Året har varit unikt för SU, säger Ann-Marie Wennberg: ”Vi har klarat någonting som ingen levande människa tidigare varit med om, nämligen den mest intensiva pandemiperioden, under hela våren”.
Året har varit unikt för SU, säger Ann-Marie Wennberg: ”Vi har klarat någonting som ingen levande människa tidigare varit med om, nämligen den mest intensiva pandemiperioden, under hela våren”. Bild: Robin Aron

Sjukhusdirektören om Sahlgrenskas utmaningar vid ny coronatopp

Personalen på Sahlgrenska universitetssjukhuset möter allt fler patienter med covid-19 – igen. Efter en vår med materialbrist och interna strider står sjukhusdirektör Ann-Marie Wennberg inför nya prövningar.
– Vi talar om en uthållighet och det är det som är utmaningen för oss, säger hon.

ANNONS
|

De ordinarie verksamheterna hade en efter en kommit i gång igen, efter semestrar och omprioriteringar. I regionen pratades det om vårdköer som motsvarade 13 000 operationer och 10 000 besök. De skulle nu betas av.

Men samma virus som fick köerna att växa snabbt, fick operationer att ställas in på nytt under oktober månads sista vecka.

– Nu kommer det en intensiv period igen, konstaterar Ann-Marie Wennberg, sjukhusdirektör på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

LÄS MER:Fördubbling på flera håll – så ser coronaläget ut i Västra Götaland

Smittan ökar snabbt i regionen

I mitten av oktober nådde vårdbehovet för covid-19 den lägsta nivån sedan pandemins början. Kanske skulle det inte bli en ordentlig andra våg?

Några dagar senare hade antalet coronapatienter fördubblats på Sahlgrenska. Två veckor senare hade det fördubblats på nytt.

ANNONS

Sjukhusledningen har intensifierat sina möten och den pandemigrupp som arbetat löpande, trots nedgången, likaså. Beredskapen har funnits även om den snabba ökningen inte var helt väntad för någon.

– Är detta det man säger är en andra våg? Kommer det att gå ner och sedan kanske också gå upp i en tredje och kanske fjärde? Ingen av oss kan spå in i framtiden där.

Ann-Marie Wennberg sitter uppkopplad via Skype. Efter att lokala restriktioner införts i Västra Götaland valde Sahlgrenska att styra om den fysiska intervjun till ett digitalt besök – något som mer och mer blivit vardag även inom sjukvården.

Bättre materialtillgång nu

Men även om årets digitala omställning lovordats av sjukvårdens ansvariga, har all omställning inte varit smärtfri.

Under vårens coronauppgång menade hon att den dåvarande materialbristen var ”snudd på skandal”. Nu ser den hållbarheten betydligt bättre ut, menar hon.

Samtidigt har vårdpersonal på Sahlgrenska vittnat om en stor trötthet. Övertidstimmarna på intensivvårdsavdelningarna (IVA) har blivit fler än normalt, och för vissa blev det en ofrivilligt förkortad semester.

Nu ökar smittspridningen igen och personerna som i våras kallades ”hjältar” kan på nytt behöva stå i fronten.

– Våra medarbetare har varit med och haft det mycket tufft under våren. Sedan har det gått ner under slutet av sommaren, och under hösten. Man är trött, man är utarbetad och det måste vi ha stor respekt för. Och nu kommer det igen, om vi säger så. Det är nu viktigt att ha med sig det och se till att vi gör detta på bästa möjliga sätt.

ANNONS

Trött och sliten vårdpersonal

Som ordförande i Nationella vårdkompetensrådet, utsedd av regeringen, är personalfrågorna särskilt bekanta för Sahlgrenskas sjukhusdirektör.

Hur mycket mer kommer vårdpersonalen att orka nu och på sikt?

– Det är den stora utmaningen som vi måste ha stor respekt för, och se till hur den kompetens som finns – vi har olika kompetenser – används på rätt sätt. Att vi skalar bort det här med överadministration med mera, så att man får tid för det patientnära arbetet. Och att vi har rätt person på rätt plats.

– Vi ser också över teamarbete, hur olika kompetenser kan vara varandra behjälpliga. Det är något vi såg fungerade väl under våren.

LÄS MER:Nyutbildad personal i tusental – så stärktes IVA under coronapandemin

Uthållighet är en utmaning

Just erfarenheterna från våren är många och viktiga, menar hon, särskilt när det kommer till att arbeta på ett mer effektivt sätt.

Då handlade det också om att på kort tid skala upp. Bland annat snabbutbildades 1 300 personer för nya arbetsuppgifter. Omkring hälften utbildades för att kliva in på IVA, där den ordinarie personalen fick ett stort ansvar.

Är det samma personal som får kliva in nu eller hur löser ni bemanningen?

– Det är det som vi tittar på nu, och vi behöver ta alla till buds stående medel.

ANNONS

Avlastning och effektivisering ses som nycklar. Samtidigt är pandemin inte över inom överskådlig tid.

– Vi talar om en uthållighet och det är det som är utmaningen för oss.

Orkar alla med tror du?

– Vi har en stor tillit till våra kompetenta medarbetare, samtidigt som vi måste ha respekt för det tuffa uppdraget också. Vi måste hjälpas åt allihop.

LÄS MER:Läkemedlen som ska bekämpa det nya coronaviruset

Fick intern kritik under våren

Gröna militärtält stod i fokus när sammanhållning byttes mot intern strid under våren. I Sahlgrenskas pandemiplan fanns nämligen ett fältsjukhus, som Försvarsmakten hjälpte till att bygga upp.

Men kritiken mot vårdkvaliteten i fältsjukhuset var hård. Bland annat kom den från flera överläkare. Samtidigt som man upplevde att lokaler inomhus stod tomma, vårdades svårt sjuka covid-19-patienter i tältet. För Ann-Marie Wennberg blev det en förtroendekris under en intensiv pandemi.

– Vi lyssnar ju hela tiden på våra medarbetare och tar till oss av de synpunkter som kommer fram. Det är ju också en del i vårt arbete, där vi också har sett hur vi kunnat göra vissa förändringar. Bland annat att förändra vår pandemiplan, som ju under tiden har förändrats på olika sätt, säger hon och fortsätter:

– Det som samtidigt är en utmaning på sjukhusövergripande nivå är balansen, att väga in hela situationen och se till helheten. En lösning som kan vara alldeles utmärkt på ett verksamhetsområde, kanske inte alls passar på ett annat verksamhetsområde. Så det är viktigt att, just på den sjukhusövergripande nivån, se till helheten.

ANNONS

Hur kommer ni att jobba nu för att få alla att dra åt samma håll?

– Det är att inkludera och verkligen ha verksamheten för ögonen. Verksamheten för oss, på ett universitetssjukhus, är sjukvården, forskningen, utbildning och utveckling. Att det hela tiden går hand i hand.

– Det är också där man kan se att man kan göra förbättringar. Alltså att vi tar till oss nya rön och snabbt kan få in det i kliniken. På så sätt kan vi få till en hel del som också kan underlätta.

LÄS MER:Vaccin mot covid-19 på gång i Göteborg

Betonar att råden måste följas

Smittspridningen av covid-19 ökar snabbt i Västra Götaland igen.

Hur orolig är du över utvecklingen?

– Jag måste betona att alla ska följa de regler och föreskrifter som finns. Det kan bekymra mig när jag ser hur man beter sig ute i samhället. Sedan är det just det här med uthållighet. Det här att inte veta hur det kommer att bli, och hur länge det kommer att hålla på, är tufft. Samtidigt är det här som vi är nu, och här måste vi hjälpas åt på alla möjliga sätt. Vi har ju också lärt oss en hel del under den period som har varit, så det gäller att, mitt i det hemska, ta till vara på de positiva sakerna.

ANNONS

Cancerköerna har förkortats på Sahlgrenska, mitt under en pandemi, betonar Ann-Marie Wennberg. Samtidigt sveper en ny coronavåg in, utan att någon vet hur hög den är.

– Ingen kan spå in i framtiden, men vi kommer att klara det här också.

LÄS MER:Coronaläget i Sverige värre än väntat – Tegnell: ”Tyvärr är det inte så enkelt”

LÄS MER:Första lungtransplantationen på coronapatient i Sverige

LÄS MER:Coronabudget ska hantera västsvenska vårdskulden

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS