Här kommer Hisingsbrons hjärta till Göteborg

Det 750 ton tunga lyftspannet seglade in i Göteborgs hamn på lördagen – den sista stora leveransen av stål till Hisingsbron. På måndag ska lyftspannet gå under Götaälvbron på en för älven rekordstor pråm.

ANNONS
|

Fartyget UHL Future kom från Sevilla och seglade under Älvsborgsbron och in i älven på lördagen. Skeppet är lastat med det spanskbyggda lyftspannet till den nya Hisingsbron, ungefär 750 ton tungt, med siktet inställt på kajen vid Frihamnen.

Där ska fartyget lägga till innan lyftspannet flyttas över till en pråm, som på måndag ska segla under Götaälvbron. Pråmen, som till vardags trafikerar Nordsjön, är 90 gånger 27 meter och den största som någonsin har gått in i Göta älv.

LÄS MER:Skanska hotar att avbryta arbetet med Hisingsbron

LÄS MER:Politikerna i nämnden ovetande om Skanskas hot

När pråmen passerar under bron är marginalen tre meter. Lyftspannet är 41 meter brett och öppningen 44 meter, så manövern behöver göras med stor försiktighet. Lyftspannet är dessutom för brett för farleden, så pråmen ska segla norr om farleden där den gamla Götaälvbron inte är lika skyddad.

ANNONS

– Det blir trångt. Passagen måste ske väldigt lugnt och kontrollerat, säger Susanne Wiberg, projektledare på trafikkontoret för byggnationen av Hisingsbron i ett pressmeddelande.

LÄS MER:Från fontänen till linbanan – här är trafikkontorets sorgebarn

Hisingsbrons fyra pyloner monterades tidigare i sommar. Lyftspannet, som ska höjas och sänkas när fartygen på väg upp och ner för älven ska igenom, monteras mellan pylonerna i början av september. Då kommer farleden att stängas av i sju dagar.

– Bästa platsen för att följa arbetet med lyftspannet är uppe på Götaälvbron, vid Lilla Bommen eller från parkeringen längs med Gullbergs Strandgata, säger Susanne Wiberg i pressmeddelandet.

LÄS MER:Hisingsbron är en symfoni i cement och asfalt

Den nya Hisingsbron ska vara redo för trafik i mars 2021, om allt går som planerat enligt trafikkontoret. Spårvagnstrafiken kommer att dröja några månader till.

– För att kunna flytta spårvagnarna måste vi göra ganska mycket jobb i anslutning till befintliga spår och de får man inte stänga förutom under sommaren. Det innebär att spårvagnstrafiken och en del bussar kommer fortsätta åka på gamla bron fram till juli då vi får lov att ha det här spårstoppet, har Susanne Wiberg tidigare sagt till GP.

LÄS MER:Följ med upp på den digitala Hisingsbron

Hisingsbron

Höjd: 53 meter över havsytan, 28 meter segelfri höjd vid upphöjning, 12 meter nedsänkt

Bredd: cirka 40 meter

Längd: 1380 meter (inklusive delar på land)

Byggstart: 2017

Färdigställd: 2021

Beräknad kostnad: 3,5 miljarder kronor enligt 2009 års prisnivå

Beställare: Trafikkontoret Göteborgs Stad

Entreprenör: Skanska-MT Hjøgaard

Arkitekt: Dissing + Weitling Architecture

Konstruktörer: ELU och Leonhardt Andrä und Partner

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS