Regionstyrelsens ordförande Johnny Magnusson (M) presenterade den kompletterande budgeten tillsammans med C, KD, L och MP på måndagen.
Regionstyrelsens ordförande Johnny Magnusson (M) presenterade den kompletterande budgeten tillsammans med C, KD, L och MP på måndagen. Bild: Anders Ylander

Coronabudget ska hantera västsvenska vårdskulden

Privata vårdgivare får en nyckelroll när Västra Götalandsregionen ska hantera vårdskulden efter coronapandemin, enligt förslaget från det grönblå styret. Om extrabudgeten, som presenterades på måndagen, innebär att man klarar målet är dock osäkert.
– Det är inte brist på pengar som är det stora problemet utan frågetecken kring vilken kapacitet vi kan skrapa fram, säger Johnny Magnusson (M), regionstyrelsens ordförande.

ANNONS
|

Västra Götalandsregionen avsätter 670 miljoner kronor i en särskild projektbudget för 2021, finansierad med statsbidrag. Det extra budgetförslaget presenterade Grönblå samverkan (M, C, KD, L, MP), som styr regionen, på måndagen.

Miljonerna är tänkta att hantera vårdköerna, som fanns innan och vuxit sig ännu längre under coronapandemin. I Västra Götaland beräknas det handla om 13 000 operationer och 10 000 besök.

Tanken är att det ska kunna ske vid sidan av den ordinarie produktionen och enligt regionstyrelsens ordförande, Johnny Magnusson (M), är frivillighet en nyckel.

– Vi har slitit på vår personal, framför allt nyckelpersonal. Därför har vi sagt att vi inte gör någon beställning till våra egna organisationer, utan när det gäller att hantera det uppdämda vårdbehovet finns verksamhet som måste utföras – och den som anser sig kunna göra det är välkommen att komma in med förslag, säger han.

ANNONS

LÄS MER:Ann Söderström om vården under våren med coronaviruset

Osäkert om kapacitet finns

Planen är dels att medarbetare i regionen ska erbjuda sig frivilligt, men ett stort hopp sätts också till privata vårdgivare. Om det faktiskt räcker till målet, att ha betat av den uppskjutna vården till 2022, är dock osäkert.

– Vilken faktisk produktionskapacitet som finns där vågar jag inte säga. Nu är det en stor efterfrågan runt om i landet, inte minst i Stockholms län, så det är lite svårt att veta. Men det är inte så att det står en produktionskapacitet på tusentals läkarbesök och operationer och väntar på att få börja jobba.

Du tror att det löser sig ändå?

– Vi testar det här nu: Hur mycket orkar de och vad klarar vi i upplägget med frivillighet för våra egna? Ser vi att det är alldeles bom stopp och inte fungerar får vi tänka till och ändra på det hela.

Helen Eliasson (S) betonar att extrabudgeten baseras på den rödgröna regeringens statsbidrag: ”Nu är det upp till bevis att Johnny Magnusson med flera säkerställer att man kortar vårdköerna.”
Helen Eliasson (S) betonar att extrabudgeten baseras på den rödgröna regeringens statsbidrag: ”Nu är det upp till bevis att Johnny Magnusson med flera säkerställer att man kortar vårdköerna.” Bild: Niklas Johansson

S vill satsa på egna sjukhusen

Helén Eliasson (S), oppositionsregionråd och vice ordförande i regionstyrelsen, hade velat se att pengarna i stället satsas direkt på de egna sjukhusen.

– Långsiktigt handlar det om att förbättra arbetsmiljön för vår personal, se till att de får mer arbetskamrater och att sjukhusen får bättre förutsättningar.

Som ett led i det grönblå styrets arbete med köerna slopas karensregler. Den som i dag är anställd inom Västra Götalandsregionen får inte ta arbete hos en privat vårdgivare inom sex månader. Det kravet försvinner nu tillfälligt.

ANNONS

LÄS MER:Beredskap med iva-platser – ser risk för nya coronautbrott

– Jag är inte förvånad för det är moderat politik, att öka den privata vården, och då använder man statsbidragen till att underlätta att jobba privat. Vår väg är att i stället säkerställa bra förutsättningar och bra incitament till medarbetarna att jobba på sin egen arbetsplats och i regionen, säger Helén Eliasson.

Johnny Magnusson (M) menar dock att det är en rimlig förändring.

– Det är ett sätt att ge våra egna medarbetare möjlighet att hoppa in extra även hos andra vårdproducenter. Nu ser vi att det primära behovet är att leverera vårdkapacitet, inte att bråka om vem som är arbetsgivaren.

LÄS MER:En ny Josefson (M) blir toppolitiker i Göteborg

Fokus på hälso- och sjukvården

Det ordinarie budgetförslaget antogs av regionfullmäktige i juni. Även där finns pengar avsatta för att hantera vårdköer, men då de befintliga som fanns redan innan pandemin.

– Det är inte brist på pengar som är det stora problemet utan frågetecken kring vilken kapacitet vi kan skrapa fram, säger Johnny Magnusson.

Budgetförslaget som läggs fram har enbart fokus på hälso- och sjukvården. Underskott för kollektivtrafiken och kulturen, på grund av pandemin, planeras att i stället hanteras med ökade statsbidrag som ännu inte är fastställda.

Regionfullmäktige ska fatta beslut om den kompletterande budgeten i november.

LÄS MER:Därför är Sveriges budget rekordstor

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS