Göteborgsprofilen och Faktumförsäljaren Hans Flory är död

En spexare som levde livet hårt har lämnat Göteborgs gator. Faktumförsäljaren Hans Flory har gått bort, 68 år gammal.
– Han hade väldigt nära till sina känslor. Det är väl det som är både svårt och vackert, säger journalisten Anna Jaktén, som gjorde radiodokumentären ”Stolpe in” där Hans var en av huvudpersonerna.

ANNONS
|

Hans Flory började sälja Faktum i början av 2000-talet och blev under åren ett känt ansikte för många göteborgare. Han syntes och hördes på de platser han stod.

– Hans livsresa har varit allt annat är spikrak. Den var turbulent och präglad av missbruk. Men han hade alltid ett enormt stort hjärta för många människor även om han inte alltid räckte till, säger Faktums chefredaktör Sarah Britz.

Rymde till Göteborg som 14-åring

Han rymde till Göteborg från Stockholm som fjortonåring. I en sista intervju med Faktum berättar han om uppväxten med en våldsam styvfar. Han hamnade på ungdomshem och började missbruka narkotika redan som trettonåring.

ANNONS

LÄS MER:Gatumusikanten Florino Ionita är död

Kampen mot missbruk av narkotika och senare alkohol följde honom genom livet och påverkade relationen till hans två barn. Men även om relationen ofta var ansträngd beskrev han sina barn och barnbarn som det bästa han gjort.

– Det var dem han var mest stolt över och att de inte gick den vägen som han gick, säger Sarah Britz.

Hans Flory i den sista intervjun han gjorde med tidningen Faktum.
Hans Flory i den sista intervjun han gjorde med tidningen Faktum. Bild: Sarah Britz, Faktum

Spelade fotboll för hemlösa

Journalisten Anna Jaktén träffade Hans Flory 2003 då fotbolls-VM för hemlösa hölls för första gången. Hans blev en av huvudpersonerna i radiodokumentären ”Stolpe in” som följde laget från Göteborg ner till turneringen i Graz, Österrike.

– Man var som i en sagobubbla för det var så knäppt, intensivt och roligt. Och det var sån laganda. Det var absolut en av de mest fantastiska resor som jag gjort som journalist, säger hon.

Även den resan gick upp och ner för Hans Flory som älskade sporten. På vägen ner tog han ett återfall, men fick stanna kvar med laget och Anna Jaktén minns särskilt när slutsignalen ljöd efter att Sverige vunnit sin sista match.

– Flory bara la sig ner på planen. Han tokskrattade, grät och var i en helt annan värld. ”Herrejävlar, vi har spelat VM. Det gick bra och jag var på plan”. Man undrade först om han var skadad. Men han var bara så lycklig, säger hon.

ANNONS

Välkänt ansikte i Linnéstaden

De senaste åren var Hans Flory ett bekant ansikte vid försäljningsplatsen utanför Systembolaget i Linnéstaden där många göteborgare kommer komma ihåg honom som en som gärna pratade med människor, flirtade med kvinnor och skojade.

– Han kände folk och var alltid rolig att prata med för han var varm, öppen, rolig och skitjobbig. Han hade väldigt nära till sina känslor. Det är väl det som är både svårt och vackert, säger Anna Jaktén.

Hans Flory gick bort i cancer 68 år gammal. Innan dess gjorde han en sista intervju med tidningen Faktum där han berättar att han inte är rädd för att dö.

– Det är väl dags, jag har ju haft änglavakt så många gånger när bilar voltat, när jag tagit droger, blivit knivstucken, slagits. Jag vet var jag ska begravas – farfar köpte en stor familjegrav i Stockholm. Graven har höga jävla järnstaket runt, ett riktigt monument. Det blir grejer det.

2004 var Hans Flory materialförvaltare de hemlösas fotbollslandslag. I bakgrunden intervjuas målvakten Conny Lindstrand inför VM för hemlösa i Göteborg.
2004 var Hans Flory materialförvaltare de hemlösas fotbollslandslag. I bakgrunden intervjuas målvakten Conny Lindstrand inför VM för hemlösa i Göteborg. Bild: Emelie Asplund

LÄS MER:Svårt för hemlösa med isolering och handtvätt

LÄS MER:De med små marginaler drabbas hårdast

På Faktumgalan 2018 porträtterades Hans Flory som en av tidningens försäljare. Videon i toppen av artikeln är en nedklippt version av porträttet och publicerat med Faktums tillåtelse.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS