Vab-rekord under pandemin

Aldrig tidigare har det vabbats så mycket som det gjordes i våras. Under april månad var antalet vab-dagar nästan dubbelt så många som i april förra året.

ANNONS

Det första kvartalet brukar vara en intensiv period för småbarnsföräldrar som då brukar tvingas vara hemma med sjuka barn oftare än annars. Under april 2020, när pandemin härjade som värst, slogs alla tidigare rekord, enligt statistik från Försäkringskassan.

– Det är en väldigt tydlig puckel i början av året. Under april och maj är uttagen väldigt mycket högre, högre än någonsin tidigare, säger Niklas Löfgren, familjeekonomisk talesperson på Försäkringskassan.

Enligt Niklas Löfgren började ökningen redan i mars, det vill säga när smittspridningen i Sverige tog fart på allvar. Toppen nåddes under april, då antalet nettodagar som betalades ut var 1 341 376 stycken. Att jämföra med 682 965 förra året.

ANNONS

– Antalet utbetalda dagar i april var alltså nästan dubbelt så många, säger han.

Ökad jämställdhet

Niklas Löfgren tror däremot inte att barnen har varit så värst mycket sjukare än vanligt, utan snarare att föräldrarna tagit höjd och följt Folkhälsomyndighetens rekommendation att stanna hemma "vid minsta symtom".

– Jag tror att man varit mer försiktig, och valt att hålla barnen hemma, säger han.

En positiv sak i sammanhanget är att andelen dagar som männen tog ut under våren blev större.

– Jämställdheten ökade, säger Niklas Löfgren.

Men försiktigheten har sitt pris. I kronor och ören räknat kostade sjukfrånvaron statskassan 1 317 452 205 kronor – bara i april. Motsvarande kostnad förra året var "bara" 658 miljoner kronor.

När det kommer till vab finns det tydliga säsongsvariationer. På hösten ökar antalet utbetalda dagar för att nå sin topp under årets första kvartal, oftast i februari, för att sedan minska successivt och vara som lägst under juli månad.

Osäker höst

Försäkringskassans statistik går fram till och med juli i år och då, berättar Niklas Löfgren, var antalet utbetalda dagar med tillfällig föräldrapenning "nästan" nere på normala nivåer för årstiden.

Inför hösten har dock många förskolor aviserat en "nolltolerans" mot snor och hosta, men om detta resulterar i ett större antal uttagna dagar med tillfällig föräldrapenning än normalt återstår att se.

ANNONS

– Vi räknar med att det ska bli något högre än normalt, det vill säga jämfört med samma period förra året. Men det är väldigt svårt att säga och beror nog till stor del på om folk fortsätter att följa myndigheternas rekommendationer eller inte. Antalet dagar kan komma att öka. Samtidigt minskade spridningen av vinterkräksjukevirus och RS-virus ganska dramatiskt i våras. Om det kan leda till att en eventuell ökning jämnar ut sig vet vi ännu inte, säger Niklas Löfgren.

Johan Nilsson/TT

Fakta: Då ska du stanna hemma

Det är fortfarande viktigt att alla följer råden om att stanna hemma och undviker att träffa andra vid minsta lilla symtom som påminner om covid-19.

Även om man själv kanske bara känner sig lite småförkyld, kan den man smittar bli allvarligt sjuk.

Den som har hosta, feber, andningsbesvär, snuva, nästäppa, halsont, huvudvärk, illamående, värk i muskler och leder, plötsligt lukt- och/eller smakbortfall ska stanna hemma från förskolan, skolan eller jobbet.

Råden gäller även den som vet att den redan har haft covid-19.

Stanna hemma tills du är frisk och två dagar extra.

Källa: 1177

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS