Annie Lööf är inne på ett liknande spår.

ANNONS

”Enda rimliga beslutet. Myndighetschefen med ansvar för nationell krisberedskap måste föregå med gott exempel och följa de rekommendationer som finns.”, skriver hon på Twitter.

Regeringen ovetande om resan

Tidigare under onsdagen rapporterade Dagens Nyheter att ingen i regeringsstaben hade gjorts medveten om att Dan Eliasson hade åkt till Kanarieöarna, där han befann sig mellan 19 december och 3 januari.

Det var först 30 december, när svenska medier började skriva om resan, som regeringen fick reda på var Eliasson befann sig.

Varken inrikesminister Mikael Damberg eller regeringens krissamordnare hade fått veta något på förhand.

– Ingen i inrikesministerns stab hade fått information om resan på förhand, säger inrikesministerns pressekreterare Per Strängberg till DN.

Eliasson har själv hävdat att resan var av nödvändighet, och att han skulle fira jul med sin dotter som bor i Spanien.

Enligt DN är dottern skriven i Sverige.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS