Riksdagshuset på Helgeandsholmen.
Riksdagshuset på Helgeandsholmen. Bild: TT

Här är frågorna Socialdemokraterna måste hantera för att undvika regeringskris

Coronapandemin fortsätter att prägla politiken som nu drar i gång på allvar igen när riksdagen öppnar. Här är höstens stora frågor – kan någon av dem kasta landet in i regeringskris? GP:s politikreporter Anna Ekström svarar.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS
|

I vanlig ordning är det kungen som förklarar riksmötet öppnat. Men allt är sig inte likt. Färre ledamöter är på plats, och den traditionsenliga konserten blir en digital variant.

Det blir också en fortsatt coronakrympt politikstyrka som roddar riksdagens arbete i höst. Bara 55 ledamöter är på plats vid omröstningarna.

Så hur påverkas politiken av coronapandemin?

Ju längre ifrån den tidigare borgfreden vi kommer och ju tydligare det blir hur Sverige egentligen drabbats av pandemin, desto enklare är det för partierna att göra politik av krisen och utvärdera hur regeringen egentligen skött den.

Men corona för också upp nygamla frågor som hamnat i skymundan av de senaste årens fokusfrågor migration och brott och straff på agendan. Som den växande arbetslösheten, ekonomin, och välfärden.

ANNONS

Välfärden syns inte minst i höstbudgeten, där regeringen presenterar sitt förslag den 18 september, men som redan har blivit till politiska utspel. Senast i måndags när Stefan Löfven och Annie Lööf utlovade tillskott i miljardklassen till sjukvård och äldreomsorg.

Partierna från höger till vänster vill satsa Sverige ur krisen. Vi vet att det är stora pengar i rullning i år. Det vi ännu inte vet fullt ut är hur mixen mellan välfärdssatsningar och skattesänkningar blir.

Vilka andra frågor blir viktiga i höst?

Även om mycket givetvis fortsatt är kopplat till corona finns det ett par frågor som åter börjat tränga igenom.

Vi har migrationsdebatten, om knappt ett år löper den tillfälliga migrationslagen från 2016 ut och ska ersättas av en ny. Migrationskommittén har lämnat sitt förslag, men medan S ställer sig bakom alla förslag säger regeringspartnern MP nej till de flesta.

Så länge inte trenden snabbt vänds lär också debatten om gängkriminaliteten fortsätta. Samtidigt som Stefan Löfven fortsatt rulla ut 34-punktsprogrammet, har han fått hård kritik från bland annat Moderaterna för att inte vilja koppla problemen till den stora invandringen och segregationen.

Vi har också arbetsrätten, där Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt sagt att han söker stöd hos M och KD för en misstroendeförklaring om S lägger fram ett förslag i linje med den utredning som gjorts, som går ut på uppluckringar i LAS. På andra sidan samarbetspartierna C och L som håller fast vid att det är detta som gäller om inte parterna kommer överens på egen hand.

ANNONS

Blir det en regeringskris?

Klart är att det finns ett gäng frågor Socialdemokraterna behöver hantera för att undvika en regeringskris. Arbetsrätten är en sådan.

Mycket avgörs också av vilken väg Miljöpartiet väljer, hur många fler svidande kompromisser med S ett litet parti som har det motigt i opinionen anser sig klara av och vem som tar över efter Isabella Lövin.

Det avgående språkröret sade i SVT:s Agenda att sommarens hot att lämna regeringen i samband med migrationsuppgörelsen var på allvar.

En annan potentiell krisfaktor är Preem. För ett par dagar sedan sade MP:s klimatpolitiska talesperson att partiet vill att regeringen, där MP ju ingår, stoppar utbyggnaden i Lysekil. Partiet har dock inte satt ned foten om att lämna regeringen om beslutet blir ett annat. Men om partiet planerar att lämna kan det vara tillfället.

Fakta: Här är tre händelser att hålla koll på i höst

9 september: partiledardebatt i riksdagen

21 september: höstbudgeten lämnas och efterföljande budgetdebatt i riksdagen.

1 oktober: Om inte arbetsgivare- och arbetstagarorganisationerna kommit överens om nya regler för arbetsrätten tar politikerna vid, vilket kan bli allt annat än friktionsfritt.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS