Läsarfråga: ”Varför smakar det inte som det gjorde förr i tiden”

Alexandra Zazzi svarar på frågor om mat och recept. I veckans spalt tipsar hon om hur man avgör vad som är äkta honung och hur man får saffran att verkligen smaka saffran. Dessutom bjussar hon på ett recept på nötig honungskaka med lingon.

ANNONS
|

Hej Alexandra!

Förra julen (och även ett par jular dessförinnan) blev jag verkligen besviken på saffranet jag köpt.

Jag bakar alltid saffransbullar till jul och brukar ta 8–10 påsar till en liter degvätska. Men – jag upplever att saffranet inte håller den kvalitet som det gjorde en gång i tiden. Jag har alternerat inköpen från både apotek och matbutik. Har även fått hela pistiller från Iran som jag mortlat med socker. Vad har hänt? Blir vi lurade?

Degen blir gul, men smaken av saffran är ytterst blek trots massor av den dyra kryddan. Hur och var får jag tag i saffran som verkligen är äkta och smakar som saffran ska. Kanske är min fråga något för konsumentpanelen att grotta i innan jul.

ANNONS

Tacksam om jag kan få hjälp med detta julproblem.

Anne Holmdahl

PS. En annan fråga som jag inte hör så mycket om i Sverige men som är en stor fråga i USA är fusket med honung. Vad känner vi till om detta i Sverige – är det äkta honung vi köper eller är den utspädd med vanligt socker?

Hej Anne!

Tack för dina frågor, det ligger mig extra varmt att få prata om råvaror, dess ursprung, smak och förändring i dagens samhälle.

Oj då! Du snålar verkligen inte på saffran i dina bullar, jag brukar ha ungefär 3–4 kryddmått pistiller (cirka 4 påsar malen) i 1 liter vätska. När det gäller kvalitén har inte jag upplevt en försämring men jag väljer riktigt röda pistiller och marinerar i ett par matskedar konjak ett par dagar innan. Ger ett underbart resultat. Spriten försvinner vid gräddningen.

Och nu till honungsfrågorna som det blev dubbelt upp av denna vecka. Fusket finns tyvärr globalt och så även i Sverige. Man både importerar falsk honung (socker och honungsarom), fel- och fuskmärker honung och drygar ut honung med exempelvis sirap. Därför är det extra viktigt när vi köper honung att det står ”100% honung” på innehållsförteckningen och att vi köper från leverantörer som är pålitliga. Personligen brukar jag köpa från små producenter och gårdar där jag ser bikuporna.

ANNONS

Hej Alexandra Zazzi!

Jag tycker om honung när den är mjuk men jag hinner inte äta upp innan den sockrat sig. Kan jag förvara den annorlunda?

Hösthälsningar från Stig

Hej Stig!

Bästa sättet att förvara honung är mörkt och i rumstemperatur. Honung har naturliga konserveringsmedel och kan i princip aldrig bli dålig. All honung sockrar sig över tid och blir hård. Den är dock inte dålig och går på ett enkelt sätt att få flytande igen. Sjud den försiktigt i vattenbad eller allra lättast genom att ställa in burken i ugnen på en maxtemperatur på 45 grader. Då förstörs inga enzymer. Är du osäker på din ugn, ställ in en bytta med vatten och värm upp och ta temperaturen på vattnet. Ställ sedan honungen i vattnet tills den smält. Rör om då och då för snabbare resultat.

Men det är klart att du kan göra mycket gott av honung även när den har sockrats. Här kommer ett roligt recept att baka till adventsmyset. Denna kaka håller sig dessutom saftig i flera dagar och är underbar till brunch en sömning och lyxig helgdagsmorgon. Bred över färskost och strö över ett par lingon.

Nötig honungskaka med lingon

(8–10 bitar)

• 3 ägg

ANNONS

• 1 dl strösocker

• 2 tsk äkta vaniljsocker alternativt 1 tsk flytande vanilj

• 1,5 dl honung

• 1 tsk frystorkat kaffe (snabbkaffe)

• 0,5 dl hett vatten

• Knappt 1 dl matolja

• 3 dl vetemjöl

• 1,5 tsk kanel

• 0,5 tsk kardemumma

• 1 tsk bakpulver

• 0,5 tsk bikarbonat

• 1 krm salt

• 1 knapp dl valnötskärnor

• 0,5 dl lingon, frysta går bra

Gör gärna så här:

1. Sätt ugnen på 180 grader.

2. Separera äggulor från vitor i två stora bunkar.

3. Vispa ihop äggulorna, vanilj och socker med elvisp i minst 5 minuter.

4. Blanda samman vatten, honung och kaffe så att allt löser sig. Blanda i olja.

5. I en separat bunke, blanda mjöl, kanel, kardemumma, bakpulver, bikarbonat och salt.

6. Vispa samman gulorna med honungsvattnet och vetemjöl/kryddblandningen, men ta i flera omgångar och alternera mellan de två. Mixa inte för länge åt gången.

7. Vispa upp äggvitorna till vitt, hårt skum.

8. Vänd slutligen försiktigt in äggvitorna och lingonen i smeten.

9. Klicka ut i en brödform fodrad med bakplåtspapper, strö över valnötterna, tryck ned något och baka av i cirka 40 minuter i mitten på ugnen. Känn med sticka att den är färdig. Låt vila i formen tills den svalnat.

ANNONS

Gör den gärna dagen före den skall ätas och förvara inplastad i kylen. Tag ut 1 timme innan servering så den är rumstempererad. Behåll plasten på fram tills du skär upp den. Håller upp till 1 vecka i kylskåp, frys gärna in.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS