Ullevi kan bli platsen där göteborgarna får sin spruta mot pandemin.
Ullevi kan bli platsen där göteborgarna får sin spruta mot pandemin. Bild: Ciprian Gorga

Göteborgarna kan bli vaccinerade på Ullevi eller Ikeas parkering

För göteborgarna kan det under våren bli aktuellt med massvaccinering mot covid-19 på Ullevi, Heden eller som drive-in på Ikeas parkering.
– Kan vaccineringen bara ske skydds- och smittsäkert så välkomnar vi stora, öppna platser där man kan få ett bra flöde, säger Kristine Rygge, vaccinsamordnare i Västra Götalandsregionen.

ANNONS
|

Enligt planen ska 50 000 doser med vaccin mot covid-19 anlända till regionen i början av januari, i första hand från Pfizer och Moderna men i förlängningen även från Astra Zeneca.

När allt är på plats inleds fas ett.

– Den innebär att de äldre och mest sköra är först ut. Det berör personer över 70 år som bor på särskilda boenden eller som har hemtjänst eller liknande omsorg. Under den fasen vaccineras även personer som arbetar inom äldreomsorg och inom hälso- och sjukvård, säger Kristine Rygge som ansvarar för samordningen för all covid-vaccinering i regionen.

LÄS MER: Vaccinet som kan godkännas före jul

ANNONS

Kan vara klart först till sommaren

Inför fas två och tre anländer ytterligare en halv miljon doser med vaccin.

Enligt planeringen är man då framme i februari-mars och ytterligare personal inom sjukvård och omsorg vaccineras liksom personer som tillhör olika riskgrupper.

Kristine Rygge, samordnar vaccineringen i regionen.
Kristine Rygge, samordnar vaccineringen i regionen. Bild: Marie Ullnert

– Under början av den perioden är det också dags för personerna i fas ett att få sin andra spruta – det ska gå tre veckor emellan, säger Kristine Rygge.

I den fjärde fasen väntar den stora gruppen i regionen – cirka 900 000 personer i åldrarna 18-64 år som i grunden bedöms som friska.

Då kan det vara senvår ute och enligt Kritine Rygge kan det dröja till slutet av sommaren innan vaccinationen av medborgarna i regionen är fullbordad.

– Det är väldigt svårt att ange en exakt tidtabell – det finns fortfarande flera osäkerhetsfaktorer. Resurserna har vi – den stora utmaningen är att tillverkningen och leveranserna av vaccinet fungerar som de ska. I den vevan har vi troligen fler aktörer som ingår i både tillverkning och hantering, säger hon.

LÄS MER: Emma-Li från Göteborg vaccineras inom kort

Det är framför allt i den stora gruppen som massvaccinering är aktuell – och det är i den vevan som det kan blir aktuellt för göteborgaren att bege sig till stora tält på exempelvis Ullevi, Heden eller någon annan stor central plats för att få sin spruta.

ANNONS

Även drive-in-vaccinering har diskuterats – exempelvis vid olika köpcentrum eller stora parkeringar som vid Ikea.

– Vi har redan fått flera erbjudanden – det är kyrkor, hotell, folkparker och olika arenor runt om i regionen som uppger sig kunna ställa sina lokaler till förfogande, säger Kristine Rygge och fortsätter:

– Det är vi väldigt tacksamma för. Det kommer att behövas stora ytor och olika former av samverkan med externa aktörer och säkert även behov av extra personal. Det absolut viktigaste är att vaccineringen kan ske skydds- och smittsäkert. Då finns det inga större hinder gällande plats, säger hon.

I början av januari räknar VGR med att vaccineringen drar igång.
I början av januari räknar VGR med att vaccineringen drar igång. Bild: Sakchai Lalit

LÄS MER: Coronakommissionen: ”Strategin med att skydda äldre har misslyckats”

Biverkningarna du kan räkna med

På frågan om vilka kända biverkningar den som väljer att vaccinera sig kan räkna med svarar Kristine Rygge:

– Det kan bli en mildare känsla av ett sjukdomsförlopp, ungefär som man kan få vid en influensavaccinering. Feber, trötthet, huvud- och muskelvärk. Det går över på ett par dagar och kan lindras med vanliga värktabletter.

Vilka ska inte vaccinera sig?

– Har man allvarliga allergier mot exempelvis läkemedel eller vissa livsmedel så ska man inte vaccinera sig. Det finns heller inga färdiga studier på hur gravida och barn reagerar så i de grupperna ska vaccinering inte ske, allt enligt den information vi har tillgänglig nu.

ANNONS

Hur får man veta när det är dags?

– Befinner man sig inom vård och omsorg så sker det där medan personer i olika riskgrupper får kallelse. Vi kommer även att dra igång omfattande informationskampanjer så att ingen ska behöva missa när och var vaccinering sker, säger Kristine Rygge.

LÄS MER:Här är biverkningarna av vaccinet mot corona

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS