Patrik Lundberg debuterar som sommarvärd och viger sommarpratet till att återvända till historien om sin mamma.
Patrik Lundberg debuterar som sommarvärd och viger sommarpratet till att återvända till historien om sin mamma. Bild: Mattias Ahlm

Sommar i P1: Patrik Lundberg

Journalisten och författaren Patrik Lundberg sade att hans sommarprat om mamman skulle handla om kärlek och pengar. En bra sammanfattning tycker Carl Petersson Moberg.

ANNONS
|

Patrik Lundberg väljer att i sitt sommarprat återvända till berättelsen om sin mamma. Om hennes liv och upplevelser. Hennes glädjestycken och motgångar. Hennes sista dagar.

LÄS MER:Sommar i P1: Lena Endre

Klassmarkörerna duggar tätt och mammans liv blir återkommande ett redskap för att prata om en historia präglad av socialdemokrati och folkhem. Om maktskiften och den lågutbildade kvinnans position i samhället. Om Volvo, sjukskrivning och prickig korv.

Patrik Lundberg beskriver det själv tidigt i sommarpratet när han berättar att hans mamma växte upp då kvinnorörelsens paroll var att det personliga är politiskt. Han tillfogar att för hans mamma, som berördes påtagligt av lagstiftarnas beslut, var även det politiska personligt.

ANNONS

Vem?

Patrik Lundberg är 37 år och är född i Busan i Sydkorea, uppväxt i Sölvesborg och bosatt i Stockholm. Han är journalist, författare och föreläsare. Han debuterar som sommarvärd.

Lundberg är kolumnist och kulturskribent i Expressen. Kommer i höst ut med boken ”Fjärilsvägen”, en berättelse om hans mamma och det svenska klassamhället. Han debuterade 2013 med självbiografin ”Gul utanpå” om adoption, identitet och utanförskap.

Han har skrivit ytterligare fyra böcker och är vice ordförande i Sveriges Författarförbund.

Tonen är långsam och varje mening bryts av med en tydlig paus. Rösten är formad till en intensiv viskning. Det är författarens läsning men sonens berättelse.

LÄS MER:Sommar i P1: Svante Lindqvist

Det är ett detaljrikt porträtt som får bilder om mamman att flyga runt i huvudet. Det är personligt och även om de politiska reflektionerna förvisso skulle kunna distrahera den ideologiskt känslige, fungerar de mer som tavlans bakgrundsfärg än en påklistrad affisch.

LÄS MER:Varför så mycket tragik P1?

Med det sagt återkommer han på slutet till samhällsfrågan som närmast ramar in sommarpratet. Varför har den förväntade livslängden ökat i alla grupper utom för lågutbildade kvinnor? Varför fick Patrik Lundbergs mamma det sämre när nästan alla andra fick det bättre? Frågan lämnas hängande utan svar.

Sommarpratare 7/8:

Martin Hägglund, filosof och litteraturforskare.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS