Isatou Aysha Jones är initiativtagare till evenemanget 'Black by public demand'.
Isatou Aysha Jones är initiativtagare till evenemanget "Black by public demand". Bild: David Keyton/AP/TT

Svart artistelit hedrar Black lives matter

På årsdagen av Sveriges avskaffande av slaveriet hedrar artister som The Mamas och Timbuktu den nybildade rörelsen Black lives matter Sweden med en show.
– Det här är vår skrattfest, glädjefest, gråtfest för – och tillsammans med – det svenska folket, säger initiativtagaren Isatou Aysha Jones till TT.

ANNONS

Den 9 oktober 1847 avskaffades den svenska slavhandeln – vilket i år hedras med showen "Black by public demand", där 20 artister ur den svenska svarta artisteliten deltar.

Enligt evenemangets initiativtagare Isatou Aysha Jones vill man med showen även visa hur mångfacetterad gruppen är.

– Showen görs dels för att hedra dagen då slaveriet avskaffades i Sverige – men också för att samla styrka och för att visa vilken mångfald som finns bland svarta människor i Sverige, säger hon till TT.

Hyllar BLM

"Black by public demand" är också en hyllning av Black lives matter, den rörelse som under våren uppmärksammats stort i samband med den protestvåg som svepte över världen efter att George Floyd, en 46-årig svart man, avlidit i samband med ett brutalt polisingripande i Minneapolis i maj.

ANNONS

Även i Sverige anordnades under våren stora protester i BLM:s namn, bland annat i Stockholm, Göteborg och Malmö. I samband med föreställningen den 9 oktober sker också den officiella födelsen av den svenska grenen av organisationen – som har mycket gemensamt med sin amerikanske föregångare, enligt Isatou Aysha Jones.

– Vi delar kärnfrågorna, det vill sägas svartas rättigheter och kamp, men vår organisation fokuserar på den svarta, svenska befolkningen, som utsätts för en rad former av rasism. Och det är denna rasism vi belyser i Black lives matter Sweden.

Markerar mot diskriminering

Bland de många artister som deltar under kvällen finns The Mamas. Dinah Yonas Manna, en av gruppens tre medlemmar, säger att showen är en viktig markering mot rasism.

– Som medmänniska är det viktigt att visa att det här inte ska behöva ske. Att utsättas för diskriminering på grund av hur man ser ut ska inte få hända – och speciellt inte när den här formen av diskriminering sker strukturellt.

Enligt Dinah Yonas Manna skiljer sig musikbranschen från andra delar av samhället – att som artist sticka ut ses som något positivt – medan det är betydligt tuffare inom andra områden.

– Den här showen är en förlängning av det vi inom The Mamas gör. Så många barn och föräldrar från alla typer av bakgrunder hör av sig och säger att vi är deras idoler – det vill vi göra något bra av, säger hon.

ANNONS

"Vår skratt- och gråtfest"

På grund av det rådande coronaläget spelas "Black by public demand" in inför en begränsad publikskara för att därefter strömmas på Youtube. Och enligt Isatou Aysha Jones handlar det nu om att tillsammans skapa en föreställning som är gjord av svarta svenskar – för hela det svenska folket.

– Det här är vår skrattfest, glädjefest, gråtfest för – och tillsammans med – det svenska folket. Vi vill att de ska känna den glädje, sorg, smärta, stolthet och styrka som vi svarta i Sverige känner, och att vi kan känna detta tillsammans.

Anna Grönberg/TT

Medlemmarna i The Mamas är några av artisterna i showen 'Black by public demand'. Arkivbild.
Medlemmarna i The Mamas är några av artisterna i showen "Black by public demand". Arkivbild. Bild: Jessica Gow/TT

Fakta: "Black by public demand"

"Black by public demand" med bland andra Timbuktu, The Mamas, Faal, Lazee, Alle Eriksson, Dumar, Araia Ghirmai Sebhatu sänds live på Youtube mellan klockan 20 och 22 den 9 oktober, vilket är årsdagen för avskaffandet av den svenska transatlantiska slavhandeln.

Showen markerar även den officiella födelsen av Black lives matter Sweden – den svenska grenen av den amerikanska människorättsrörelsen, BLM.

Under våren 2020 anordnades ett stort antal protester runt om i världen i BLM:s regi.

Fakta: Svensk slavhandel

Sverige var en av de sista europeiska länderna som avskaffade slaveriet. De sista slavarna, totalt 595 personer, friköptes den 9 oktober 1847 från kolonin Saint Barthélemy i Västindien.

Ön var en svensk koloni från 1784-1878.

Slavhandeln började avskaffas inom Sveriges utomeuropeiska besittningar från år 1813.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS