Göteborg FC föll mot Manchester City – trots drömstarten

Trots ledningsmål redan efter två minuter föll GFC mot Manchester City. En storspelade Jennifer Falk kunde inte hindra det engelska storlaget från att vinna med 2–1.
– Vi hade hoppats på mycket mer, säger tränaren Jörgen Ericson.

|

Det som är tänkt att bli Champions League-vägen till finalen på Gamla Ullevi i vår kunde inte ha börjat mycket bättre för Göteborg FC. Trots ett kraftigt decimerat guldlag som saknade fem ordinarie spelare från den elva som säkrat guldet var det Göteborg som satte press från start. Och det gav resultat direkt.

Matchklockan hade tickat upp på precis två minuters spel när Anna Csiki lurade upp Lucy Bronze till Valhallas korvkiosk och slog in ett lågt inlägg mot första stolpen. Där var Filippa Angeldahl, men hennes skott räddades från nära håll. På returen var Vilde Böe Risa både först och resolut.

I en svart jubelhög samlades hemmaspelarna för att fira. Var det omöjliga möjligt ändå?

Dubbla stolpträffar

Det var tydligt att de ljusblå brittiskorna osade kvalité. GFC hade inte mycket boll och Jennifer Falk fick fler skott emot sig än hon fått på hela den damallsvenska säsongen. Inom loppet av två minuter träffade City samma stolpe två gånger.

– Vi börjar backa undan helt plötsligt efter målet. Och det var inte vad vi skulle göra, säger Jörgen Ericson.

Men stolparna vände sig emot Jennifer Falk efter 40 minuter. Vilde Böe Risa tappade boll på mittplan och då gick det snabbt. Georgia Stanway sköt med millimeterprecision invid Falks högra stolpe och kvitteringen gled in i det blöta konstgräset.

En ambulans satte igång sirenen som på en signal efter målet. Var det ett tecken hur illa det var ställt för Göteborg FC som tappat initiativet i matchen?

Den andra halvleken utvecklades snabbt till en match mellan Manchester City och Jennifer Falk. Sveriges just nu bästa målvakt anammade tillfället och gormade ”away” så fort bollen var i närheten av straffområdet och gjorde själv flertalet kvalificerade räddningar som höll GFC kvar i matchen.

– Det var kul att få medverka mycket i matchen. Det här var nog det mesta jag har haft att göra i år tror jag, säger Jennifer Falk.

För att få stopp på den värsta anstormningen ändrade Jörgen Ericson och Mats Gren från den sedvanliga 3-5-2-uppställningen till en klassisk 4-4-2 med en dryg halvtimme kvar att spela. Med Filippa Curmark bredvid Emma Kullberg kunde GFC bromsa den ljusblå våg som sköljt över dem under den andra halvlekens början.

Storspelande Jennifer Falk

Kvar på centralt mittfält blev Filippa Angeldahl och Böe Risa, den förstnämnda stod för en av sina absolut bästa insatser i GFC-tröjan. Hon var lugn med bollen och hittade ofta de passningar som var bäst lämpade för läget. Det var också hennes längre boll som låg bakom hemmalagets främsta (och enda målchans efter pausvilan). Anna Csiki fick krutade på från straffområdeslinjen, men siktade ett par meter för högt.

– Det här var en oerhört tuff match. Vi hade verkligen hoppats på mer, säger Jörgen Ericson.

Och även om GFC försvarade sig febrilt fick de till slut se även ett andra mål slinka förbi Falk. Sam Mewis hade smugit runt i Göteborgs straffområde några gånger tidigare utan att komma rätt till bollen, men med kvarten kvar mötte hon ett inlägg från vänster perfekt.