Tidigare allsvensk stjärnspelare åtalas

En tidigare allsvensk stjärnspelare åtalas för tagande av muta i samband med en allsvensk match i fjol. I samma utredning åtalas dessutom ytterligare tre personer, varav två spelare som varit svenska landslagsspelare i futsal, för bland annat spelfuskbrott.

ANNONS
|

Allsvenskan har fått sitt andra åtal för matchfixning, det första var efter matchfixningsutredningen kring AIK–IFK Göteborg 2017. En spelare som tillhörde ett allsvenskt lag 2019 åtalades på onsdagen för tagande av muta.

Spelaren ska ha tagit en varning under en match i fjolårets seriespel – och fått betalt för det genom ett lån värt 300 000 kronor. Därefter har ett flertal spelkonton, som åklagaren kopplat till den person som gav lånet till spelaren, spelat på att spelaren skulle ta ett gult kort i matchen.

Händelsen uppmärksammades då flera spelbolag rapporterade om avvikande spelmönster på att den nu åtalade spelaren skulle varnas.

ANNONS

– Jag menar att spelaren och de två personerna som är åtalade har gjort upp det här före matchen. Det betas hårt från de här personerna och från ett stort antal personer som kan kopplas till dem, säger förundersökningsledare och kammaråklagare Staffan Edlund.

Utredningen visar att 29 nya spelkonton öppnas dagarna före den allsvenska matchen där den åtalade spelaren tog ett gult kort. Kort efter matchen får spelaren 300 000 kronor skickade till sig. Spelaren hade själv hört av sig till en av de två andra åtalade personerna om möjligheten att få ett lån, varpå denne person tog kontakt med den tredje åtalade personen i målet som löste pengarna.

– Det finns en förklaring till att den här spelaren behövde låna pengarna. Han är spelberoende själv och har spelat bort alla sina pengar. Han behöver helt enkelt pengar, säger Staffan Edlund.

Vad är de åtalades syn på saken?

– Deras uppfattning är att det inte finns någon koppling mellan lånet och att de spelar på det gula kortet. De menar att betten på det gula kortet bara är en chansning.

Just nu utreder polisen flera Gais-matcher från fjolårssäsongen. Man misstänker att kriminella nätverk har försökt påverka matcherna. Någon sådan misstanke föreligger inte i det här fallet.

ANNONS

– Vi har inga indikationer på något sådant här. Däremot verkar det som att de, för att få tillbaka lånet, har varit i kontakt med organiserad brottslighet, i någon form av hot. Men det här handlar snarare om personer som ägnar sig mycket åt betting, säger Staffan Edlund.

LÄS MER:Flera Gais-matcher utreds för matchfixning

Utöver den allsvenske spelaren åtalas ytterligare tre personer för brott mot spellagen. Dels rör det sig om en spelare i division 3 som tagit emot mutor vid sex tillfällen från en person som spelat på vederbörandes matcher, dels om två personer som åtalas för givande av muta till den allsvenske fotbollsspelaren.

Samtliga åtalade nekar till brott.

Två av personerna som nu åtalas är tidigare svenska landslagsspelare i futsal och de satt häktade i början på året. De har, enligt förundersökningen, försökt fixa matcher i den division 3-serie där en av futsalspelarna var verksam.

Den fjärde åtalade personen är också han fotbollsspelare, men på lägre nivå. Han har betalat ut lånet till den allsvenske spelaren och även genom en rad transaktioner betalat en av de två futsalspelarna för att denne ska påverka matchresultatet i den division 3-serie där han spelade.

Straffskalan för brotten personerna åtalas för är fängelse upp till två år. Utöver tagande respektive givande av mutande åtalas personerna också för spelfusk. Därmed har den lag som infördes i januari 2019 för första gången fått ett åtal.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS