Förskoleförvaltningen i Göteborg har skärpt reglerna i förskolan för att minska smittspridningen. Arkivbild.
Förskoleförvaltningen i Göteborg har skärpt reglerna i förskolan för att minska smittspridningen. Arkivbild. Bild: NTB

Striktare coronaregler i förskolan

Barn som har coronasymptom i mer än 24 timmar måste nu stanna hemma från förskolan i minst sju dagar. Detta sedan staden skärpt reglerna.
– Jag förstår att det är hårt men vi är mitt i en pandemi, säger Eva Jakobsson, covidsamordnare vid förskoleförvaltningen.

ANNONS
|

På måndagen skickades ny information ut till föräldrar med barn i Göteborgs förskolor.

För att minska smittspridningen av covid-19 ska nu barn som haft sjukdomssymptom i mer än ett dygn stanna hemma i minst sju dagar och ha varit symptomfria i 48 timmar innan de kan återvända till förskolan.

Ändringen är en skärpning av förhållningsreglerna. Tidigare var regeln endast symptomfrihet i två dygn, vilket nu alltså bara gäller de som varit sjuka i mindre än ett dygn.

– Jag förstår att det slår hårt mot barnfamiljer när de behöver vara hemma med småkrassliga barn, men vi har också att förhålla oss till de rekommendationer som kommer från andra instanser, säger Eva Jakobsson, covidsamordnare vid förskoleförvaltningen.

ANNONS

– Pandemin får konsekvenser på så många sätt i samhället och vi är beroende av samarbete för att minska smittspridningen.

Eva Jakobsson, covidsamordnare vid förskoleförvaltningen.
Eva Jakobsson, covidsamordnare vid förskoleförvaltningen. Bild: Privat

Nya regler har lett till reaktioner

De nya reglerna som har tagits fram tillsammans med Smittskydd vid Västra Götalandsregionen har lett till reaktioner från en del föräldrar som ifrågasätter om staden har tolkat Folkhälsomyndigheten riktigt.

Förskoleförvaltningen har också skickat signaler om att Folkhälsomyndighetens formuleringar ibland gör det svårt för både förvaltningen och vårdnadshavare att veta vad som gäller.

Innan de nya rekommendationerna har förvaltningen hållit flera möten med Smittskydd för att säkerställa att bedömningen är korrekt.

– På Folkhälsomyndighetens hemsida kan man både läsa det så som vi hade det tidigare och på det här lite striktare sättet. Men vi har fått bekräftat från Smittskydd att det är den här hållningen vi ska ha i nuläget, säger Eva Jakobsson.

”Vi är helt beroende av samarbete”

Folkhälsomyndigheten har vid flera tillfällen påpekat att man inte ser barn som någon större motor för smittspridningen. I september ändrades reglerna så att barn kan komma tillbaka efter sju dygn om de känt sig friska och varit feberfria i minst två dygn även om lindriga symptom som lätt hosta och snuva eller lukt- och smakbortfall kvarstår.

LÄS MER:Snåriga regler för snoriga barn i förskolan – svårt och konfliktfyllt

LÄS MER:Ändrade regler för snoriga barn i skolan och på förskolan i höst

De reglerna gäller fortfarande, men som GP tidigare har rapporterat har det ibland lett till både förvirring och oro när bedömningen av småsnoriga barn lämnas till föräldrar och pedagoger.

ANNONS

– Det är klart att vi får till oss att det finns pedagoger som får ta svåra dialoger. Man tycker inte alltid samma och vi har full respekt för att familjer har svårt att få ihop det när de skickas hem för vad som upplevs vara minsta lilla symtom. Vi blir på något sätt budbärare, men vi måste förhålla oss till Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Finns det inte en risk att föräldrar fuskar för att de tycker att det är orimligt att stanna hemma i sju dagar med ett barn som varit småsjukt i ett dygn?

– Det finns nog alltid de som utmanar regler, men i de flesta fall fungerar det väldigt bra och vi är helt beroende av samarbete mellan förskola och hem. Alla måste ta ansvar för att minska smittspridningen för att föräldrar ska kunna känna sig trygga med att lämna sina friska barn och för att våra medarbetare ska ha en trygg arbetsmiljö.

LÄS MER:Skolpersonal i Göteborg får gratis coronatest

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS