På bilden syns prästen Sam Douhan från inspelningen av en gudstjänst i Uppsala domkyrka under årets påskfirande.
På bilden syns prästen Sam Douhan från inspelningen av en gudstjänst i Uppsala domkyrka under årets påskfirande. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Digitalt adventsfirande i coronatider

Årets adventsfirande i Svenska kyrkan hålls i mångt och mycket på nätet. Digitala gudstjänster ställer kyrkan inför utmaningen att nå ut till äldre – men tekniken kan också göra firandet mer tillgängligt.

ANNONS

Det är coronapandemin som försvårar adventsfirandet i Svenska kyrkan. Men tack vare digitala lösningar undviker man att krocka med regeln om att högst åtta personer får delta i allmänna sammankomster.

– Det är ett sätt att bjuda in och få människor att vara delaktiga och vara med utan att besöka kyrkan fysiskt, säger Svenska kyrkans kommunikationschef Pia Dahlén.

"Många utmaningar"

Under söndagen har kyrkor på många håll i landet erbjudit webbsända gudstjänster och konserter, bland annat en "sing along"-konsert i Umeå, en adventskonsert med Linnékvintetten i Uppsala domkyrka och ett videoklipp på Facebook som visar upp en julkrubba i Bromma kyrka i Stockholm.

ANNONS

– Det finns ganska många utmaningar. Dels att det inte alltid är jättelätt med ljus- och ljudsättning. Dels finns lagkrav på att de som förekommer i sändningarna måste ge sitt tillstånd, säger Dahlén.

"Helt fritt"

En annan utmaning är att nå ut till äldre som ibland har svårare att ta del av digitala tjänster. Samtidigt blir adventsfirandet mer tillgängligt för riskgrupper, personer som bor långt från en kyrka eller har svårt att få tiden att räcka till.

– I Svenska kyrkan tänker vi ofta på geografiska områden, som medlem tillhör man en församling eftersom man bor i ett visst område. Men så fungerar inte det digitala landskapet, där är det helt fritt och man kan besöka vilken församling eller kyrka man vill digitalt. Det blir en nyfikenhet och rörlighet, säger Dahlén.

Erik Paulsson Rönnbäck/TT

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS