Sverigeaktuella ”Hamiltons” resa från hyllad till utskälld

Musikalen ”Hamilton” blev en dundersuccé när den hade premiär 2015. Efter fem års segertåg dök plötsligt hashtaggen #CancelHamilton upp i sociala medier. Vad var det egentligen som hände?

ANNONS
|
Från hyllad till ifrågasatt – Sverigeaktuella musikalen ”Hamilton” tampas med samtiden.
Från hyllad till ifrågasatt – Sverigeaktuella musikalen ”Hamilton” tampas med samtiden. Bild: Joan Marcus

LÄS MER:Rowling och Atwood i upprop för yttrandefrihet

LÄS MER:Sydstatsstatyer sitter löst i USA:s parlament

LÄS MER:Quiz: Är du en musikalexpert?

Första veckan i september kan svenska tv-tittare se succémusikalen ”Hamilton”, filmad år 2016 med den hyllade originalensemblen. Åtminstone de som har ett abonnemang på Disney plus, som köpt tv-rättigheterna.

Broadwayföreställningen skildrar USA:s första finansminister Alexander Hamiltons liv och hans roll i nationens grundande, med hjälp av hiphop och r’n’b. Flera originallåtar har blivit hits även utanför musikalvärlden.

Men lagom till streamingpremiären i USA den 4 juli började hashtaggen #CancelHamilton florera i sociala medier – musikalen anklagades för att förtiga de så kallade grundlagsfädernas inblandning i slaveriet. På de fem år som gått sedan premiären tycks samtiden ha sprungit om ”Hamilton”.

ANNONS

”Hamilton” gjorde succé på Broadway

Kompositören, skådespelaren och manusförfattaren Lin-Manuel Mirandas hyllade musikal har gått för fulla hus och turnerat staterna runt sedan premiären i januari 2015. Med sin multietniska ensemble som spelar företrädesvis vita roller har den betraktats som en progressiv ångvält i ett annars konservativt musikallandskap. Föreställningen har vunnit 11 Tonystayetter och ett Pulitzerpris, och dragit in över en miljard dollar i biljettintäkter och kringförsäljning enligt Forbes.

Redan efter premiären 2015 kritiserade en handfull historiker skildringen av Alexander Hamilton och de andra grundlagsfäderna. Professorn Annette Gordon-Reed hävdade i en intervju i Harvard Gazette 2016 att musikalen förminskade och slätade över deras inblandning i slaveriet, och poeten Ishmael Reed tyckte att det var ett hån att låta svarta och latinamerikanska skådespelare porträttera slavägare med hjälp svarta kulturyttringar som hiphop och jazz.

Daveed Diggs som Marquis de Lafayette, Okieriete Onaodowan som Hercules Mulligan, Anthony Ramos som John Laurens och Lin-Manuel Miranda som Alexander Hamilton i ”Hamilton”.
Daveed Diggs som Marquis de Lafayette, Okieriete Onaodowan som Hercules Mulligan, Anthony Ramos som John Laurens och Lin-Manuel Miranda som Alexander Hamilton i ”Hamilton”. Bild: Joan Marcus

Alexander Hamilton ägde själv inga slavar, men handlade likväl med slavar för sina släktingars räkning. Att Thomas Jefferson, som var huvudsaklig upphovsman till självständighetsförklaringen, var slavägare nämns bara i förbifarten. Även USA:s första president George Washington var slavägare, men det negligeras helt, påpekade Gordon-Reed i Harvard Gazette.

Black lives matters har ändrat spelplanen

Även om kritiken fick visst fäste sågs den i slutändan som randanmärkningar från petiga akademiker. Vid streamningpremiären fem år senare är dock frågan om svarta amerikaners historia och livsvillkor i hela nationens blickfång. Black lives matters-rörelsens pånyttfödelse, till följd av att George Floyd dödades av polis i Minneapolis, har flyttat riktmärkena för vad man kommer undan med i underhållningens namn.

ANNONS

Ny kritik mot musikalen har blossat upp, bland annat skildras kärlekshistorien mellan Alexander Hamilton och frun Elizabeth Schuyler, men att hennes familj var en av New Yorks största slavägare nämns inte, rapporterar CNN. En staty av Elizabeths pappa Philip Schuyler som står utanför stadshuset i Albany ska nu tas bort på order av stadens borgmästare. Det är bara en i raden av statyer som Black lives matters-rörelsen ansett vara en hyllning till USA:s slavägande förfäder.

Miranda: ”Gjorde mitt bästa”

Lin-Manuel Miranda har själv svarat på kritiken mot ”Hamilton”.

”All kritik är rimlig. Den enorma komplexiteten och misslyckandena hos de här personerna som jag inte lyckades förmedla. Eller brottades med och till slut tog bort. Jag höll på i sex år och tryckte in så mycket jag kunde i en 2,5-timmes musikal. Jag gjorde mitt bästa. Det är fritt fram för åsikter”, skriver han på Twitter.

Och som i alla goda sociala medier-debatter tycks vinden nu ha vänt ännu en gång. Många fans har ryckt ut till musikalens försvar, men även afroamerikanska debattörer har velat nyansera diskussionen.

Phillipa Soo som Elizabeth Schuyler Hamilton, Renee Elise Goldsberry som Angelica Schuyler och Jasmine Cephas Jones som Peggy Schuyler i ”Hamilton”.
Phillipa Soo som Elizabeth Schuyler Hamilton, Renee Elise Goldsberry som Angelica Schuyler och Jasmine Cephas Jones som Peggy Schuyler i ”Hamilton”. Bild: Joan Marcus

Författaren Roxane Gay är är noga med att hylla ensemblens insats.

”Jag har många tankar om ’Hamilton’ och hur den idealiserar grundlagsfäderna, och att en så briljant musikal eliminerar slaveriets verklighet, men Leslie Odom Jr var fantastisk i sin roll. Vilken talang”, skrev hon i samband med att musikalen hade premiär på Disney plus.

ANNONS

Regissören Ava DuVerney, som bland annat ligger bakom långfilmen ”Selma” om medborgarrättsrörelsen, kommenterade en tweet om att Alexander Hamilton handlade med slavar:

”Japp. Köpte/ägde. Trodde på frivillig frigivning av slavar, inte slaveriförbud. Skrev våldsam skit om urinvånare. Ansåg att endast eliten skulle ha politisk makt och obegränsade mandatperioder [...] Det är därför jag inte lär mig historia genom konst. Jag studerar historia.”

Större bland högerdebattörer

Men hon följde upp tweeten med att nyansera Lin-Manuel Mirandas skuld. ”Visst, slaveriet är inte centralt [i musikalen]. Men han förnekade eller ignorerade det inte heller. Han gjorde vissa val kring det. Jag tyckte verkligen om musikalen och blev otroligt nyfiken efter att ha sett den. Jag hade inte studerat någon av dessa ’grundlagsfäder’ som jag gjort om det inte var för Hamilton och [Lin-Manuel Miranda]”.

Musikalen ”Hamilton” har sagts lägga mer krut på kärlekshistorien mellan Elizabeth Schuyler och Alexander Hamilton än att Schuyler kom från en av New Yorks största slavägarfamiljer.
Musikalen ”Hamilton” har sagts lägga mer krut på kärlekshistorien mellan Elizabeth Schuyler och Alexander Hamilton än att Schuyler kom från en av New Yorks största slavägarfamiljer. Bild: Joan Marcus

Christopher Rosen på Vanity Fair vill också tona ner kraften bakom hashtaggen #CancelHamilton. Han menar att den är mest populär bland högerdebattörer, eller programledare på konservativa Fox News, som ondgör sig över ”vänsterns cancel-kultur”.

”Oavsett om [Disney] planerar att ta bort ’Hamilton’ från Disney plus (inte särskilt troligt), så lär vissa konservativa inte släppa taget om den här frågan i första taget. Kulturkriget har trots allt blivit en hörnsten i president Trumps omvalskampanj”, skriver han.

ANNONS

Att musikalen ligger kvar till den svenska lanseringen av Disney plus är alltså hyfsat säkert. Sedan är det upp till den svenska publiken om låtarna är tillräckligt medryckande för att gottgöra för den något polerade historiebeskrivningen.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS