Både Castellum och SBB vill bli störst, bara en kan lyckas.
Både Castellum och SBB vill bli störst, bara en kan lyckas.

Affären som bevisar – storleken har betydelse

Fastigheter är heta nu – och allra hetast är fastigheter där det offentliga står som hyresgäst. Castellums och SBB:s tuppfajt om norska statens tidigare fastighetsbolag Entra är ett exempel i tiden.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Det är inte lätt att hänga med i den senaste veckan budstrider om det norska fastighetsbolaget Entra. Den svenska fastighetsjätten Castellum förde länge förhandlingar om ett uppköp, för att den 25 november deklarera att dessa avslutats utan något bud.

Samma dag passade den främste hetsätaren på den svenska fastighetmarknaden, Ilija Batljan och hans SBB, på att slänga in ett bud på bolaget. Dagen efter klev Castellum in i matchen igen med ett bud, som enligt dem var långt bättre än SBB:s. Castellum och dess VD Henrik Saxborn deklarerade samtidigt att de fått grep om ”vigselringen” för ett samgående. De hade betalt hemgiften genom att köpa upp den norska statens 8,2 procentiga post i bolaget.

ANNONS

Men samtidigt har det kommit nej till båda buden från styrelsen för Entra. Liksom från den största aktieägaren i bolaget, Folketrygdfonden, med 11,5 procent av aktierna. Folketrygdfonden är Norges motsvarighet till våra AP-fonder och som förvaltar norska tillgångar och där den världsbekanta Oljefonden förvaltar de utländska tillgångarna.

LÄS MER:SBB inleder företagsbesiktning av Entra

LÄS MER:Fler storaffärer väntas inom fastighetssektorn

Ta beräkningarna med en säck salt

Ledningen för Entra har samtidigt rått sina aktieägare att hålla i aktierna. De ska nu göra en omvärdering av sina fatstighetstillgångar, för det har tydligen hänt grejer sedan den senaste värderingen som genomfördes per den 30 september.

Ordväxlingen mellan SBBs och Castellums ledningar, med Saxborn och Batljan i mediaringen, har påmint om slagorden inför en tungviktsmatch i boxning. Det gäller att övertyga aktieägare och omvärld om vem som är störst, bäst och vackrast. SBB:s bud är på 165 norska kronor per aktie innehåller en större kontantdel på 115,5 kronor och resten nytryckta aktier i SBB. Castellums bud som de säger är värt 170,86 norska kronor är kontantdelen endast 26,58 kronor medan resten utgörs av Castellumaktier.

Castellum har därefter parfymerat sitt bud med ”nya” beräkningar som menar att deras bud ger ytterligare synergier på motsvarande 300 miljoner kronor, vilket höjer budvärdet till 185 norska kronor per aktie.

Dessa beräkningar ska dock tas med en stor säck salt.

ANNONS

LÄS MER:Charm passar bättre än hot – men spelet är inte över

Alla har samma mål – bli störst

Operativa synergier, sänkta kostnader och ökade intäkter genom samordning, är i allmänhet små inom fastighetssektorn, om man inte hittar fastigheter i direkt anslutning till de befintliga. Castellum har inga tidigare fastigheter i Norge. Och eftersom Entras hyresgäster till knappt 60 procent utgörs av norsk offentlig sektor står de för merparten av driftskostnaderna. Det är en svårbegriplig kalkyl.

De så kallade ”kreditsynergierna” på 150 miljoner kronor är lika svåra att förstå.

Entra är redan idag en tillräckligt stort, med en av världens stabilaste hyresgäster i norska staten, för att kunna få bättre finansieringsvillkor än Castellum någonsin kan få.

Det hela kokar ner till att just bli stor.

För storleken kan ha betydelse.

Med ett förvärv av Entra kommer Castellum eller SBB att kliva fram som det klart största fastighetsbolaget i Norden. Kanske kan det ge lite uppmärksamhet på den globala och allt mer indexstyrda kapitalmarknaden.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS