GP gör dokumentär om coronavåren

2020 såg ut att bli ett år som alla andra, men coronaviruset förändrade allt. I en stor dokumentärsatsning berättar nu GP historien om coronavåren genom sex personers liv. I ”Hundra dagar” får vi följa dem på deras resa genom pandemin, där det otänkbara blir verklighet och allt sätts på spel.

ANNONS
|

April 2020. Krögaren Marcus Svensson rullar ut en röd matta utanför entrén till sin nya sportbar på Frölunda torg. Strax ska bandet klippas inne i lokalen.

Det skulle bli den bästa månaden på hela året. Nu riskerar småbarnspappan i stället miljonskulder och konkurs.

En knapp mil bort ligger Kamal Mostafa i en sjukhussäng och kämpar för sitt liv. Den 28-årige fotbollsspelaren har blivit ombedd att ringa ett sista samtal innan han förs in på intensivvårdsavdelningen. De närmsta veckorna kommer han att be till gud om att få överleva.

Pandemins stora påverkan

Marcus och Kamal är två av de sex personer som GP:s Karin Jansson följt under våren 2020. I dokumentären ”Hundra dagar” får vi också träffa Jenny som sitter instängd i Madrid, Jennifer som förlorar jobbet som showartist, iva-undersköterskan Anna som måste fortsätta orka och sjukhuschefen Maria som försöker rusta för en annalkande storm.

ANNONS

–Jag ville skildra hur pandemin påverkat och fortfarande påverkar enskilda människor oavsett var de befinner sig i livet. De personer som jag har följt är vid första anblick sex väldigt olika personer med olika drömmar och tankar om vad 2020 skulle innebära. Men viruset vänder upp och ned på deras tillvaro och det är där historien tar vid, säger GP:s Karin Jansson.

Konkreta exempel från vardagen

Genom huvudpersonerna får tittaren en inblick i några av de samhällseffekter som pandemin fört med sig. Utmaningen för näringslivet, den instabila arbetsmarknaden, svårigheterna som sjukvården ställs inför och vad det kan innebära om man faktiskt blir sjuk.

– När man talar om antal sjuka eller arbetslösa blir det oftast i siffror och det landar på en ganska abstrakt nivå. Genom att följa de här personerna blev det väldigt konkret vad det kan innebära att exempelvis förlora jobbet under en tid när även ens granne gör det, säger Karin Jansson.

Karin Jansson, reporter på Göteborgs-Posten, har följt de sex personerna i dokumentären under hundra dagar.
Karin Jansson, reporter på Göteborgs-Posten, har följt de sex personerna i dokumentären under hundra dagar. Bild: Jonas Lindstedt

Med dokumentären ”Hundra dagar” fortsätter Göteborgs-Posten att utveckla sin satsning på rörlig bild.

– De senaste åren har vi byggt tv-studio, anställt journalister med tv-kompetens och satsat på en tv-hubb för att snabbare kunna leverera rörlig bild till våra sajtbesökare i breaking news-lägen. Samtidigt jobbar vi också på att göra mer rörlig bild som komplement till vår fördjupande journalistik. Den här starka dokumentären är ett resultat av det arbetet, säger Christofer Ahlqvist, chefredaktör för GP.

ANNONS

Se dokumentären här.

Medverkande:

Jennifer Johansson, 27 år, showartist

Kamal Mostafa, 29 år, fotbollsspelare

Marcus Svensson, 37 år, restaurangägare

Jenny Martorell, 26 år, studerande i Madrid

Anna Lammert, 49, iva-undersköterska

Maria Taranger, 47 år, verksamhetschef på Östra sjukhuset (numera områdeschef och sitter i Sahlgrenskas sjukhusledning)

Speltid: 1 timme

Reporter: Karin Jansson

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS