Trump förklarar krig mot valsystemet

Donald Trump fortsätter att undergräva det amerikanska valsystemet. Efter anklagelser om att brevröster betyder valfusk vill Trump nu avsluta rösträkningen i förtid.
– HD skall avgöra, säger han.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS
|

Trump har länge lagt grunden för att slippa erkänna valresultatet. Redan 2016 meddelade han att han inte tänkte godta en förlust. Han har gjort samma sak inför årets val. Denna gång har han inriktat sig på brevrösterna som han påstår kan manipuleras. Det är demokraterna som uppmanat sina väljare att brevrösta för att inte riskera att bli smittade av covid-19 i vallokalerna.

Den inledande rösträkningen såg bra ut för Donald Trump. Han vann sin hemstat Florida och vågmästarstaterna North Carolina och Ohio. Han ledde också i Pennsylvania, Michigan och Wisconsin när rösterna som avlagts på valdagen i vallokalerna räknats. Men då fanns brevrösterna och de förtida rösterna kvar som antas ge Joe Biden en fördel.

ANNONS

Och när Arizona föll in i Bidens kolumn och det såg jämnt ut Georgia valde Trump strax före halv tre på valnatten att meddela att han anser att rösterna omedelbart skall sluta räknas. Han vill att Högsta Domstolen istället skall avgöra presidentvalet.

LÄS MER:Biden talade, Trump svarade

Biden hade timmarna innan framträtt och sagt att han tror att han kan vinna i de kritiska delstaterna och därmed säkra presidentposten.

Donald Trump vill att Högsta Domstolen ska avgöra valet.
Donald Trump vill att Högsta Domstolen ska avgöra valet. Bild: TT

Kan ta valresultatet till domstol

Att HD skulle ta upp valet bara för att presidenten vill det är inte troligt. Däremot kan Trump överklaga valresultaten i delstater där Joe Biden vunnit och låta sina legala team dra ärendena inför domstol.

Men det förutsätter att valmyndigheterna först godkänner att valen räknas om med hänvisning till att det kan ha uppstått felaktigheter eller förekommit rena oegentligheter. I flertalet fall brukar en begäran om omräkning avslås av skälet att det inte finns tillräckligt underlag.

Om en omräkning godkänns finansieras det med offentliga medel men ytterligare omräkningar eller omräkningar som inte godkänns får kandidaterna själva stå för. Det brukar minimera intresset för att granska valutgången.

HD avgjorde 2000

Valet 2000 i Florida överklagades av både Al Gore och George W Bush. Men det var Bushs advokater som var skickligast på att driva ärendet i olika lokala domstolar och till Floridas Högsta Domstol. På det sättet avbröts omräkningen så många gånger att den inte gick att slutföra i tid för att resultatet formellt skulle kunna godkännas. Högsta Domstolen i Washington tog då upp frågan och avgjorde till George W Bush fördel.

ANNONS

Det är tydligt att Donald Trump länge haft tanken på att låta HD spela en aktiv roll om valresultatet skulle gå honom emot. Han drev igenom en ny konservativ domare i HD veckan före valdagen och har tidigare kunnat utse ytterligare två. Balansen i HD är nu sex konservativa domare och tre liberala vilket skulle kunna ge honom den övervikt som behövs om valet hamnar i HD.

”Utsatt för ett avancerat bedrägeri”

Trump kritiseras häftigt av demokraterna för att försöka hindra röstsammanräkningen men även republikanska politiker går emot. Det finns ingenting som hindrar att räkningen av röster drar ut några dagar på tiden, särskilt inte när valdeltagandet ökat efter en massiv kampanj för att få väljare att gå ut och rösta.

Men Donald Trump ger sig inte såvida han inte själv går segrande ur striden. Han påstår att han är utsatt för ett allvarligt bedrägeri och att det är en skam för nationen om han förlorar.

Det är en kontroversiell väg som Donald Trump valt när han angriper valsystemet och hävdar att han är utsatt för avancerat valfusk. Att angripa den demokratiska processen faller inte i god jord hos varken republikanerna eller demokraterna.

Att en kandidat försökt hindra att rösterna räknas och hävda valfusk har inte tidigare skett i modern tid.

ANNONS

LÄS MER:Nu avgörs USA:s viktigaste presidentval

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS