Rapport: Modehandeln går tuff framtid till mötes

Trots krisen 2020 blir bättre än väntat för handeln, men vägen tillbaka blir lång. Det är slutsatserna i HUI Research senaste prognos, skriver Di. Värst beräknas det gå för modehandeln, där konsumenterna allt oftare väljer e-handeln.

ANNONS
|

Enligt Handels utredningsinstitut, HUI Research, landar hushållens konsumtion på minus 3 procent under 2020 för att öka med 2,5 procent nästa år.

Den totala detaljhandeln ökar med tre procent. Men det spretar mellan olika branscher. Sällanköpshandeln, bland annat kläder och skor väntas öka med 2,5 procent. För dagligvaruhandeln är siffran 5 procent.

2021 väntas både sällanköps- och dagligvaruhandeln öka med 2,5 procent.

LÄS MER:I Gamlestaden växer mode-Sveriges doldis – NA-KD omsätter miljarder

Prognosen från HUI Research över detaljhandeln och svensk ekonomi är mer positiv än tidigare under krisen.

Störst ökning har bygghandeln stått för, med 19 procent andra kvartalet mot i fjol. Även möbel- och elektronikhandeln har gått starkt under pandemin, enligt HUI:s rapport.

ANNONS

Dagens industris fråga om vad som förvånat mest under coronapandemin svarar Ola Nevander, analytiker på Hui:

– Att digitaliseringen går så pass snabbt, särskilt e-handeln med mat har lyft när äldre och riskgrupper börjat handla. Där ser vi tresiffriga tillväxttal, säger Ola Nylander.

Konsumenterna har i allt högre grad sökt sig till e-handeln, en sedan länge pågående utveckling som kommit att accelereras. Under juli månad ökade svenskarnas e-handel med 45 procent mot i fjol, enligt Postnords E-handelsbarometer.

– Vi bevittnar troligtvis tidernas snabbaste omställning av konsumtionsmönster med pandemin, hypersnabb digitalisering och Amazons lansering i Sverige senare i höst, säger Ola Nevander.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS