Trots pandemin är det fortsatt stor efterfrågan på fjällresor. Arkivbild.
Trots pandemin är det fortsatt stor efterfrågan på fjällresor. Arkivbild. Bild: Henrik Holmberg/TT

Fortsatt intresse för fjällresor

Solglittrande snö, branta backar och avkoppling i toppstugan. Trots att coronapandemin sprider skräck i samhället är efterfrågan på fjällresor fortsatt stor bland svenskarna.

ANNONS

Skistar – som bland annat driver anläggningar i Sälen, Åre och Vemdalen – har en beläggning på 80 procent jämfört med fjolårets volym, vad gäller antalet bokade stugor. Det säger PR- och kommunikationschefen Petra Hallebrant.

– Den inhemska efterfrågan är större i år jämfört med föregående år, berättar hon, men påpekar också att anläggningarna tappar en hel del utländska besökare.

– I slutändan ser det ut som att vi kommer att ha något färre besökare denna vinter.

Familjer bor inte ihop

Flera säkerhetsåtgärder har vidtagits för att säkerställa åkarnas säkerhet. Bland annat anpassade kösystem, ökat utrymme i värmestugor, möjlighet att ladda på liftkort i mobilen och digital in- och utcheckning till boenden. I Sälen erbjuds även hemleverans av skidutrustning.

ANNONS

Även om bokningarna har gått bra, har sällskapen minskat i storlek, enligt Hallebrant.

– Tidigare har vi sett att två familjer bokar en stor stuga och bor ihop. Vi ser mindre av det i år, vilket visar att gästerna följer rådet att endast umgås med familjen.

Ökning till nyår

Även mindre anläggningar ser ut att få färre besökare i vinter. Kungsberget och Branäs har 50 procent färre stugbokningar jämfört med samma period i fjol, enligt Branäsgruppens försäljningschef Mikael Elford.

– I jul verkar folk stanna hemma med sina äldre släktingar. Kring nyår, då fler kompisgäng åker, ser vi en stor ökning. Det är dock fortfarande lägre än förra året.

Elford ser samma mönster som Hallenbrant – antalet gäster per stuga har minskat. Han understryker också att bokningsläget ändras från dag till dag.

– Efter varje ny presskonferens har vi både nya bokningar och avbokningar. Rekommendationerna tolkas olika.

Oförtjänt beskyllda

Själv känner han sig säkrare i skidbackarna än hemma på Södermalm.

– I Kungsberget finns det värdar, liftköerna är reglerade och man har begränsat antalet restaurangbesök. I Stockholm märks det knappt att vi befinner oss i en pandemi.

Han anser att skidanläggningar fick oförtjänt mycket skuld i våras, då skidåkande Italienresenärer sades bära ansvaret för att smittan importerades till Sverige.

ANNONS

– Skidåkning är en utomhusaktivitet, man bor i ett eget boende och kan vara så avskild som man själv vill. Det farliga är ju nattlivet, att pussas och kramas på afterskifester, säger Elford.

Jesper Karlsson/TT

Fakta: Skistars kvartal i siffror

Skistar redovisade en förlust före skatt på 307 miljoner kronor för det första kvartalet i bolagets brutna räkenskapsår. Det kan jämföras med förlusten på 322 miljoner kronor motsvarande period förra året.

Nettoomsättningen steg till 154 miljoner, från 121 miljoner kronor ett år tidigare.

Bokningssläget för samtliga destinationer fram till och med 7 december låg på minus 16 procent jämfört med föregående år. Orsaken är att den norska marknaden har tappat kraftigt på grund av inreserestriktionerna. Efterfrågan i Sverige går bättre, plus åtta procent.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS