Siri Kock söker jobb inom kulturvårdsfältet och betalar den som kan hjälpa henne att få ett jobb, 25 000 kronor i hittelön.
Siri Kock söker jobb inom kulturvårdsfältet och betalar den som kan hjälpa henne att få ett jobb, 25 000 kronor i hittelön. Bild: Ida Johansson

Hon betalar 25 000 kronor – bara för att få ett jobb

Efter att ha sökt drygt hundra jobb utan framgång, bestämde sig Siri Kock, 28, för att göra något annorlunda. Runt om i Göteborg har hon klistrat upp lappar där hon erbjuder minst 25 000 kronor i hittelön till den som kan förmedla ett arbete.
– Det här är en sista utväg, säger hon.

ANNONS
|

I juni i fjol tog Siri Kock, 28, examen efter att ha studerat bebyggelseantikvariskt program vid Göteborgs universitet. Sedan dess har hon sökt fler än hundra jobb och skickat omkring 50 intresseanmälningar till olika arbetsplatser. Därtill har hon varit aktiv hos Arbetsförmedlingen och kontaktat gamla klasskamrater, vänner och folk i branschen för tips.

Men situationen låter sig inte lösas enkelt.

– Jag har snart sökt jobb i ett och ett halvt år och verkligen testat allt. Jag har inte bara sökt jobb inom kulturvårdsfältet, utan även tjänster där omkring och geografiskt utspritt, säger Siri Kock.

Som bekant är dock nöden uppfinningarnas moder, och i ett drastiskt försök att hitta ett jobb har Siri Kock satt upp ett 40-tal lappar runt om i kommunen. På lapparna uppmanar hon allmänheten att hjälpa henne få ett jobb inom kultur/byggnadsvård eller stadsplanering – mot en hittelön.

ANNONS

Hittelön mot jobb

På den upptejpade annonsen går att läsa:

”Hittelön består av 30 procent av blivande bruttolön för tre månader, och betalas ut i tre omgångar. Minst totalbelopp är 25 000 kr. Kontrakt skrivs för din garanti.”

LÄS MER:Varslad, sjuk, uppsagd, permitterad eller i behov av a-kassa? – detta gäller under krisen

LÄS MER:Varslad – det här ska du tänka på

Siri Kock förklarar:

– Det här är en sista utväg. Min känsla är att många arbetsgivare i corona sitter och håller på tjänster och väntar på hur det ska bli. Det drabbar oss som inte fått vår första riktiga arbetslivserfarenhet, säger hon och fortsätter:

– Jag ville inte göra något uttjatat och kanske tycker någon att det är kreativt. Jag vill inte få mig själv att framstå som ett offer, utan snarare jobba proaktivt och visa att här är jag, det här kan du få, hör av dig.

”Finns inget fel sätt”

Omid Rahmanian, jobbsökarexpert på Arbetsförmedlingen, menar att det aldrig skadar att testa nya sätt att hitta jobb.

– Varför inte? Det finns inget fel sätt. Ju fler dörrar man öppnar, desto större är chansen att någon kliver in, säger han.

Siri Kocks metod får honom att tänka på andra exempel där jobbsökande personer har tagit till kreativa medel.

– En kille som ville jobba med programmering gjorde sitt cv som det gamla Super Mario-spelet, så att du spelade hans cv. Det visade ju både att han var kul och innovativ, och att han kunde programmera, säger Omid Rahmanian.

ANNONS

Han påpekar dock att man kan få olika bemötande i olika branscher.

– Det finns företag som skulle älska det, som unga tech-bolag eller design- och pr-byråer. Men söker du jobb hos en anrik advokatbyrå vet jag inte om de skulle uppskatta din kreativitet lika mycket.

– Sedan beror det på vad man lägger i ordet kreativitet. Ett sätt att visa att du är kreativ, som många glömmer, är att förklara varför du söker jobb på just detta företaget, säger Omid Rahmanian.

Siri Kock menar att hittelönen, baserad på hennes framtida lön, kan bli en morot för att få människor att fundera på om de faktiskt kan hjälpa. ”Visst är det mycket pengar, men om det resulterar i ett jobb så är det en liten ekonomisk börda på sikt. Dessutom kanske de pengarna kan hjälpa någon annan”, säger hon.
Siri Kock menar att hittelönen, baserad på hennes framtida lön, kan bli en morot för att få människor att fundera på om de faktiskt kan hjälpa. ”Visst är det mycket pengar, men om det resulterar i ett jobb så är det en liten ekonomisk börda på sikt. Dessutom kanske de pengarna kan hjälpa någon annan”, säger hon. Bild: Privat

LÄS MER:Här är extrajobben du kan söka – som ger bäst betalt

Dålig återkoppling

Inspiration till annonsen hämtade Siri Kock från det amerikanska systemet där arbetssökande kan vända sig till särskilda rekryterare. Om personen får en anställning på något av jobben som rekryteraren hittat, så får denne en del av den första lönen.

Men än så länge har initiativet gett skral utdelning.

– Det har varit minimal återkoppling. Jag blev kontaktad av en amerikan som tyckte det lät intressant och bad mig översätta vad han skulle göra för att få pengarna. Därefter fick jag ett värdefullt tips som jag kunde kolla upp, men det ledde inte till något.

Nu hoppas Siri Kock ändå på att hon med tiden ska få fler svar.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon.

Klicka på följ-knappen här intill vid taggen Ekonomi!

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS