Därför lägger vi tusentals kronor på växter

Över 17 000 kronor för en liten krukväxt. Det kan låta galet – men så dyr var en stickling som såldes på Tradera så sent som i augusti. Och medan växttrenden blir hetare, och entusiasterna fler, fortsätter priserna att öka.
– Man känner sig lite som en gud när man kan få något att växa, säger Mysan Hagman, som samlar på växter i sin lägenhet på Hisingen.

ANNONS
|

Det hela började med en liten 25-kronorsväxt som en vän hade lämnat i pojkvännens trappuppgång. Mysan Hagman förbarmade sig över den, och med hjälp av lite vatten och kärlek började den att växa.

Där och då väcktes en fascination i henne. Och sedan dess har det flyttat in fler växter i Mysan Hagmans hem än vad hon själv har räknat till.

– Det lustiga är att jag var helt ointresserad av växter. När jag flyttade hemifrån hade jag länge bara två bambuskott, som dog när jag skaffade katter som började tugga på dem, säger hon.

”Man känner sig lite som en gud”

I vardagsrummet i lägenheten vid Vågmästareplatsen pyser en stadig ström av vattenånga ut ur en luftfuktare och över en samling olika philodendronväxter, som tycker om den fuktiga miljön. Två växtlampor gottgör för avståndet till fönstret bakom soffan. De gröna bladen i olika former och storlekar bildar ett grönt tak över en av katterna, som har lagt sig på golvet.

ANNONS

– Det är så lugnande att gå och plocka med sina växter. Ibland kan jag till och med komma på mig själv med att bara sitta och titta på dem, säger Mysan Hagman.

Hennes samling växte från den första lilla växten tack vare en kollega som gav henne några sticklingar.

– Det var som ett ha en egen drug dealer som gav den första dosen gratis. Sedan var jag fast, säger Mysan Hagman, som tillägger:

– Man känner sig lite som en gud när man får något att växa.

LÄS MER:Ökat växtintresse lyfter krisande Plantagen

Fakta: Sticklingar

En stickling är ett skott från en växt som kan planteras och bli till en ny planta. Det kan vara en avskuren gren, stam eller del av roten som antingen kan sättas i vatten eller planteras direkt i jord.

Sticklingar mår ofta bäst i varm, jämnt fuktig jord och i ett ljust fönster. På vinterhalvåret kan man behöva extra växtbelysning om man vill att sticklingarna ska ta sig.

Krukväxt såldes för nära 48 000 kronor

Mysan är långt ifrån ensam om fascinationen för växter. På Facebook finns en lång rad grupper där privatpersoner med olika grader av gröna fingrar utbyter odlingstips och sticklingar. På Instagramkonton och Youtube-kanaler med många tusentals följare visar entusiaster upp sina växtsamlingar och ger skötselråd. Och för den som förökar sina växter genom att ta sticklingar kan det finnas stora pengar att hämta på att sälja dem vidare.

Bara sedan augusti har det sålts sex växter på auktionssajten Tradera för över 12 500 kronor styck. Den dyraste av dem kostade 17 555 kronor.

Om vi antar att en sådan stickling väger omkring 20 gram, innebär det att den är dyrare än guld. Då skulle sticklingens kilopris ligga på 877 750 kronor – i skrivande stund kostar ett kilo guld 545 919 kronor.

ANNONS

Och det är inte bara i Sverige som växttrenden är hetare än någonsin. I augusti betalade en köpare på Nya Zeeland nära 48 000 svenska kronor för en krukväxt som såldes via sajten Trade Me – en Philodendron Minima med fyra blad, som säljaren beskrev i annonsen som ”extremt sällsynt”.

LÄS MER:Filippa Galle fyller 40-talshuset med växter

Bosse Rappne är trädgårdsmästare, bekant för många från sin medverkan i Äntligen Hemma. Idag driver han en handelsträdgård i Solna utanför Stockholm.

– Det finns ett jätteintresse för möblerad natur – alltså trädgård och växter i hemmet. Det intresset har ökat ganska konstant de senaste fem, sex åren. Sedan kom ju corona då alla var hemma och då tog det en väldigt fart, säger han.

LÄS MER:Tjuven stjäl Olskrokens blommor – gång på gång

Svårare att ta hand om – men ändå dyrare

Själv tror han att fascinationen för växter och grönt har att göra med att det är en mångsidig hobby, vilket gör att alla kan hitta något de tycker om.

– Du kan vara intresserad av växter för att du vill odla och äta dem, eller fastna för till exempel hydrokulturer med stängda ekosystem i igenpluggade glasflaskor. Eller så handlar det om att vilja ta hem en annan del av världen. Du kan ju gå i Thailand och se många av våra svenska krukväxter växa vilt i djungeln där, säger Bosse Rappne.

ANNONS

Att dyra, ovanliga växter har blivit populära på nätet tror han snarast handlar om samlande.

– Jag är själv ganska fascinerad av det fenomenet. Det är stort med variegata-växter som har både grönt och vitt i bladen, vilket egentligen är näst intill en defekt. Ofta är de svårodlade och blir mer en typ av samlarväxt för de riktiga nördarna.

– De kan pröjsa väldigt mycket för en liten stickling och blir det budgivning kanske man triggar upp varandra. Men det är intressant, för de flesta vill nog ha stabila växter som man kan få att leva. Samtidigt är det udda sorterna som är svåra att sköta som är allra dyrast, säger Bosse Rappne.

LÄS MER:Här är samlarobjekten som drar in mest pengar

Växtentusiasten Mysan Hagman inspekterar en växt ur samlingen i köket hemma i lägenheten.
Mysan Hagman menar att det är rogivande att gå och pyssla med växterna hemma. Bild: Mia Höglund

Sticklingar kan bli dyrare än en hel växt

Mysan Hagman har köpt en del sticklingar själv, om än för betydligt mindre pengar än de dyraste exemplen på Tradera.

– Jag köpte en jättedyr stickling av en Philodendron verrocusom en gång som totalruttnade ganska kort därefter. Men sånt är livet. Det är en risk att köpa sticklingar och det kräver mycket jobb för att de ska ta sig. Man får lära sig längs vägen, säger hon.

Hon påpekar också att det finns andra vägar att gå om man inte vill betala många hundra eller tusen kronor för en liten stickling.

ANNONS

– Ibland kan det nästan kännas som att man blir kär i en växt. För något år sedan ville jag verkligen köpa en Philodendron pink princess, till exempel. Men sticklingarna som såldes på nätet var så dyra. Så jag kontaktade några olika lokala växthandlare och frågade om inte de kunde köpa in några. Om flera personer tjatar brukar de lyssna.

– På så sätt fick jag en hel planta för 600 kronor i butik istället för att betala mer än det dubbla för en liten stickling, säger hon.

LÄS MER:Så känner du igen bedragarna på köp och sälj-sajter

LÄS MER:Dina gamla prylar som är värda guld

Byter sticklingar med andra växtälskare

Egentligen skulle Mysan Hagman vilja ha en djungel hemma. Men ljusinsläppet är lite för dåligt för att det ska vara möjligt. Därför köper hon inte så mycket växter i dag, men hon sysslar en hel del med byteshandel, främst via olika nätforum för växtälskare.

– Det är sådan himla varm stämning i alla de där växtgrupperna på Facebook. Folk är verkligen hjälpsamma och peppar varandra. Ofta när du träffar någon och ska göra ett byte så har de med sig någon extra växt som de vill ge till dig. Det är väldigt fint, säger Mysan Hagman.

Av de topp tio dyraste växtförsäljningarna någonsin på Tradera såldes sex av tio i augusti eller september i år. Och det är tydligt vilken typ av växt som är hetast just nu. Alla utom en på topplistan är av samma sort, mycket riktigt en variegerad variant, det vill säga som har inslag av vitt i bladen: Monstera adansonii variegata.

ANNONS
De dyraste växtaffärerna på Tradera
Bild: Tradera

1. Monstera adansonii variegata: 17 555 kronor

grade crossed
Utropspriset var en krona – men 162 bud senare såldes växten för 17 555 kronor i slutet av augusti i år. Denna art dominerar topplistan över de dyraste köpen. Bara en växt av de tio dyraste är av en annan sort.
De dyraste växtaffärerna på Tradera
Bild: Tradera

2. Monstera adansonii variegata: 16 055 kronor

grade crossed
Från en krona till 16 055. Under de tio dagarna som annonsen låg ute lades 123 bud innan den såldes i slutet av augusti i år. Helgröna varianter av växten är betydligt billigare. Det är den ovanliga vita färgväxlingen, det vill säga att växten är variegerad, som pressar priserna.
De dyraste växtaffärerna på Tradera
Bild: Tradera

3. Monstera aurea: 15 166 kronor

grade crossed
Den guldtonade variegeringen skiljer växten från en vanlig Monstera, som kan säljas för ett par hundra kronor eller något mer, beroende på storlek. Auktionen för detta exemplar startade på 4 000 men landade alltså på över 16 000 kronor vid slutdatumet den sista augusti i år.
De dyraste växtaffärerna på Tradera
Bild: Tradera

4. Monstera adansonii vareigata: 15 000 kronor

grade crossed
Ännu ett exemplar av den mest populära växten just nu som såldes i slutet av augusti. Utgångspriset var 500 kronor men det steg alltså med hela 14 500 kronor under auktionstiden.
De dyraste växtaffärerna på Tradera
Bild: Tradera

5. Monstera adansonii variegata: 14 000 kronor

grade crossed
”Exakt den växten på bilden är till salu”, står det i annonsen, men av bilden är det svårt att avgöra vilken det handlar om. Hur som helst såldes den för 14 000 kronor i början av september i år.
De dyraste växtaffärerna på Tradera
Bild: Privat

6. Monstera adansonii archipelago: 13 000 kronor

grade crossed
Ännu en variant av den populära växten såldes i april i år för 13 000 kronor. Arten, som också kallas för Monkey Mask eller ”Swiss Cheese” – på grund av hålen i bladen – växter främst i Syd- och Centralamerika. Växten på bilden är inte samma som såldes, utan ett annat exemplar av samma art.
De dyraste växtaffärerna på Tradera
Bild: Tradera

7. Monstera adansonii variegata: 13 000 kronor

grade crossed
En stickling, med ett blad och ännu ett på väg, som såldes i slutet av augusti. 48 bud pressade priset från en krona ända upp till 13 000. De vita bladen gör växten populär – men det betyder också att den växer långsammare, eftersom de innehåller mindre klorofyll än de helgröna.
De dyraste växtaffärerna på Tradera
Bild: Tradera

8. Monstera adansonii variegata: 12 700 kronor

grade crossed
”Superfin liten planta med rötter på g”, skrev säljaren om denna stickling som såldes i slutet av augusti i år. Auktionen låg ute i 9 dagar och priset gick från en krona till 12 700.
De dyraste växtaffärerna på Tradera
Bild: Tradera

9. Monstera adansonii variegata: 12 500 kronor

grade crossed
Plantan såldes i maj 2020 och lockade till 33 bud. Det fick priset att öka från 4 000 kronor till 12 500. En anledning till att den är så eftertraktad är att den vita färgskiftningen inte följer med om man tar frön av växten. Det enda sättet att föröka den och samtidigt behålla det vita är att ta sticklingar.
De dyraste växtaffärerna på Tradera
Bild: Privat

10. Monstera adansonii variegata: 12 500 kronor

grade crossed
I februari såldes ännu en variant av den populära växten, denna gången för 12 500 kronor. Växten på bilden är inte samma som i annonsen, utan ett annat exemplar av samma art.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS