Lisa George-Svahn, volontär för Democrats abroad, vänster. Lauren Ell, volontär för Republicans overseas, höger.
Lisa George-Svahn, volontär för Democrats abroad, vänster. Lauren Ell, volontär för Republicans overseas, höger. Bild: TT

Svenskamerikaner om valet: Chock och splittring

Den ena känner oro, den andra är exalterad inför presidentvalet i hemlandet. Två USA-födda svenskar berättar om sina vitt skilda känslor för och syn på den amerikanska politiken samt hur det är att vara amerikan i Sverige.

ANNONS

Lauren Ell kommer från Kalifornien men är bosatt i Gällivare. Hon röstade på republikanen Donald Trump i det senaste presidentvalet och kommer att göra det i år också.

I Solna, drygt hundra mil söder ut, bor Lisa George-Svahn. Hon föddes i Connecticut och kommer att lägga sin röst på demokraten Joe Biden.

TT har intervjuat dem var för sig om hur de ser på valet och den politiska utvecklingen i USA.

TT: Hur känner ni inför valet?

– Det är oroväckande att Trump vägrar att svara på om han kommer att acceptera valutgången vid en förlust. Jag har aldrig upplevt någonting liknande under min livstid. Varje dag är ett tillstånd av chock, säger demokraten Lisa George-Svahn.

ANNONS

– Jag är exalterad och önskar att det vore val redan i dag. Tyvärr kommer jag inte att kunna vara på plats i USA den här gången. Jag minns hur häftigt det var när resultatet kom i det senaste valet. Då var jag hemma i Kalifornien, säger republikanen Lauren Ell.

TT: Hur ser ni på det politiska klimatet i USA?

– Tidigare har det gått att diskutera politik på ett civiliserat sätt. Vi har befunnit oss i samma rum, så att säga. Det gör vi inte längre. Många familjer upplever att det inte går att prata politik utan att det blir infekterat, säger Lisa George-Svahn.

– USA är ett splittrat land. Folk känner starkt för sina egna åsikter och vägrar att lyssna på andra. Det har dock blivit bättre. Nu har Trump suttit vid makten i fyra år och demokratiska väljare har börjat acceptera oliktänkande, säger Lauren Ell.

TT: Hur ser ni på den andra sidan?

– Jag förstod varför många arbetslösa röstade på Trump 2016. Han lovade nya jobb inom bland annat kolindustrin. Men jobben uteblev. I dag är min enda slutsats att folk som röstar på Trump gör det för att de håller med om hans rasistiska uttalanden och vill ha ett USA där alla är vita, säger Lisa George-Svahn.

ANNONS

– Man röstar utifrån sina prioriteringar. Jag respekterar de som röstar på Biden på grund av hans värderingar. Sedan finns det folk som enbart röstar på honom för att de vill avsätta Trump, säger Laruen Ell.

TT: Har ni familjemedlemmar som röstar annorlunda än ni?

– Pappa röstar tyvärr på Trump. Han kommer från Indien och eftersom han har lyckats etablera sig i USA så sympatiserar han med republikanernas ursprungsfilosofi om att hårt jobb lönar sig. Våra samtal resulterar oftast i besvikelse, säger Lisa George-Svahn.

– Min syster är demokrat. Vi försöker att inte prata politik, men vi båda delar politiskt innehåll på sociala medier så ibland hettar det till, säger Lauren Ell.

TT: Vilka är era viktigaste frågor i valet?

– Rasism och polisvåld, klimatet och sjukvårdsförsäkring, säger Lisa George-Svahn.

– Jag vill höra mer om lag och ordning, med tanke på upploppen i exempelvis Minneapolis, Chicago, Seattle och Portland. En annan viktig fråga är hur ekonomin ska återhämta sig. Sedan vill jag veta vad som ska göras åt att företag flyttar från stater som till exempel Kalifornien, säger Lauren Ell.

TT: Vad tror ni händer efter valet?

– Både polariseringen och den stämning som Trump har skapat kommer att finnas kvar oavsett vem som vinner. Nu verkar det som att Ruth Bader Ginsburg (domare i USA:s högsta domstol som avled nyligen, reds. anm.) kommer att ersättas redan före valet. Om högsta domstolen är ojämn kan de konservativa inskränka aborträtten och riva upp sjukvårdsreformer, säger Lisa George-Svahn.

ANNONS

– Valets giltighet kommer att diskuteras. Efter förra valet pratades det om rysk inblandning. Nu pratas det om risken för kinesisk inblandning. Dessutom pågår en diskussion om hur sociala medier och sökmotorer kan påverka valet, säger Lauren Ell.

TT: Hur ser ni på svenska mediers bevakning av USA-valet?

– Jag hittar ingenting i svenska medier som jag inte kan läsa i amerikanska tidningar. Det gör mig lite besviken. Jag önskar att jag kunde få mer ingående information. Dock är den svenska rapporteringen objektiv, vilket är positivt, säger Lisa George-Svahn.

– Jag upplever inte att rapporteringen är objektiv. På svensk tv framställs Hillary Clinton som ett slags idealkvinna. Hon ler och ser framgångsrik ut och bilderna ackompanjeras av stämningsfull musik. Trump framställs i stället som en arg skurk från en rik familj och i bakgrunden spelas obehaglig musik, säger Lauren Ell.

TT: Hur upplever ni att det är att prata med svenskar om amerikansk politik?

– Min upplevelse är att svenskarna står bakom det demokratiska partiet. Biden väcker kanske inte så stor entusiasm, men det är självklart för många att stå bakom honom i det här valet, säger Lisa George-Svahn.

– Min man är svensk och gillar Trump, så vi kommer bra överens. Annars pratar jag inte öppet om amerikansk politik. Jag har pratat med ett fåtal här i Gällivare och visst finns det en del som hejar på Trump, men majoriteten gör inte det. Det är mer accepterat att vara demokrat än republikan i Sverige, säger Lauren Ell.

ANNONS

Jesper Karlsson/TT

USA:s president Donald Trump och hans utmanare Joe Biden.
USA:s president Donald Trump och hans utmanare Joe Biden. Bild: Patrick Semansky/AP

Fakta: Amerikaner i Sverige

År 2019 bodde det 22  802 USA-födda personer i Sverige.

Källa: Statistiska centralbyrån

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS