Patrik Lundberg om allt beröm: ”Vill bli en bättre kompis”

Omtyckt krönikör. Hyllad författare. Älskad sommarpratare. Den prisade skribenten Patrik Lundberg har uppnått de flesta av sina mål.
– Nu fokuserar jag på att bli en bättre kompis.

ANNONS
|

I februari 2018 dog författaren och journalisten Patrik Lundbergs mamma. I kvarlåtenskapen fanns mängder av papper och prylar som hon hade sparat genom åren: dop- och konfirmationsbevis, föräldrarnas betyg från folkskolan, sina egna kursintyg från ABF, lönespecifikationer och gamla referenser från tidigare arbetsgivare. Allt, allt allt.

Mamma, vem är du?

Deltar i panelsamtal med GP:s kulturchef Björn Werner och Lydia Sandgren på temat ”Mamma, vem är du?” på Auktionsverket Kulturarena, Tredje långgatan torsdag 24 september kl 19.30. Evenemanget kommer att streamas på gp.se.

– Mamma tillhörde den skötsamma arbetarklassen och bara genom de där dokumenten spelades hennes liv upp för mig. När jag tittade i hennes fotoalbum, läste bildtexterna och pratade med andra människor framträdde en bild av en människa som var mycket mer än bara min mamma. Då kände jag att det fanns en historia att berätta, ett frö som kunde växa.

ANNONS

LÄS MER:Sommar i P1: Patrik Lundberg

Och växt har det verkligen gjort. Sedan dess har Patrik Lundberg skrivit krönikor, essäer och artiklar om sin mamma i tidningen. Han har intervjuats i radio, suttit i tv-soffor och framförallt skrivit en hel bok, ”Fjärilsvägen”, och gjort ett hyllat sommarprogram om – och till – mamma Birgitta.

Vad tror du att din mamma hade tyckt om all uppmärksamhet?

– Hon var ju inte den som stod i centrum direkt så jag tror att hon hade varit glad att äntligen få göra det. Fast nu när hon är död blir det såklart på ett rätt ledsamt vis.

Fick ingen del i framgångsvågen

Berättelsen om mamma Birgittas liv är också historien om Patriks och hans lillasyster Paulas uppväxt i Sölvesborg i sydvästra Blekinge. Båda är adopterade från Sydkorea, och när pappa Nils-Gunnar straffade ut sig från familjen blev det tufft för Birgitta att få ekonomin att gå runt.

LÄS MER:Recension: ”Fjärilsvägen” av Patrik Lundberg

Birgitta Lundberg föddes 1950 och växte upp med det svenska folkhemmet. Men lågutbildad och lågavlönad nådde framgångsvågen aldrig riktigt fram till henne. Med åren följde förslitningsskador och förtidspension, och med utförsäkringar och jobbskatteavdrag som oönskade brev på posten för den livslånga socialdemokraten.

Foto: Anna SvanbergPatrik Lundberg
Foto: Anna SvanbergPatrik Lundberg Bild: Anna Svanberg

Med tanke på det har Patrik Lundberg skrivit en varm och kärleksfull bok, men också en rak, ärlig och rättfram skildring av mammans påfrestande och prövande tillvaro i skuggan av sin sjukpensionering, psykiska sjukdom, ensamhet och alltför tidiga död.

ANNONS

Hade du kunnat skriva den här boken om din mamma fortfarande varit i livet?

– Det känns osannolikt. Men det blir också lite motsättningsfullt, anledningen till att jag skrev boken var ju att hon dog.

Patrik Lundberg om ...

  • Coverbandet Onkel Kånkel Teens: ”Vi var några sölvesborgare som lirade covers på kulturbandet Onkel Kånkel, men repen handlade till 95 procent om öl och fem procent om musik, så det blev noll offentliga spelningar. Tur var väl det.
  • Släktingarna i Sydkorea: ”Jag reser ofta dit och umgås med min biologiska storebror och hans familj. Det är en gåva att ha tillgång till två världar.”
  • Sitt hyllade Sommarprogram: ”Jag har gått in i en ny fas av offentlighet. Människor stannar mig på stan och vill tacka, jag får flera handskrivna brev i veckan och hundratals mejl. Så nu måste jag höja ribben lite till.”
  • Vad han vill föra vidare från sin mamma: ”Att kärlek inte handlar om presenter, pengar och prestation, utan om närvaro. Att vara där för sina barn. Några av våra bästa stunder hade vi när vi bara satt hemma och tittade på Bingolotto.”

Ända sedan han var liten har skrivandet varit Patrik Lundbergs stora intresse, kanske rent av passion. Det som började med texter i skoltidningen ”Bokbladet” hemma i Sölvesborg, där också den fyra år äldre Jimmie Åkesson (SD:s partiledare) skrev under sin tid på skolan, ledde flera år senare till en fast anställning som journalist på Helsingborgs Dagblad.

Det följdes i sin tur av ett krönikörsjobb på Aftonbladet 2013, där han stannade till vintern 2019 då Patrik Lundberg i stället blev kolumnist i Expressen.

– Jag skriver. Det är det jag gör. Jag får ett uppdrag och gör det så bra jag kan för läsarna.

Parallellt med jobbet som journalist och krönikör har han också skrivit en handfull böcker, nu senast ”Fjärilsvägen”, men Patrik Lundberg ser egentligen ingen anledning att kategorisera sig som antingen författare, krönikör eller journalist.

– Jag skriver. Det är det jag gör. Jag får ett uppdrag och gör det så bra jag kan för läsarna, säger Patrik Lundberg och menar att han ser sig som läsarnas eller lyssnarnas ombud. Och att grundprincipen då alltid är densamma.

LÄS MER:Patrik Lundberg: "Mamma offrade sina drömmar"

– När jag skriver en roman så är det en något mer konstnärlig process men själva idén att under rådande omständigheter alltid göra sitt bästa för läsarna, det förändras inte.

ANNONS

Under rådande omständigheter ..?

– (skratt) Läsarna vet ju inte om jag hade tio minuter eller tio dagar på mig att skriva den där krönikan. Därför gäller det att alltid stå rakryggad och göra sitt bästa, att inte skylla ifrån sig på omständigheterna.

Tidsbrist är alltså inget som får Patrik Lundberg att välja den enkla utvägen. Han skulle aldrig sparka på någon i sin kolumn bara för att röra upp lite damm.

– Det är den lättaste saken i världen att få uppmärksamhet som krönikör, det är bara att säga att någon är dum i huvudet, men då sviker man verkligen sina läsare.

Patrik Lundberg vill bli en bättre kompis

Redan på mellanstadiet omformulerade Patrik Lundberg sina yrkesmässiga mål från statsminister till författare och kolumnist, gärna i Sveriges största dagstidning. Dit nådde han för länge sedan och den senaste tiden ser målbilden därför lite annorlunda ut.

– Nu fokuserar jag mer på min personliga utveckling. Jag vill bli en bättre kompis och ge mer tid åt människor i min närhet. Det är sådana saker jag inte har hunnit med på grund av att jag har jobbat så hårt och studerat så länge.

Patrik Lundberg harvade länge i den skånska lokaljournalistikens lägre divisioner och har sju års högre studier bakom sig, bland annat en journalistexamen från Skurup och en magister i litterärt skapande vid Lunds universitet.

ANNONS

Att inte ta genvägar eller frestas till enkla lösningar är en inställning som har följt honom genom livet. Resan från Sölvesborg och en påver uppväxt i Blekinge, rent av fattig med svenska mått mätt, till att bli en ansedd författare och landa det eftertraktade jobbet som kolumnist i Aftonbladet och Expressen, den har varken varit lätt eller rak.

LÄS MER:Här är bokhöstens guldkorn

– För att förstå mig och mitt skrivande måste man förstå min bakgrund. Jag kommer från ett hem där ingen, inte någon i familjen, hade gått i gymnasiet.

Finns det något i din uppväxt som kan hjälpa dig i dag?

– Jag har lärt mig vikten av att göra jobbet, både privat och yrkesmässigt. Jag förväntar mig inte att folk ska göra saker åt mig, att grejer bara ska lösa sig. Det var jobbigt när jag växte upp men i dag betyder det mycket.

Det som inte dödar härdar, brukar man säga. Stämmer det tycker du?

– Det stämmer på mig och min syster. Men inte alls för min mamma.

Patrik Lundbergs trötta och sjuka mamma älskade dansband, men de sista åren blev allt annat än ljuva.

– Den stress hon kämpade med och den ekonomiska press hon levde under förstörde henne till slut.

ANNONS

Patrik Lundberg.

Född: Busan, Sydkorea.

Uppväxt: Sölvesborg.

Familj: En stor i Sydkorea och en liten i Norge.

Bor: Stockholm (nyinflyttad från Malmö).

Gör: Kolumnist och kulturskribent i Expressen och författare.

Aktuell med: Romanen "Fjärilsvägen".

Dold talang: Kan, efter några glas, dansa kosackdans.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS