Det internationella intresset för statsepidemiolog Anders Tegnell är fortsatt stort.
Det internationella intresset för statsepidemiolog Anders Tegnell är fortsatt stort. Bild: Pontus Lundahl/TT

Stort internationellt intresse för Anders Tegnell

Det internationella intresset för statsepidemiolog Anders Tegnell är fortsatt stort. Under torsdagens presskonferens fanns representanter från sju europeiska länder för att ställa frågor till Tegnell om den svenska strategin.
– Det finns en myt om att vi lever precis som vanligt, svarar Tegnell.

ANNONS
|

När Folkhälsomyndigheten tillsammans med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap och Socialstyrelsen höll sedvanlig pressträff under torsdagen fanns medierepresentanter från sju olika länder på plats.

Samtliga ställde frågor till statsepidemiolog Anders Tegnell om den svenska coronastrategin.

Det här frågade de – och så här svarade Anders Tegnell.

TV 2 Danmark

grade crossed

Din graf visar att det i en mängd länder är en ganska stor smittspridning men mindre i Sverige. Vad är din förklaring till det i förhållande till exempelvis Danmark?

– Det finns en del förklaringar, men en är att vi ligger lite efter de andra länderna. Vår nedgång kom mycket senare och det kan vara en tidsfaktor. Men mer tror vi på att det beror på att vi inte ändrat någonting utan haft samma rekommendationer och riktlinjer hela tiden. Den ökningen vi ser i många länder kommer från länder som haft en strikt nedstängning för att sedan öppna upp. Det tror jag är den största skillnaden, säger Anders Tegnell.

ANNONS

ZDF, Tyskland

grade crossed

Hur ska man ställa sig till förkylningssymtom nu när hösten kommer? Ska man stanna hemma eller gå till jobbet eller skolan? När ni vet hur stor andel immunitet ni har, hur ser er organisation ut kring det?

– Vi har råd på vår hemsida som man ska följa för att hantera den här situationen. Sedan har vi högre testkapacitet än tidigare, på en vecka har vi ökat den med 50 procent. Vi är hyfsat lugna med att vi även kan hantera en förkylningssäsong, svarar Anders Tegnell.

Antena 1, Rumänien

grade crossed

I Rumänien har vi haft nedstängningar och restriktioner. Nu höjs röster för att vi ska sikta på en flockimmunitet. Är det för sent för Rumänien?

– Pandemin kommer ta lång tid för alla. Jag tror aldrig det är för sent att ändra strategi om det man använder sig av nu inte fungerar, svarar Anders Tegnell.

Daily Telegraph, Storbritannien

grade crossed

Under dagen kom uppgifter från brittiska Daily Science om att Storbritanniens premiärminister Boris Johnson sökt upp Anders Tegnell för konsultation. Daily Telegraphs reporter Richard Orange frågade Anders Tegnell vad som hade sagts i samtalen.

– Jag har ingen kommentar till det, svarade Anders Tegnell.

Nius Diario, Spanien

grade crossed

Vad är din förklaring till att Sverige inte upplevt en andra våg liknande den i Spanien än? Och spelar er flockimmunitet roll?

ANNONS

– Flockimmunitet har aldrig varit en del av vår strategi. Men det vi vet är att ju fler personer som är immuna, desto långsammare går smittspridningen.

– Jag tror inte nivåerna av immunitet skiljer sig åt särskilt mycket i Spanien och Sverige. Vad vi har gjort är att vi haft samma restriktioner och rekommendationer hela vägen och vår befolkning har verkligen lyssnat på det. Det gör oss hoppfulla om att vi kan vara mindre sårbara för en andravåg.

– Det kan vara så att vi har samma upplevelser som Spanien om ett par veckor. Men vi ser att kurvan stiger i länder som haft hårda nedstängningar för att sedan återgå till ett öppet samhälle. Att vi haft samma hela tiden tror jag är bäst på lång sikt, säger Anders Tegnell.

Weltwoche, Schweiz

grade crossed

Smittan sprids i andra länder. Hur ser det ut på exempelvis Arlanda? Finns regler och eventuella restriktioner för resande?

– Det är jätteviktigt att resenärer till Sverige har kunskap om våra regler. Det finns en myt om att vi lever precis som vanligt vilket inte är sant. Svenskar har ändrat sina liv minst lika mycket som man gjort i andra länder. Men på Arlanda finns information, dessutom på fler olika språk. Vi ska komma ihåg att spridningen sker i länderna och det finns ingen, eller väldigt liten, koppling till till resandet.

ANNONS

Det blir inga karantänsregler som reser från länder med stor smitta?

– Inte som vi ser i dag, svarar Anders Tegnell.

Science Magazine, Tyskland

grade crossed

Folkhälsomyndigheten har tidigare pratat om familjerestriktioner. När kommer ni till beslut kring det?

– Vi jobbar fortfarande på frågan och vi återkommer nästa vecka med svar, förhoppningsvis.

Vad kommer beslutet baseras på?

– En kombination av vår låga smittspridning, vilket gör att vi har rum för den här typen av restriktioner. Det andra är att vi sett att det använts med viss framgång i andra länder, även om det inte finns något officiellt underlag. Hushållet är en viktig plats att förhindra smittspridning på, svarar Anders Tegnell.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS