Dödligheten ökade under det första halvåret 2020, vilket i perioder fick platserna på bårhusen att inte räcka till. Det nya coronaviruset ses som den tydliga orsaken.
Dödligheten ökade under det första halvåret 2020, vilket i perioder fick platserna på bårhusen att inte räcka till. Det nya coronaviruset ses som den tydliga orsaken. Bild: Robin Aron

Covid-19 tredje vanligaste dödsorsaken första halvåret 2020

Covid-19 var den tredje vanligaste dödsorsaken under första halvåret 2020. Hjärt- och kärlsjukdomar och cancer var de dödsorsaker som var vanligare. Det visar en ny rapport från Socialstyrelsen.

ANNONS
|

Under årets första sex månader dog 51 534 personer i Sverige. April månad sticker ut, då covid-19 var den vanligaste dödsorsaken bland både män och kvinnor.

– Covid-effekten syns tydligt i statistiken. Sjukdomen har bidragit till att dödligheten bland kvinnor har ökat med 10 procent och bland män med 14 procent jämfört med första halvåret 2019, enligt Mona Heurgren, avdelningschef på Socialstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Enligt Socialstyrelsens rapport var covid-19 dödsorsaken i drygt 5 500 fall under första halvåret. 14 000 personer dog av hjärt- och kärlsjukdomar medan 11 600 personer dog av tumörer.

Bland de personer som hade covid-19 som dödsorsak var medelåldern cirka två år högre än bland dem med andra dödsorsaker.

ANNONS

LÄS MER:Stora skillnader i överdödlighet beroende på födelseland

Överdödlighet i Sverige

Den totala dödligheten ökade alltså i Sverige under årets första halva. Covid-19 ses som den stora anledningen till det.

– Bland männen behöver man gå tillbaka till 2013 och för kvinnor 2017 för att hitta samma nivå på dödligheten.

Mona Heurgren, avdelningschef på Socialstyrelsen.
Mona Heurgren, avdelningschef på Socialstyrelsen. Bild: Anders Wiklund/TT

Den höga dödligheten har också märkts av för olika verksamheter. GP har under året bland annat berättat om hur kylcontainrar fått användas, när platserna på bårhusen inte räckt till.

Situtationen har varit annorlunda även på regionens krematorier. Bland annat har tre pastorat i Alingsås fått skicka sina kistor till Göteborg från och med september.

LÄS MER:Alingsås krematorium överbelastat – tvingas skicka 120 kistor till Göteborg

Fler kan dö när smittan ökar

Hur det andra halvåret kommer summeras är ännu tidigt att säga, menar Mona Heurgren. Den snabbt ökande smittspridningen gör dock att covid-19 fortsatt kan komma att påverka dödligheten.

– Dödligheten per 100 000 invånare är fram till början av november högre än den var mellan 2016 och 2019, men lägre än 2015.

Den senaste månaden har Folkhälsomyndigheten rapporterat om ett ökat antal avlidna i covid-19.

– Just nu har vi en ökad smittspridning i samhället och återigen fler som dör i covid-19, men vi vet inte hur resten av året utvecklar sig. Det är oerhört viktigt att vi alla följer rekommendationerna för att bromsa smittspridningen, säger Mona Heurgren.

ANNONS

LÄS MER:Utredning klar: Stora brister i hanteringen av coronasmittan på äldreboenden i Göteborg

LÄS MER:Göteborg skärper råden för besök på äldreboenden

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS