Kajboet var som taget ur en skräckfilm

Husvisningen blev inte som Maria Bengtsson hade tänkt sig. I stallet tycktes taket ha spytt ur sig ett märkligt torn av kvistar och döda fåglar.
– Det var lite skräckfilmskänsla, säger hon.

ANNONS
|

Maria Bengtsson och hennes sambo besökte en gammal gård i Skåne som var till salu. På gården hade det bott ett par utan arvingar och nu hade huset stått orört i omkring tjugo år.

– Det hade varit öde länge, men samtidigt var det ett väldigt fint hus, med kakelugnar och högt i tak. Och så fanns ett litet stall, säger Maria Bengtsson.

När de kom in i stallet blev de chockade. Från golvet och upp till en lucka i taket stod ett märkligt torn av kvistar. Bland kvistarna fanns tiotals, kanske uppåt hundra, döda fåglar.

LÄS MER:Sällsynt fågelart i Torslanda skapar historia

LÄS MER:Kanal 5 chockade Sveriges fågelskådare

Experten: Det kan vara samma par som byggt

– Min första tanke var filmen ”Blair witch project”. Det blev lite ruggigt, för det var dunkelt och man fattade inte vad det var. Det stack ut hur många döda fåglar som helst, det var skelettbitar, fjädrar, en vinge här och en där.

ANNONS

Mäklaren kunde inte svara på hur tornet kommit dit, men den gemensamma slutsatsen blev att det måste vara kajor, eller alikor som man säger i Skåne, som byggt på boet i många år i en ventilationstrumma. Till slut rasade det hela av sin egen tyngd.

– Vi blev stående där hur länge som helst. Det var som en bilolycka – man ville inte titta, men det gick inte att låta bli. Det var både fascinerade och otäckt, säger Maria Bengtsson.

Något husköp blev det inte.

– Nej, jag ville köpa, men min sambo sa nej. Han tyckte det var för mycket att göra.

Experten: ”En ruttnande fågel bekommer dem inte”

Anders Wirdheim är journalist, rutinerad fågelskådare och en av rösterna i ”Pippipodden”. Han bekräftar att det är ett kajbo som Maria Bengtsson fotat, eller snarare en mängd kajbon staplade på varandra.

Av storleken att döma tror han att bygget har pågått i minst tio år. Det är troligen flera generationers bygge, men det kan också röra sig om ett strävsamt kajpar som ensamma skapat jätteboet.

– Kajor kan bli över tjugo år gamla och lever ofta i livslånga förhållanden, så åtminstone i teorin kan det vara ett och samma par som byggt vidare år efter år, säger Anders Wirdheim.

ANNONS

Varför är det så många döda fåglar i tornet?

– Det är ungar och de kan dö av många olika orsaker. Det kan vara perioder av svält eller att en förälder dör. Det kan också handla om att unga fåglar inte klarar av att ta sig upp ur trumman när de är flygfärdiga.

Borde inte liklukten stoppa dem?

– Kajorna bryr sig inte om det. Ett kajbo luktar riktigt illa även utan döda fåglar, av matrester och spillning. En ruttnande fågel bekommer dem inte, boplatsens läge är viktigare.

Hur vanligt är det här?

– Det är väldigt vanligt. Åker man runt i äldre villaområden så ser man ofta kajor sitta på skorstenar och ventilationstrummor. Kajor kan släpa in många pinnar, de bygger tills de är nöjda och det sitter fast. Sedan kan det vara väldigt svårt att få loss.

Anders Wirdheim, fågelskådare.
Anders Wirdheim, fågelskådare. Bild: Privat

Rådet: Sätt stålgaller på skorstenen

Han talar av egen erfarenhet.

– Vi köpte ett hus för några år sedan, med nio meter från öppna spisen upp till skorstenen. Det gick inte att elda för det var stopp och det visade sig att det satt kajbon hela vägen. Sotaren fick kämpa en hel förmiddag för att få ut boet, inklusive ett tiotal kajlik.

De försökte sätta hönsnät på skorstenen, men det bände kajorna bort. Lösningen blev ett rejält galler i stål.

ANNONS

– Jag uppmanar alla att sätta galler på sina skorstenar och ventilationsrör. Kajbon kan orsaka sämre ventilation och även innebära en brandrisk.

Är kajor ovanligt dumma fåglar som gör såhär?

– Tvärtom. Kajor är kråkfåglar och de tillhör de klyftigaste fåglarna. Det finns nackdelar med att bygga bo såhär, men också fördelar, som att både fyrfota rovdjur och rovfåglar har svårt att ta sig in. Det går hyfsat bra för kajorna i Sverige.

LÄS MER:Världens största uggla lockar besökare till Vasastan i Göteborg

LÄS MER:Hotad fågelskådare "vill inte öka bördan"

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS