Tredje gången gillt som sommarvärd, fokuserar den folkkära Dramatenskådespelaren Lena Endre på orden och ordens makt och tillåter sig att bli politisk.
Tredje gången gillt som sommarvärd, fokuserar den folkkära Dramatenskådespelaren Lena Endre på orden och ordens makt och tillåter sig att bli politisk. Bild: Mattias Ahlm

Sommar i P1: Lena Endre

l sitt något röriga ”Sommar i P1” är skådespelaren Lena Endre både personlig och politisk, ifrågasätter ledare som hetsar oss mot varandra och slår ett slag för snällismen.

ANNONS
|

Lena Endres tredje ”Sommar i P1” kretsar kring ordens makt och förmåga att få oss att flyga eller förminska oss och förpassa oss till osanningens mörker.

LÄS MER:Sommar i P1: Hedda Stiernstedt

Kampen om språket blir också en kamp om vilken verklighet vi vill leva i, säger hon och citerar den judiske lingvisten Victor Klemperer som menar att ”ord kan vara som små doser arsenik”. Ord förskjuter gränser och kan förgifta hela det offentliga samtalet.

Politiskt patos utmärker programmet, men också ett väldigt rörigt upplägg. Lite som frijazz i etern, där ett och annat solo utmärker sig. Annars liknar det mest en utdragen jamsession med ”vännerna”. I det här fallet: döda som levande poeter och musiker, som visat Lena Endre nya platser och sinnestillstånd: Edith Södergran, Gunnar Ekelöf, Tomas Tranströmer, Hédi Fried, Bob Dylan och Bruno K Öijer för att bara nämna några.

ANNONS

LÄS MER:Sommar i P1: Robin Söderling

Vem?

Lena Endre är skådespelare och regissör.

Slog igenom i tv-serien ”Varuhuset” 1987-1988, blev upptäckt av Ingmar Bergman och kom till Dramaten – där hon blev kvar och nu har spelat i över tjugo pjäser. Är känd från, och prisad för, tv-dramatik och en rad filmer, bland dem tio Wallanderfilmer. Fick Guldbaggar för sina insatserna i ”Jerusalem” (1997) och ”Trolösa” (1997) och sågs nyligen i ”Min pappa Marianne” där hon spelar mot Rolf Lassgård.

Regisserade i vår ”Boys and girls” vid Nye teater i Oslo, med 50 personer i publiken på grund av corona.

Hon är 65 år, född i Härnösand , uppvuxen i Kramfors och Tyresö, bosatt i Stockholm.

Rötter och rotlöshet är i fokus, identitet. Flyktingfrågan kopplas till den egna släkten och svenskarnas massemigration till Amerika. Till tonerna av Bowies ”This is not America” ifrågasätter Endre politiska ledare, lokalt och globalt, som gör skillnad på folk och folk, sprider hat och hetsar oss mot varandra.

LÄS MER:Sommar i P1: Svante Lindqvist

Det egna berättandet varvas med upplästa texter, och ibland blir det svårt att hålla isär vem som är avsändaren.

När jag verkligen tänker att Lena Endre spejsar ut och sitter och råmar inne på damtoan på NK – är det istället Kristina Lugns ord hon läser.

Sommarpratare 6/8: Patrik Lundberg, journalist, författare, föreläsare

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS