Det är på tiden att regeringen, i synnerhet Lena Hallengren, visar sin moraliska kompass i denna fråga och inte ställer sjukdomsgrupper mot varandra. Nya innovativa läkemedel som räddar liv måste få kosta, trots sällsynt sjukdom, skriver debattören.
Det är på tiden att regeringen, i synnerhet Lena Hallengren, visar sin moraliska kompass i denna fråga och inte ställer sjukdomsgrupper mot varandra. Nya innovativa läkemedel som räddar liv måste få kosta, trots sällsynt sjukdom, skriver debattören. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Även läkemedel för sällsynta sjukdomar måste få kosta

Dagens system för subventionering av läkemedel slår hårdast för oss med sällsynta diagnoser, i mitt fall cystisk fibros. En ny medicin på marknaden kan hjälpa mig och nästan alla med sjukdomen att både få ett normalt och längre liv. Men ännu är inte läkemedlet tillgängligt i Sverige. Läkemedel måste få kosta, även för ovanliga diagnoser, skriver Helen Elofsson.

ANNONS
|

Förra månaden publicerade Göteborgs-Posten ett reportage om 26-årige Henric Finnström som lever med den medfödda sjukdomen cystisk fibros. Jag, liksom Henric, tillhör de närmare 700 patienter med sjukdomen i Sverige. Cystisk fibros påverkar allvarligt fler organ i kroppen och i framtiden kan det bli aktuellt med transplantation. Jag har alltid levt med vetskapen om att min livslängd är kraftigt förkortad. Fram tills nu.

Bättre livskvalitet

Som ett mirakel finns idag ett nytt banbrytande läkemedel varav 90 procent av patientgruppen kan nyttja. Läkemedlet riktar in sig på att behandla grundorsaken till sjukdomen och har fått namnet Kaftrio. Läkemedelsstudien visade avsevärt bättre livskvalité. Bland annat chans till fördröjning, eller i bästa fall uteslutande, av organtransplantation för att nämna några. I England, Irland och Danmark har läkemedlet kunnat skrivas ut till patienter från och med september i år. I Sverige har detta inte skett eftersom vårt land saknar politik för att hantera hur nya läkemedel blir tillgängliga till patienter med sällsynta sjukdomar.

ANNONS

Sveriges ekonomiska modell utgår från att beräkna nyttan av läkemedel för folksjukdomar. De sextiofem tabletter jag är ordinerad att ta varje dag är mediciner som också kan användas för att behandla vanligt förekommande sjukdomar. Därför finns det redan en fungerande marknad för att utveckla och sälja dessa läkemedel utan att priset behöver innebära en smärtgräns för staten.

God behandlingseffekt

I Sverige anser man att man inte kan säkerställa rimliga kostnader, eftersom de kliniska prövningar som görs sker i mindre utsträckning än bland större patientgrupper med mindre ovanliga tillstånd. Följden blir att läkemedelsföretag begär ett högt pris per patient även när behandlingseffekten är god.

Kaftrio innebär en hög kostnad men medför samtidigt att patienter kan slippa sin tidskrävande behandling och få chans till ett normalt liv. Hur värderas en behandling som kan rädda liv för nästan en hel patientgrupp?

Kaftrio innebär en hög kostnad men medför samtidigt att patienter kan slippa sin tidskrävande behandling och få chans till ett normalt liv

Lösningsförslag på detta problem skulle vara att inrätta ett nationellt prisavtal som redan finns hos andra EU-länder. Ansvariga aktörer bör också rikta större fokus på patienters livssituation. Fokuset idag ligger enbart på kostnadsaspekter.

Det är på tiden att regeringen, i synnerhet Lena Hallengren, visar sin moraliska kompass i denna fråga och inte ställer patientgrupper mot varandra. Nya innovativa läkemedel som räddar liv måste få kosta, trots sällsynt sjukdom.

ANNONS

Helen Elofsson

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS