Provtagningspinne för testning av Covid-19.
Provtagningspinne för testning av Covid-19. Bild: Johan Nilsson/TT

Regionerna kan neka upprepad provtagning

Regionernas testkapacitet för covid-19 är hårt ansträngd. Västra Götalandsregionen slog i taket för nästan två veckor sedan och förra veckan genomfördes över 41 000 tester. Nu kan regionerna välja att stoppa de som testar sig upprepade gånger.
– Vi har verkligen ett gemensamt ansvar nu för att nyttja resurserna ansvarsfullt, säger Karin Tegmark Wisell på Folkhälsomyndigheten.

ANNONS
|

GP har varit i kontakt med personal i primärvården som berättar att vissa personer kan komma tillbaka nästan dagligen för att testa sig för covid-19. I andra fall har vårdpersonal ringt upp den testade för att meddela ett positivt provsvar och hört sorlet från en full spårvagn i bakgrunden.

Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.
Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten. Bild: Anders Wiklund/TT

Karin Tegmark Wisell är chef för avdelningen för mikrobiologi på Folkhälsomyndigheten. Under torsdagens presskonferens betonade hon vikten av att testerna används rätt.

– Testning är ett oerhört viktigt verktyg men det ska kopplas till smittspårning och till ett förändrat beteende. Det är viktigt att den testkapacitet vi har används på rätt sätt.

ANNONS

Under förra veckan (vecka 46) genomfördes 254 295 tester i Sverige. Av dem var 12,9 procent positiva för coronaviruset. I Västra Götaland genomfördes 41 275 pcr-tester. Av dem var 11 procent positiva.

LÄS MER:Här är det senaste om coronaviruset

Konkurrerar med andra prover

Flera regioner har meddelat att testkapaciteten är hårt ansträngd. Risken finns också, eftersom proverna ibland analyseras i samma maskiner som till exempel screeningprover för livmoderhalscancer, att annan diagnostik trängs undan.

Bara den som har symptom som kan vara covid-19 bör gå och testa sig. För andra grupper, som de som redan haft sjukdomen, ska testning bara ske undantagsvis och på läkares inrådan, menar Karin Tegmark Wisell.

– Andra som vill testa sig, bara för att se att man är negativ ska inte belasta testkapaciteten. Den är inte avsedd för det ändamålet, utan enbart vid symptom eller att man uppmanas av smittskyddsläkare att testa sig, säger hon.

LÄS MER:Lokala restriktioner mot corona förlängs till lucia i Västra Götaland

Flera insatser på gång

Folkhälsomyndigheten arbetar nu för att minska belastningen på landets laboratorier. Det handlar om informationskampanjer, att utöka testmöjligheterna och, om regionerna behöver, ge dem möjligheten att neka människor att prova sig för många gånger under kort tid.

– Det är möjligt för regionerna att spärra bokning av tester när det finns ett behov att göra det. Det kan innebära att om man bokar om ett test efter en till fem dagar så kan regionen gå in och spärra den funktionaliteten. Men det är upp till varje region hur man hanterar det.

ANNONS

Västra Götalandsregionen slog i taket för testkapaciteten 6 november och drog då ner på testandet. Sedan dess har regionen tecknat avtal med ett externt laboratorium och förhoppning är att kunna öka testandet igen under denna och nästa vecka.

LÄS MER:IVA-chefen fruktar covid-topp och influensa – samtidigt

LÄS MER:Vetenskapsakademien går på tvärs om munskydd

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS