Klassiska tillbehör till köttbullar är potatismos, lingonsylt, inlagd gurka och gräddsås.
Klassiska tillbehör till köttbullar är potatismos, lingonsylt, inlagd gurka och gräddsås. Bild: Sanna Tedeborg

Recept: så lagar du perfekta köttbullar

Köttbullar är husmanskost som nog de flesta har lagat hemma någon gång. Men för att de ska bli riktigt bra räcker det inte med att bara rulla köttfärs till bollar och steka i en panna. Via potatismospulver, två sorters gul lök och andra knep, berättar tre experter hur du får köttbullarna riktigt saftiga och smakrika.

ANNONS
|

Vi har ätit köttbullar i Sverige sedan åtminstone mitten av 1600-talet, men då under namnet frikadeller. Det är oklart om man på den tiden menade att frikadellerna vad kokta eller stekta. Köttbullar som ord dyker upp först i mitten av 1700-talet i ett recept av kokboksförfattaren Cajsa Warg.

– Historiskt har det varit ganska sällsynt med färsmat och svårt att göra köttfärs. Den behövde hackas med hackknivar eller kokas och drivas genom en sil. Köttbullar tillhörde festbordet förr i Sverige, för vi slaktade ganska få gånger om året, säger måltidsforskaren Richard Tellström.

Att köttbullarna skulle ha kommit till Sverige med Karl XII är en seglivad myt som inte styrks av några historiska källor.

ANNONS

– Det bygger på idén om de stora köfte-köttbullarna i Turkiet och att Karl XII var där. Men det finns inga källor på att han har introducerat några maträtter han återkommer dessutom inte till Stockholm efter sin turkiska vistelse, säger Richard Tellström.

Richard Tellström är måltidsforskare och har bland annat synts i SVT-programmet "Historieätarna".
Richard Tellström är måltidsforskare och har bland annat synts i SVT-programmet "Historieätarna". Bild: Thomas Szendrö

LÄS MER:Ikea avslöjar receptet på köttbullar

Köttbullar som något särskilt svenskt hänger ihop med att vi har en särskild typ av köttbulle som finns på det klassiska smörgåsbordet. Det är den som kallas för "swedish meatball". Storleken får inte vara större än en hasselnöt, annars är det inte en riktig swedish meatball. De köttbullar som serveras till julbordet är ofta lite för stora för att platsa. Swedish meatballs slog igenom på 1930-talet i USA i samband med den stora världsutställningen i New York 1939. Där fanns ett roterande smörgåsbord med de små svenska köttbullarna.

Richard Tellström tror att vi kommer fortsätta äta mycket köttbullar i Sverige framöver, trots ökande trender med mer vegetarisk kost.

– Man ska komma ihåg att köttbullar, potatis och sås är en ganska vegetarisk rätt. Skorpmjöl och utdrygning i köttfärsen innebär en ganska låganimalisk maträtt. Dessutom gillar vi köttfärs i Sverige. För köttproducenterna är det också ett sätt att få avsättning för de styckdetaljerna som annars inte säljer.

För att ta reda på hur man lagar perfekta köttbullar har GP rådfrågat tre experter.

ANNONS

Mästerkocken: Leif Mannerströms tips på goda köttbullar

Leif Mannerström i ett kök
Har drivit flera klassiska krogar och haft en stjärna i den Guide Michelin i över tio år. Dessutom ett välkänt ansikte för svenskarna genom populära tv-program som Sveriges Mästerkock. Bild: Maria Lundberg

– Man ska ha väldigt bra färs, och gärna blandfärs, det blir saftigare. Och mycket lök i. Det ska vara riktigt finhackad stekt lök och även riven rå lök, vilket ger två skilda smaker. Stekt lök ger sötman och de råa löken friskheten. Sen brukar jag alltid ha lite riven kokt kall potatis i köttbullarna. Många tror att ju mer kött desto godare köttbullar. Det stämmer inte.

Riven rå lök ger en friskhet som kompletterar sötman från den stekta löken.
Riven rå lök ger en friskhet som kompletterar sötman från den stekta löken. Bild: Sanna Tedeborg

– Storleken beror på vad man ska ha dem till, men kanske 15 gram styck. Jag lägger köttbullarna på en ugnsplåt först och sätter in i ugnen i fem-tio minuter så att de stannar till lite och blir lättare att steka sen.

– Det vanligaste misstaget folk gör är att inte blanda upp köttbullarna tillräckligt, att köra ren oxfärs. Det blir hårda köttbullar och det vill ingen ha. Sen kanske en del inte smaksätter tillräckligt. Man kan provsteka en köttbulle, om man inte vill smaka den råa färsen, men jag har själva inga problem att göra det.

Familjereceptet: Agneta Greens tips på goda köttbullar

Driver Oaxen krog på Djurgården i Stockholm. Restaurangen startades 1994 på ön Oaxen i Stockholms södra skärgård och baserat på julbordet där gavs en kokbok ut med klassiska recept, bland annat på Agenta Greens mammas klassiska köttbullar.
Driver Oaxen krog på Djurgården i Stockholm. Restaurangen startades 1994 på ön Oaxen i Stockholms södra skärgård och baserat på julbordet där gavs en kokbok ut med klassiska recept, bland annat på Agenta Greens mammas klassiska köttbullar. Bild: Per Ranung

– Potatismospulver gör att köttbullarna inte blir så kompakta. Det är min mammas recept, som jag tror hon hade med sig från sin mamma. Från början kan jag tänka mig att man blandade ut det köttfärsen med kokt och pressad potatis och sen gjorde mamma det lite enklare med den här varianten.

ANNONS
Potatismospulver gör att köttbullarna inte blir så kompakta.
Potatismospulver gör att köttbullarna inte blir så kompakta. Bild: Sanna Tedeborg

– Vi har valt att behålla min mammas recept. Självklart skulle vi kunna ha kokt potatis i, men ska det vara mamma Anne-Marie Greens köttbullar så ska det vara hennes ursprungsrecept.

– Hur man steker köttbullarna är extremt viktigt. Det får inte vara för många samtidigt i pannan så att de står och tigger värme. Även om man går efter vårt recept så blir det ändå inte bra om man inte steker på rätt sätt. De ska stekas hastigt så att de får en yta, sen får kärnan bli genomstekt.

Kockläraren: Karl-Magnus Edbergs tips på goda köttbullar

Arbetar som adjunkt i måltidskunskap på restaurang- och hotellhögskolan Grythyttan, med inriktning mot det kulinariska kockprogrammet. Har ett förflutet som kock på restaurang Sjömagasinet i Göteborg.
Arbetar som adjunkt i måltidskunskap på restaurang- och hotellhögskolan Grythyttan, med inriktning mot det kulinariska kockprogrammet. Har ett förflutet som kock på restaurang Sjömagasinet i Göteborg. Bild: Örebro universitet

– På morgonen innan jobbet lägger jag lite ströbröd i blöt. Sen har jag helst tagit fram högrev och fläskkarré så att jag kan mala den till färs. Nu vet jag ju att alla inte mal färsen själv, så i så fall får det bli blandfärs eller fläskfärs.

– Det är viktigt att använda sig av ströbröd, mosad potatis eller gårdagens potatismos, så att det inte blir små stenhårda puckar.

– Det ska ju vara en tydlig köttsmak och då kan soja vara bra. Senap kan man ha i, för det binder fett, men det ska inte smaka senap i stället för köttbullar. Dessutom har jag gärna lite ansjovisspad i.

– Köttbullar ska klara av att kunna ligga ett tag. Du står ju i regel inte och steker dem á la minute. Det bästa är att ställa sig frågan: När är köttbullen färdig? Den ska ha stekyta runt, så det är en parameter. Har man fläskfärs i så ska den upp i en viss temperatur för att vara säker att äta och då får man använda termometer.

ANNONS
Man kan använda en termomter för att avgöra om köttbullarna är tillräckligt genomstekta.
Man kan använda en termomter för att avgöra om köttbullarna är tillräckligt genomstekta. Bild: Sanna Tedeborg

– Jag tycker det är gott med gräddsås och potatismos till. Jag är mer förtjust i inlagd gurka än lingonsylt till. Det ger ett fräschare bryt mot det lite feta. Men man kan ju ha båda två på bordet.

LÄS MER:Så lagar du perfekta pannkakor

Här är receptet på perfekta köttbullar

Baserat på råden från pannkaksexperterna Leif Mannerström, Agneta Green och Karl-Magnus Edberg har GP satt ihop det ultimata receptet på köttbullar.

Ingredienser

• 1 kilo blandfärs

• 1 deciliter mjölk

• 1 deciliter ströbröd

• 1 deciliter potatismospulver

• 1 ägg

• 2 gula lökar

• 2 matskedar soja

• 1 matsked senap

• 1 matsked ansjovisspad

• Salt och vitpeppar

Tillbehör

• Potatismos

• Gräddsås

• Lingonsylt

• Inlagd gurka

Så gör du

1. Rör ihop ströbröd, potatismospulver och mjölk på morgonen. Ställ i kylskåpet.

2. Sätt ugnen på 150 grader.

3. När det är dags att laga köttbullarna: Riv en av lökarna på rivjärn. Finhacka den andra och stek gyllenbrun.

4. Blanda blandfärsen med löken, ströbröd, potatismospulver och mjölk, samt de övriga ingredienserna till en lös smet. Smaka av med salt och vitpeppar.

5. Forma till köttbullar och lägg på en ugnsplåt.

6. Sätt in plåten i ugnen i 5-10 minuter.

ANNONS

7. Ta ut plåten ur ugnen och stek köttbullarna i en stekpanna tills de får fin färg och har en innertemperatur på minst 65 grader.

8. Servera med potatismos, gräddsås, lingonsylt och inlagd gurka.

Kommentarer

Trots fler ingredienser än vad en del säkert är vana vid känns det inte alls svårt eller krångligt. Visst tar det ett tag att rulla ett kilo färs till små bollar, men smeten håller ihop fint.

Leif Mannerströms riktmärke på cirka 15 gram per köttbulle innebär att de blir ganska små, men det visar sig också betyda en snabb stektid. Det tar inte lång stund innan de blir genomstekta.

Senapen och ansjovisen ger en lite vuxnare smak, utan att det tar över.

Det färdiga resultatet.
Det färdiga resultatet. Bild: Sanna Tedeborg

LÄS MER:Så lagar du perfekt korv stroganoff

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS