Trots drömstarten – Sverige trillar ur A-divisionen

Efter fyra minuter gav Viktor Claesson Sverige ledningen mot världsmästaren Frankrike. Trots det föll landslaget tungt i Paris efter drama. Förlusten innebär att Sverige trillar ur A-divisionen i Nations League.
– Vi gav det chansen ända till slutet, men det räckte tyvärr inte, säger Emil Forsberg till TV4.

|

Vinsten senast mot Kroatien gav Sverige nödvändig kontakt i Nations Leagues A-division. Om bara landslaget kunde skaka fram ett bättre resultat än VM-tvåan i tisdagens avslutande omgång skulle kontraktet i högstadivisionen vara säkrat.

Dessvärre var det Kroatiens baneman, och regerande världsmästaren, Frankrike som väntade. Det finns lättare uppgifter än att uppnå ett resultat på Stade de France.

Sverige fick dock en riktig drömstart. Redan efter fyra minuter kunde Viktor Claesson toffla bollen in bakom Hugo Lloris – och Sverige var i ledning.

Glädjen blev dock kortvarig, och Olivier Giroud kunde kvittera sju minuter senare. Bara minuter efter det tog Kroatien ledningen mot Portugal – och Sverige var i det läget tvunget att göra fler mål.

Det var dock Frankrike och Benjamin Pavard som gjorde matchens nästa mål. På ett liknande sätt (nåja) som han sköt Frankrike till VM-kvartsfinal 2018 pangade han in ledningsmålet på volley.

Sverige var illa ute när halvtidsvisslan ljöd.

Fick tidig hjälp av Portugal

Tidigt i den andra halvleken vände Portugal på steken, och gick upp i ledning mot Kroatien. Då behövde Sverige få in en kvittering för att få stanna kvar.

Så kunde vi inte ha det, tänkte Giroud, och skallade in 3–1. Hans andra mål i matchen.

Som salt i såret passade Kroatien på att kvittera, och det krävdes ett mindre mirakel för att Sverige skulle lira i A-divisionen även 2021.

Det var nära. Detta när anfallskanonerna Robin Quasion och Alexander Isak byttes in. Detta när förra Örgrytespelaren Jens Cajuste fick göra tävlingsdebut för landslaget.

Just Quasion fick in en sen reducering – och Portugal såg till att besegra Kroatien. Dramat dog ut när Dejan Kulusevski slog en misslyckad sista frispark, och fick istället se Kingsley Coman rulla in 4–2 i öppet mål.

– Vi gav det chansen ända till slutet, men det räckte tyvärr inte, säger Emil Forsberg till TV4 efter slutsignal.

Sverige spelar därmed i Nations Leagues B-division nästa år. Man kan åtminstone trösta sig med att man där slipper världsmästaren, VM-tvåan och EM-vinnaren.