Astra Zeneca visade ett starkare resultat än väntat och berättade också  hur långt man kommit i utvecklingen av ett vaccin mot covid-19.
Astra Zeneca visade ett starkare resultat än väntat och berättade också hur långt man kommit i utvecklingen av ett vaccin mot covid-19. Bild: Bengt Christian

Astra Zeneca gör framsteg kring vaccin

Astra Zeneca ökade intäkter och gjorde en mångmiljardvinst under det andra kvartalet, en period när bolaget gjort framsteg i utvecklandet av ett vaccin mot corona.
– Om allting går som vi hoppas och tror så ska vi kunna ha ett vaccin på marknaden redan i år, säger Sverigechefen Katarina Ageborg.

ANNONS
|

Astra Zeneca, med ett av sina globala forskningscenter i Mölndal, ökade intäkterna med åtta procent till drygt 55 miljarder kronor andra kvartalet. Samtidigt levererade man ett rörelseresultat på nästan 11,3 miljarder kronor, att jämföra med drygt 4,3 miljarder kronor för andra kvartalet i fjol. Det betyder en stark lönsamhet för medicinjätten: rörelseresultatet – vinst i förhållande till omsättning – landade på 20,5 procent för kvartalet.

Vinsten per aktie för kärnverksamheten ökade med hela 32 procent. Aktien öppnade uppåt på Stockholmsbörsen på torsdagsmorgonen – på en börs som annars visade nedgång.

– Astra Zeneca har en fin underliggande verksamhet som utvecklas som den ska. Vi växer geografiskt och inom våra terapiområden, säger Katarina Ageborg, Sverigechef för Astra Zeneca, till TT.

ANNONS

LÄS MER:Britt-Marie möter: Astrazenecas styrelseordförande Leif Johansson om coronavaccin och framtiden

Stark ökning i tillväxtländer för Astra Zeneca

Vd:n för det svensk-brittiska bolaget, Pascal Soirot, konstaterar också att de nya läkemedlen och terapierna gett intäkter och att det går bra på tillväxtmarknader som Kina där man ökat försäljningen med nio procent.

– Vi har gjort ytterligare framsteg med vår forskningsportfölj, speciellt gäller detta de stora framgångarna för Tagrisso i Adaura-studien och för Farxiga, som har utökat sin potential för fler sjukdomar än diabetes, säger vd:n.

Tagrisso är en cancermedicin medan Farxiga är en diabetesmedicin bolaget har utvecklat – den senare prövas nu även på svårt sjuka coronapatienter.

LÄS MER:EU godkänner cancerläkemedel från Astra Zeneca

Astra Zeneca, april-juni, miljoner kronor

Intäkter, totalt: 55 065

Rörelsevinst: 11 267

Vinst före skatt: 8 433

Rörelsemarginal: 20,5 procent

Nya framsteg i utveckling av coronavaccin

Det stora intresset kring Astra från allmänhetens och myndigheters sida rör dock utvecklandet av ett vaccin mot den pågående pandemin.

– Nu gäller det att få fram ett säkert, fungerande och effektivt vaccin. Vår ambition är dessutom att säkerställa en bred och rättvis tillgång till vaccinet världen över, säger Sverigechefen Katarina Ageborg till TT.

– Om allting går som vi hoppas och tror så ska vi kunna ha ett vaccin på marknaden redan i år.

LÄS MER:WHO:s chefsforskare: Astra Zenecas vaccin ”förmodligen” världens ledande kandidat

LÄS MER:USA öser miljarder över Astra Zeneca

Ingen vaccintävling

Samtidigt beskriver Katarina Ageborg utvecklingen av vaccinet som en “insats för samhället" och världen.

– Vi tävlar inte om att få fram vaccin. Det kommer sannolikt behövas fler än ett vaccin. Och ju fler vaccin som utvecklas och testas desto bättre och större möjligheter att få fram ett vaccin som fungerar på alla befolkningsgrupper.

ANNONS

– Vi arbetar i ett accelererat och snabbt tempo utan att kringgå något steg i framställningen av vaccinet men det finns inga garantier, men resultaten från tidiga studier av vaccinet har varit uppmuntrande.

Vd:n Pascal Soirot kommenterar på presskonferensen det faktum att bolaget uppger att man – till skillnad mot en del konkurrenter – inte ska gå med vinst på vaccinet:

– Vaccin är en sådan produkt som måste vara tillgängligt för alla. Det är tillfälle när mänskligheten är hotat som en helhet, och enda möjligheten att säkra att alla kan få vaccin är att se till att det går att få mot en låg kostnad.

– Vi har en kapacitet att kunna leverera två miljarder doser fram till 2021 där de första doserna på marknaden kan komma i slutet av detta år. Vi jobbar med över 20 organisationer för kontraktstillverkare över hela världen för att kunna producera det, klargör vice vd:n Pam Cheng.

LÄS MER:Enorm klyfta på börsen – det är Göteborgsbolagen värda

LÄS MER:Lyckade försök med covidvaccin

Testar i flera länder

När det gäller utvecklingen av coronavaccinet konstaterar bolaget att ”studier i sen fas pågår för närvarande i Storbritannien, Brasilien och Sydafrika och planeras starta i USA inom kort”.

Förutom vaccinet utvecklar Astra Zeneca även terapier som mildrar symptomen när patienter blir sjuka i covid-19. Det handlar om att begränsa organskador och dämpa risken för ”cytokinstorm” – det vill säga att kroppens immunförsvar med vita blodkroppar löper amok som en effekt av smittan och förvärrar tillståndet för den sjuke.

ANNONS

LÄS MER:Astra Zenecas coronavaccin testas

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon.

Klicka på följ-knappen här intill vid taggen Ekonomi!

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS