Jenny Damberg är författare och journalist.
”Ännu ett intyg på att man som kvinna faktiskt fortfarande måste protestera mot den här skiten”, skriver författaren och journalisten Jenny Damberg. Bild: Sara Mac Key

Regeringen struntar i kvinnliga kulturarbetare under krisen

Stöd för egenföretagare gäller inte de som varit föräldralediga eller sjukskrivna föregående år, vilket oproportionerligt drabbar kvinnor. Ännu ett intyg på att man som kvinna faktiskt fortfarande måste protestera mot den här skiten, skriver Jenny Damberg.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS

I april försvann mina uppdrag. Det hände mig och många andra som skriver, föreläser, och verkar på scen. Det har varit ett skitår, på så många sätt. Eftersom jag driver enskild firma och inte aktiebolag kunde jag inte deltidspermittera mig när det var som minst att göra. Därför kändes det som en upprättelse när Annie Lööf i september å regeringens vägnar presenterade ett omsättningsstöd som skulle ersätta egenföretagare för en del av intäktsbortfallet perioden mars–juli 2020.

Men mina förhoppningar grusades. Jag kunde inte söka. Inte för att jag inte hade haft ett intäktstapp, utan för att jag var föräldraledig under jämförelseperioden 2019. ”För många småföretagare som går på knäna kommer de här insatserna att vara avgörande”, sa Annie Lööf. Men de omfattade alltså inte oss som haft oturen att både förlora uppdrag, och samtidigt ha små barn att försörja. Eller de som varit sjukskrivna just de här månaderna under 2019.

ANNONS

Jag kunde inte söka. Inte för att jag inte hade haft ett intäktstapp, utan för att jag var föräldraledig under jämförelseperioden 2019.

LÄS MER:Så började svensken kramas

För arbetsgivare är det förbjudet att diskriminera gravida och föräldralediga. Det är en rättighetslagstiftning med bäring på jämställdhet, eftersom kvinnor är de som är gravida och tar ut huvuddelen av föräldraledigheten. Jämställdhet är därtill ”avgörande för regeringens prioriteringar – i beslut och tilldelning av resurser”. 2019 stod kvinnor för 70 procent av uttaget av föräldrapenning. De undantas alltså nu från det stöd andra får. Det innebär mindre tid att skriva, mer stress och ännu ett intyg på att man som kvinna faktiskt fortfarande måste protestera mot den här skiten.

Som verksam inom kultursektorn är jag luttrad. Publicistklubben fördelar för tillfället stipendier till journalister för vidareutbildning och inspiration. 450 000 kronor av de totalt 1,5 miljoner kronorna är via stiftelsen Axel Johanssons minne öronmärkta för manliga journalister. Det särskilda ”De kvinnliga journalisternas stipendium” är i gengäld på 18 000 kronor. Det är trist, men det är som det är – det går inte att ändra på gamla stiftelsestadgar.

Regeringen har däremot ett val. Flera remissinstanser påpekade att hänsyn måste tas till föräldraledighet och sjukskrivning under jämförelseperioden. Det struntade man i. Tack för inget, ”världens första feministiska regering” .

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS