Brexit står för dörren – det är skarpt läge nu

Finansminister Magdalena Andersson (S) och Tullverkets generaldirektör Charlotte Svensson uppmanar såväl företag som privatpersoner att förbereda sig för brexit. Efter nyår måste varor tulldeklareras och skattas för - även privatpersoners e-handel med Storbritannien.

ANNONS
|

Finansdepartementet och Tullverket håller gemensam digital pressträff om hur regeringen och myndigheterna förbereder sig inför brexit vid nyår, oavsett om det blir ett avtal eller inte.

– Vi verkar för att det ska bli ett avtal, vi hoppas på det. Men vi förbereder oss på det värsta att det kan dröja, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

Brexit kommer att påverka både företag och privatpersoner.

– Det är viktigt för företag att förbereda sig med Eori-nummer och kontakter med brittiska skatteverket. Om man inte gjort det är det skarpt läge nu det är bara 13 dagar kvar, säger Magdalena Andersson.

ANNONS

LÄS MER:Svensk export på spel i brexit-kaoset

Eori-nummer ett måste för handel efter brexit

Eori-nummer är något företag måste ha för att kunna handla med Storbritannien efter utträdet, som då är utanför EU. Det är ett är ett slags unikt registreringsnummer som man använder till all tullrelaterad verksamhet.

Det är framför allt medelstora och små företag som inte ansökt om Eori-nummer i den utsträckning som förväntat, men den senaste veckan har ansökningarna ökat.

– Det är viktigt att företagen förbereder sig, för det kan bli störningar i transit av varorna till Storbritannien, säger Magdalena Andersson.

Tullverket arbetar också intensivt med förberedelserna inför brexit, som kommer att påverka både företag och privatpersoner, då Storbritannien hädanefter kommer att räknas som tredje land utanför EU:s tullområde.

– Det innebär tulldeklarationer både för import och export för företagen. Och här måste företagen ha beredskap, säger Charlotte Svensson, generaldirektör för Tullverket.

Företagen måste också vara beredda på att söka samtliga tillstånd som behövs för import och export, och där kan de kan få information och hjälp av Tullverket.

Tullverket har lagt ut utbildningsfilmer på sin hemsida kommer också att hålla kurser i ämnet framöver.

Privatpersoner får betala moms på e-handeln

Men brexit kommer inte bara att påverka företagen - utan också privatpersoner.

– Då inte minst inom handeln på nätet. För all distanshandel utanför EU ska man betala svensk moms på varorna. Och det tillkommer en tullavgift på varor som har ett värde över 1 600 kronor. Läkemedel, vissa livsmedel och vissa växter får du inte föra in till Sverige via post eller paket från ett land utanför EU,säger Charlotte Svensson.

ANNONS

Om man handlat utanför EU får du tullfritt föra in varor till ett värde av 4 700 kronor om man reser med flyg eller färja. Om man reser på något annat sätt är motsvarande summa 3 300 kronor.

Varor som överskrider de beloppen måste deklareras.

Den som vill föra in mer än 10 000 euro i kontanter måste också deklarera för pengarna.

Alkoholinförsel från land utanför EU är begränsat till 1 liter sprit, 4 liter vin och 16 liter öl.

– Reser du till och från Storbritannien som privatperson med djur behöver du planera för att det kan kräva mer administration än tidigare. Likadant om du vill ta med livsmedel samt fröer och växter, säger Charlotte Svensson.

LÄS MER:Brexitsmäll väntar många svenska företag

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon.

Klicka på följ-knappen här intill vid taggen Ekonomi!

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS