Att lyxa och shoppa verkar vara viktigare än kulturen

Under pandemin har många gånger hävdats att det inte ligger några politiska värderingar i att kulturen stängts ned medan köpcentrum och flygplatser fått vara öppna. Men makthavarnas mellandagsagerande avslöjar dem. Det menar America Vera-Zavala.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS

Årets chanukkafirande hade sitt nav i synagogan i Norrköping och gick över till Stock-holm där Morton Narrowe, under många år överrabbi, berättade om den religiösa högti-den. Från Berlin sjöng de vackra sånger. Vi som firade kunde sitta var som helst i världen så länge vi hade en internetuppkoppling, men många saknas att träffas på riktigt. Mina muslimska vänner saknar att samlas till fredagsbön och mina kristna vänner saknade midnattsmässan under årets julfirande. Trots denna längtan och saknad har mig veterligen ingen rabbin, imam eller präst blivit påkommen med att försöka smyga in i sitt heliga rum och därmed trotsa rekommendationerna utfärdande under denna exceptionella tid av pandemi. Inte heller har några framträdande politiker eller influencer blivit påkommen med att försöka organisera en hemlig religiös tillställning så där som de gjorde i Sovjet när den typen av sammankomster var förbjudna.

ANNONS

Nog styr värderingarna också i pandemins i Sverige

Inte heller har det rapporterats om tillslag mot teaterföreställningar eller klassisk musikkonserter i underjordiska källare där fler än åtta personer samlats för att uppleva ett uppträdande tillsammans. Däremot har nu statsministern, justitieministern och två partiledare trotsat rekommendationerna för att gå till köpcenter inför jul eller för att smyga runt på den mellandagsrea de själva avrått från att överhuvudet äga rum.

Under hela pandemin har Sveriges regering hänvisat till lagen när frågan om varför teatrar kan beläggas med restriktioner men inte köpcenter. Att det skulle grunda sig i en värdering där kulturen underordnas kommersen har förnekats. Men det är en sanning med modifkation: grunden för Sveriges nuvarande kulturpolitik lades 1974, och under många år hade den en portalparagraf som på många sätt var väldigt 70-tal och under sin livstid kom att bli alltmer otidsenlig. Det stod att den nationella kulturpolitiken skulle ha som mål att ”motverka kommersialismens negativa verkningar”. Idag ett vokabulär närmast att betrakta som vänsterextremism. Och 13 år efter att meningen togs bort i en kulturutredning på uppdrag av en borgerlig regering är behovet av den större än någonsin.

Nu är det slutfestat. Avstå från att resa, gå inte till köpcenter, ställ in mellandagsrean. Allt detta har sagts på presskonferenserna, lagen ändrades till slut, men inget verkar bita på shoppingsuget. En av kommersialismens negativa effekter är just hur begär skapas som är helt överflödiga, och dessutom klimatförstörande, men som ses som nödvändiga. För hur ska man annars förstå ministrarnas dödsföraktande julhandel? Inte ens risken att förlora regeringens trovärdighet kan avskräcka från shoppandets lockelser. Här faller också Dan Eliassons Las Palmas–solande och Ebba Buschs coronafestande på Stureplan tidigare i år. Pengarna bränner sannerligen i fickan på våra makthavare.

ANNONS

Inte för att jag vill döma över vad någon ska lägga sina pengar på, corona eller inte. Men nog styr värderingarna också i pandemins i Sverige – ett land där begäret att konsumera slår både religionen och kulturen. Det visar våra politiker tydligt.

Läs mer av America Vera-Zavala:

LÄS MER:Därför skriver jag om min mamma

LÄS MER:Maradona tillhörde folket

LÄS MER:Jag saknar mina vänner något oerhört

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS