Smittspårningen måste gå fort för att stoppa lokala utbrott, menar regionens smittskyddsläkare Thomas Wahlberg
Smittspårningen måste gå fort för att stoppa lokala utbrott, menar regionens smittskyddsläkare Thomas Wahlberg Bild: Jonas Lindstedt

Så ska regionens nya enhet jobba för smittspårning

Nu ska smittspårningen gå snabbare för att förhindra klusterutbrott. Ansvaret hamnar på de smittade och läkarna. Men vem måste kontaktas? Måste man ringa kassören i matbutiken och förra helgens one-night-stand eller räcker det med de som bor eller jobbar under samma tak?

ANNONS
|

Smittspårningen kring covid-19 har sett olika ut i Västra Götaland, och även mellan regionerna, sedan pandemin började i våras. Till en början skulle alla som varit i drabbade områden testas och smittspåras, sen skiftade fokus till äldreboenden och sjukhus. I juni, när kapaciteten ökats, började regionen öppna upp för att även smittspåra bland allmänheten. Nu trappar Västra Götalandsregionen upp ytterligare med sin nyöppnade smittspårningsenhet.

– Vi har sett att det har blivit några mindre utbrott nu och det är jätteviktigt att upptäcka dem tidigt och det måste gå fort. Jag tror att det kan bli effektivare och snabbare på det här sättet, säger Thomas Wahlberg, Västra Götaland regionens smittskyddsläkare.

ANNONS

LÄS MER:Ny tillfällig smittspårningsenhet öppnas i Västra Götalandsregionen

Han nämner små utbrott som förekommit i regionen som exempelvis kopplats till ett idrottslag som varit på läger eller ett gäng kompisar som haft fest.

Läkaren som tar emot ett positivt testresultat har ansvar för att både informera den som är sjuk om provsvaret och se till så att det görs en smittspårning. 90 procent av de konstaterade fallen har provtagits på vårdcentralerna och det är också huvudsakligen dem den nya enheten ska hjälpa.

Vem måste man kontakta?

– Det är de nära kontakterna vi vill komma åt. Egentligen de personer som man träffat och kommit nära ungefär 24 timmar innan man själv upplever sina första symptom, säger Thomas Wahlberg.

Hur många personer det rör sig om är väldigt olika, beroende på exempelvis om man har en stor familj och arbetsplats eller precis varit på kalas. Men det handlar framför allt om personer man bor hos eller har träffat hemma, men även arbetskamrater som arbetat nära eller personer man träffat vid besök i vård- och omsorgen. Men kassören i matbutiken eller pendlaren i sätet bredvid hamnar utanför spårningen.

– Det är väldigt svårt att komma åt de som man träffat om man varit i affären, på offentliga platser eller i kollektivtrafiken, säger Thomas Wahlberg.

ANNONS

Många smittspårar själva

Smittspårningsenheten öppnade förra veckan och har i skrivande stund hjälpt ett 40-tal personer, även om cirka 300 fall i veckan har konstaterats i regionen. Många av de som fått ett positivt provresultat har själva redan kontaktat sina närmaste.

– Det är viktigt att de som varit nära och kan ha utsatts för smitta blir informerade. Skulle någon redan vara sjuk ska de provtas, men om inte så är det viktigt att de är noga med att provtas om de får minsta tecken på symptom och att de försöker träffa så få människor som möjligt, säger Thomas Wahlberg.

Tanken är att det ska göras en uppföljning av alla som konstaterats vara sjuka för att se om de har smittspårats – det kan handla om ett samtal från den nya enheten, enligt Thomas Wahlberg.

– Vi vill att man kollar upp om den verkligen har kunnat genomföra det här eller om de behöver hjälp.

LÄS MER:Oron ökar i Europa – coronaviruset sprids snabbare

Smittspårning

Den som smittats ska identifiera nära kontakter som kan ha utsatts för smitta. Folkhälsomyndigheten pekar ut tre områden:

Hälso- och sjukvård, samt omsorg (innefattar äldreomsorg och funktionshinderomsorg, men inte barnomsorg)

Personer som delar samma hushåll.

Andra riskmiljöer för allmänheten, som arbetsplatser, institutioner och sammankomster.

Den som har utsatts för smitta och har symptom ska isolera sig och provtas. Den som inte har symptom ska vara uppmärksam på tidiga symptom och undvika nära kontakt med andra människor under inkubationstiden.

Källa: Folkhälsomyndigheten

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS